Kezdd az új évet tiszta levegővel

forrás: Prím Online, 2022. január 9. 14:23

Itt az Újév, ilyenkor szokás mondani, hogy vegyünk egy jó nagy levegőt és kezdjük frissen, tisztán az új esztendőt. Egy igazán tiszta és egészséges „mély levegőt” venni pedig esetenként nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. Napjainkban sok szó esik a kültéri levegő minőségéről, annak talán azonban nem is vagyunk tudatában, hogy az otthoni levegő minőségét milyen tényezők ronthatják és mit tehetünk azért, hogy családunk egészségesebb környezetben élhessen. Azért, hogy ebben tudatosabbak lehessünk, az otthoni takarító és légfrissítő eszközöket is gyártó Dyson mérnökei összeállítottak 5+1 javaslatot.

Az otthoni levegő minőségét számos, elsőre talán meglepő tényező befolyásolhatja. A szennyező anyagok természetesen kívülről is bekerülhetnek otthonunkba, de magában a lakásban is számos, akár az egészségre is ártalmas szennyeződés kerülhet. A lakásban megbújó por, vagy a kisállatok szőre ezek közül talán közismertebb, de a takarítószerek, légfrissítők által kibocsájtott permetek, a penészgombák spórái, sőt a bútorokból, padlókból a levegőbe kerülő káros anyagok is ronthatják a benti levegő minőségét. A Dyson légtisztító berendezéseit tervező mérnökök szerint számtalan egyszerű módszer létezik arra, hogy otthonunk levegőjének minőségét a mindennapokban javítsuk és ezt meg is őrizzük. 

 

1. Figyeljünk a hőmérsékletre és a páratartalomra

A penészgombák és baktériumok megtelepedésének a meleg, sötét, párás környezet kedvez. Ahhoz, hogy megjelenésüket elkerüljük célszerű valamilyen módon a belső terek páratartalmát kontrol alatt tartani. Ebben a megfelelő szigetelés – a szükséges szellőztetéssel együtt alkalmazva – sokat segíthet. A Dyson szakértői szerint a beltéri páratartalom ideálisan 30 és 50 százalék közt mozog, de semmiképp sem jó, ha magasabb 60 százaléknál. Érdemes azt is észben tartani, hogy míg a túl magas páratartalom a penész megjelenésének kedvez, addig a túl alacsony kiszáríthatja és irritálhatja a bőrünket és torkunkat.

 

 

2. Kezdjünk egy nagytakarítással

Kezdhetjük az Újévet, és a friss, egészséges benti levegőért való teendőinket is, egy alapos takarítással. Ennek során eltávolíthatjuk azoknak a szennyeződéseknek egy részét – például a felhalmozódott port, állatszőrt, de akár a sarkokban bujkáló penészt is - melyek hozzájárulnak az egészségtelen benti levegőhöz.  Az alapos portörlés, porszívózás és felmosás során semmiképp se feledkezzünk meg a nehezen hozzáférhető, félreeső sarkokról, szekrénytetőkről sem, mivel ideális környezetet jelentenek a pornak és a penészgombáknak. Érdemes ilyenkor a lakástextileket, matracokat, ágyneműket is kitisztítani, ugyanis a por ezekben is megtelepszik.

 

3. Ami kinti, az lehetőleg ne kerüljön be a lakótér belsejébe

Számtalan szennyező anyag bizony kívülről érkezik otthonunkba: a szigetelés résein, vagy éppen cipőnkön, ruházatunkon keresztül. A megfelelően kialakított szigetelés sokat segíthet abban, hogy a kinti levegőben megtalálható szennyező anyagokat, mint például a különböző polleneket, otthonunkon kívül tartsuk. Ahol erre mód van célszerű lehet a bejáratnál kialakítani egy szőnyeggel és akasztóval ellátott sarkot is, ahol megtisztíthatjuk vagy letehetjük a kinti lábbeliket, kabátokat, esernyőket. Ennek révén nem hordjuk be a port, és más szennyező anyagokat lakásunk belső tereibe.

 

4. Keressük a természetes alternatívákat

A mindennapokban használatos tisztítószereknek, légfrissítőknek, dezodoroknak számos olyan összetevőjük van, ami veszélyt jelenthet egészségünkre. Főként az illatosított termékekre jellemző, hogy illékony szerves vegyületeket (ezek olyan vegyületek, melyek szobahőmérsékleten gázzá alakulnak, és a lakás levegőjébe jutnak) tartalmaznak, és ezért a termék használata után is kedvezőtlenül befolyásolhatják a levegő minőséget. Érdemes elgondolkozni azon, hogy melyik takarító vagy épp légfrissítőszert tudjuk kiváltani például a természetes alternatívát nyújtó frissítő, tisztító hatású citromlével.

 

 

5. A kézenfekvő megoldás: szellőztetés

A benti levegőminőség javításának egyik legkézenfekvőbb eszköze lehet a rendszeres és átgondolt szellőztetés. A szobákba áramló levegő eltávolítja lakás levegőjében keringő szennyező anyagokat és a páratartalom kontrolálásában is segíthet, különösen például a fürdőszoba esetében. 

 

+1. Légtisztító berendezés használata

Az egészséges otthoni levegő fenntartásához nagyban hozzájárulhat a légtisztító berendezések használata. Az, hogy ezek milyen, mekkora és mennyi részecskét képesek a levegőből eltávolítani szűrőrendszerükön múlik. A Dyson szakértői azt tanácsolják, hogy a szűrő megfelelő szigetelésére kiemelten figyeljünk, mert ha jó a szigetelés, a légáramlás nem tudja megkerülni azt, így a készülék nemcsak hatékonyan kiszűri a különböző szennyező részecskéket, de azok nem tudnak visszakerülni a légáramba. A kettős szűrőrendszer is fontos, mivel a HEPA, vagy esetleg más fajtájú részecskeszűrők a szennyező anyagokat és az allergéneket távolítják el, az aktív szénszűrő pedig az illékony vegyületeket és gázokat. Ma már vannak olyan készülékek is, melyek folyamatosan monitorozzák a szoba levegőminőségét, a levegőben megtalálható szennyező anyagok koncentrációjáról pedig akár értesítést is küldenek okostelefonunkra. Ezekkel a készülékekkel akár távolról is figyelhetjük otthonunk levegőminőségét, de soknak olyan funkciója is van, mellyel akár meleget is varázsolhatunk egy-egy helyiségbe, így mikor egy téli, hűvös napon hazaérünk, nem csak a levegő lesz tiszta, de kellemes meleg is vár.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Marad vagy múlik az online kereskedelem térhódítása?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. Mások mellett erről is szó lesz május 11-én, a magyar e-kereskedelem napján, melynek apropójából hamarosan összegyűlnek a szektor fontos szereplői.

2023. március 28. 20:16

Új tőkealap létrehozását jelentette be a Schneider Electric

Világszinten közel 800 millió, Afrika Szaharától délre eső részén pedig több mint félmilliárd ember nem jut hozzá elektromos áramhoz, ami jelentős mértékben akadályozza a térség fejlődését. A Schneider Electric az elefántcsontparti Abidjanban tartott nemzetközi fórumon egy új befektetési alap létrehozását jelentette be, illetve olyan megoldásokat mutatott be, amelyek könnyebbé tehetik az energiához való hozzáférést Afrikában is. A társaság saját fenntarthatósági céljainak részeként arra készül, hogy 2025-re 50 millió embert juttat világszerte tiszta és megbízható energiához.

2023. március 28. 18:43

Öt alkalommal lehet megnézni a Neumann-család relikviáit

A Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő #neumann120 jubileumi év keretében a digitális számítógépek működési elveit kidolgozó tudós szülői és nagyszülői házának képzőművészeti és iparművészeti értékkel bíró műtárgyait mutatják be a Neumann-miliő emlékkiállításon. A számos unikális ritkaságot rejtő kollekciót  2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a nagyközönség, méghozzá Neumann egykori alma materében, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak, egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét – az enteriőrt a Neumann Társaság friss tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról.

2023. március 28. 17:08

A Kingston FURY tovább színesíti a DDR5 termékcsalád megjelenését

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY fehér hőelosztóval ellátott modellekkel egészítette ki díjnyertes Kingston FURY DDR5 memóriamodul-családját, még több lehetőséget biztosítva azok számára, akik minden szempontból kiemelkedő rendszert kívánnak építeni.

2023. március 28. 15:04

A tévé továbbra is stabil társ a háztartásokban

A tévénézési szokások generációról generációra változnak, de a televíziók helye egyelőre megingathatatlannak tűnik a háztartásokban – derül ki a Samsung reprezentatív felméréséből*. Azonban egyre bővül azon szituációk és tevékenységek köre, ahogyan és amikor bekapcsoljuk a készüléket.

2023. március 28. 14:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08