A Maserati visszatér az autóversenyzésbe

forrás: Prím Online, 2022. január 14. 13:59

A Maserati újra beszáll az autósportba, erre vonatkozó stratégiájának első lépéseként az olasz gyártó 2023-tól csatlakozik az ABB FIA Formula-E Világbajnoksághoz.

A Maserati génjeiben hordozza az autóversenyzést, a gyártó első olasz márkaként csatlakozik a Formula-E sorozathoz.

 

A Maserati páratlan versenyhagyományai, és a sebességhez, teljesítményhez fűződő alapértékei, valamint a márka elektromosításhoz való innovatív hozzáállásának kombinációja tökéletes összhangban van az ABB FIA Formula-E Világbajnokság, a világ első teljesen elektromos közúti versenyautó-sorozatának értékeivel.

 

A Maserati teljes mértékben elkötelezett az elektromobilitás iránt, ennek megfelelően a jövőben az összes új Maserati modell 100%-ban elektromos hajtással is elérhető lesz. Így a Maserati Grecale, a GranTurismo, a GranCabrió, valamint az MC20 sportautó is kapható lesz a Folgore névre keresztelt, elektromos modellváltozatban.

 

Az ABB FIA Formula-E Világbajnokság versenysorozata egyszerre szól a teljesítményről és az innovációról, így tökéletes terep a Maserati számára, hogy megmutassa a nagyvilágnak az autóversenyzés terén megszerzett páratlan tapasztalatait, illetve a Folgore által képviselt filozófiát.

 

 

A Maserati a Formula-E kilencedik évadjában tér vissza a rajtrácsra az új Gen3-mal, a valaha volt leggyorsabb, legkönnyebb és legerősebb Formula-E versenyautóval. A Gen3 a világ leghatékonyabb versenyautója, amely számos tervezési, gyártási és technológiai innovációval büszkélkedhet. 

 

A Formula-E alapítása óta drámai versenyfutamokat hozott a világ legikonikusabb városainak utcáira, többek között például New York-ba, Monacóba, Berlinbe, Mexikóvárosba, Londonba vagy éppen Rómába. A versenysorozatban bevezetett innovációknak köszönhetően a ma értékesített elektromos autók egyre nagyobb hatótávval rendelkeznek, a folyamatosan fejlődő akkumulátortechnológiák, valamint a hajtásláncfejlesztésekben megvalósult fejlesztések eredményeképp.

 

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az autóversenyzés világának főszereplőiként visszatértünk oda, ahová tartozunk. A szenvedély hajt minket, az innováció pedig a lételemünk. Világszínvonalú versenytapasztalatunk hosszú múltra tekint vissza, és készek vagyunk tovább növelni teljesítményünket” – mondta el a bejelentés kapcsán Davide Grasso, a Maserati vezérigazgatója. „A minél nagyobb hatékonyságért, a luxusért és az innovációért folytatott versenyben megkerülhetetlen a Folgore, a Maserati esszenciájának legtisztább megnyilvánulása. Ezért döntöttünk úgy, hogy a FIA Formula-E Világbajnokságban térünk vissza a versenyzéshez, hogy a világ nagyvárosainak központjaiban találkozhassunk ügyfeleinkkel, valamint, hogy tovább hordozzuk a Maseratit szimbolizáló háromágú szigonyt a jövő felé.”

 

 

Jean-Marc Finot, a STELLANTIS Motorsport szenior alelnöke hozzátette: „Nagy öröm a STELLANTIS Motorsport számára, hogy részesei lehetünk a Maserati visszatérésnek a versenysportba. A Maserati Formula-E lesz a technológiai laboratóriumunk, hogy felgyorsíthassuk a nagy hatékonyságú villamosított hajtásláncok és intelligens szoftverek fejlesztését közúti sportautóink számára. A Formula-E a tökéletes bajnokság erre a célra, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az első olasz márkaként csatlakozhatunk a versenyhez.”

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Maseratit a világszínvonalú autósport régi-új tagjaként üdvözölhetjük. Az ABB FIA Formula-E Világbajnokság az elektromos versenyzés csúcsa. Tökéletes környezetet biztosít a legdinamikusabb és leginnovatívabb, nagy teljesítményű autómárkák számára, hogy sportos ambícióik mellett technológiai képességeiket is megmutathassák” – nyilatkozta Alejandro Agag, a Formula-E alapítója és elnöke.

 

Jamie Reigle, a Formula-E vezérigazgatója hozzátette: „Örülünk, hogy a Maserati csatlakozik az ABB FIA Formula E-világbajnokság Gen3 korszakához, és meghatározó szerepet játszik az autósport jövőjének újradefiniálásában. A Formula-E futamai a világ legikonikusabb városainak szívében vannak jelen, a progresszív globális közönség pedig szenvedélyesen követi a versenyeket. Szerte a világon rajongóink milliói örömmel üdvözlik majd, hogy a Maserati a világ elit elektromosautó-márkái közé tartozik.”

 

„Örömömre szolgál, hogy a Maseratit a Formula-E kilencedik szezonjában üdvözölhetem. A következő korszak megnyitására készülve az a tény, hogy egy ilyen ikonikus, rendkívüli büszkeségre okot adó és sikeres autósportörökséggel rendelkező gyártó elkötelezett a sorozat iránt, az ABB FIA Formula-E világbajnokság jövőjében való elsöprő hitről tanúskodik. Az új Gen3 együléses autó a fenntarthatóság, a technológia és a teljesítmény csúcsát fogja képviselni” – nyilatkozta Mohammed Ben Sulayem, a FIA elnöke.

 

A Maserati versenypályán született meg, elsőként a Maserati-testvérek, majd pedig a pilóták merészségének köszönhetően.

 

Versenyen először 96 éve debütált.  Az első szigonylogós autó a Tipo 26 volt, amely 1926-ban a Targa Florión, Alfieri Maseratival a volánnál első helyezést ért el a 1,5 literes kategóriában.

 

Harmincegy évvel később Juan Manuel Fangio 1957-ben megnyerte a Maseratival a F1-es világbajnokságot.

 

A Maserati utoljára együléses versenyautóval Maria Teresa De Filippis-szel volt látható, az első nővel, aki kvalifikálta magát a Forma-1-es Nagydíjra, egy 250F fedélzetén.

 

A márka közelmúltbeli versenytapasztalataira az egyedülálló MC12 kitűnő példa, amely 2004 és 2010 között 22 versenyt nyert (köztük 3 győzelmet a 24 Hours of Spa-ban) és 14 bajnoki címet szerzett konstruktőri bajnokságon, pilótabajnokságon és csapatbajnokságon az FIA GT-ben.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB E-mobility a SMART márkájú villanyautót vásárlók otthonában kínál járműtöltési megoldást

A járművezetők régóta élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a járművüket már a vásárlás helyszínén testre szabhatják. Az új, prémium kategóriás, intelligens, teljesen elektromos hajtású SMART autómárkával ezt a választási lehetőséget és rugalmasságot most az otthoni töltő telepítésére is kiterjeszthetik, és az ABB E-mobility által nyújtott otthoni fulfillment (rendelésteljesítési) szolgáltatásnak köszönhetően könnyedén megszervezhetik a telepítést.

2024. március 25. 10:28

Átadták Magyarország legnagyobb autótöltő állomását

A Metrodom, a Smart Digital és a KIA  közös Metrodom IN/Charge esemény keretében adta át Magyarország eddigi legnagyobb autótöltő állomását a Metrodom River mélygarázsában. A lakópark több ütemben fejlesztett töltési infrastruktúrája összesen 336 EV autó töltésére lesz képes világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel.

2024. március 23. 13:55

Erősödő partnerség a BMW-vel

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

2024. március 21. 14:43

A Continental nyári gumiabroncsa elnyerte az Auto Bild legjobb értékelését

A Continental PremiumContact 7 abroncsa „Példás" minősítést nyert el a német Auto Bild szaklap által legutóbb közzétett teszten (24/03/07. szám), melyen 54 másik nyári autógumit vizsgáltak. A 205/55 R 16 méretű nyári modelleket egy VW Golf VIII-on tesztelték. Az Auto Bild szerkesztői értékelésükben a következőket írták a PremiumContact 7-ről: „Prémium futófelületi mintázat, példaértékű teljesítmény vizes és száraz úton egyaránt, a legrövidebb vizes és száraz féktávolság, jó futásteljesítmény". A Continental Uniroyal márkájú RainSport 5 abroncsa „kielégítő” minősítést kapott a vizes időjárási körülmények között tanúsított tulajdonságainak köszönhetően.

2024. március 19. 14:43

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05