Hogyan lehet egy laptop tervezése fenntartható?

forrás: Prím Online, 2022. január 19. 15:24

A Dell Technologies nem kizárólag új termékek létrehozására törekszik, hanem olyan új technológiákat is kutat, amelyek összetett társadalmi kihívásokra jelenthetnek választ. A vállalat több évtizede törekszik az ökológiai lábnyomának csökkentésére. A Dell Technologies az elmúlt évben bevezette a használt merevlemezekből kinyert alumínium újrahasznosítási folyamatát, a papírkészítési folyamat melléktermékéből készített bioműanyagot, és újrahasznosított szénszál-felhasználását több mint 540 ezer kilogrammra növelte. 

Ezúttal az Intellel közös elképzelését: a Luna koncepciót mutatta be a vállalat. Az elgondolás szerint az összetevők azonnal hozzáférhetővé, cserélhetővé és újrafelhasználhatóvá válnak – ezáltal csökken az erőforrás-felhasználás, és még több körforgásos anyag marad a folyamatban. A koncepció azért született meg, hogy lássák, mi valósítható meg, nem gyártási és eladási célokból. Ha azonban a Luna minden tervezési ötletét megvalósítanák, várakozások szerint mintegy 50 százalékkal csökkenne a termékek együttes karbonlábnyoma.*

 

 

Miről szól a Luna?

Csökken a termékek karbonlábnyoma: a Dell Technologies új módszereket próbált ki az energiahatékonyság növelésére, a jobb teljesítmény és hűtés érdekében, emellett olyan anyagokkal kísérleteztek, amelyek kisebb karbonlábnyommal rendelkeznek, hogy alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással készíthessenek eszközöket.

•  Az alkatrészek közül gyakran az alaplapok gyártása a legenergiaigényesebb – a teljes felületük mintegy 75 százalékos csökkentésével (már 5580 mm2-nél is kisebbek)** és az alkatrészszám mintegy 20 százalékos csökkentésével*** az alaplapok karbonlábnyoma akár 50 százalékkal csökkenhet.****

•  A vállalat újratervezte a belső összetevők elrendezését – a kisebb alaplap az alumíniumház felső részén, a kijelző mögött kapna új helyet, így közelebb kerülne egy olyan nagyobb felülethez, amely a külső, hűvösebb levegővel érintkezik. Az akkumulátortöltő egységtől is elkülönítették, így együttesen jobb passzív hőeloszlás jött létre, és akár teljesen szükségtelenné is válhat a ventilátor használata. 

•  Ezek a hatékony megoldások a teljes energiaszükségletet is jelentősen csökkenthetik – így lehetőséget teremtenek egy kisebb akkumulátornak, amely fejlett ciklikus celláival még mindig elég teljesítményt nyújt a mindennapi használathoz. 

•  Egy olyan alumíniumház, amelyet vízenergia és sajtolt alumíniumszerkezet felhasználásával hoznak létre, kevesebb energiát igényel, és minimális hulladéktermeléssel jár.

 

 

Az újrafelhasználás, javítás és újraalkotás jövőképe: a felhasználás-újrahasznosítás gyakorlata helyett be kell vezetni, hogy többször használunk fel az adott anyagot, és végül akkor hasznosítjuk újra, amikor eredeti formájában már nem használható. A Luna koncepcióterv pontosan ezt kínálja. 

•  Az elképzelés szerint a cég tizedére csökkentené a csavarok számát, így csak négy darab lenne szükséges a belső alkatrészek eléréséhez – mintegy 1,5 órával csökken ezáltal a javításra (a főbb alkatrészek szétszerelésére, megjavítására és ismételt összeszerelésére) szánt idő*****.  

•  A csuklótámaszt úgy tervezték, hogy megkönnyítse a javítást és újrafelhasználást. A billentyűzet mechanizmusai biztosítják az alkatrészekről való egyszerű és könnyű leválasztását, így leegyszerűsítve az újrahasznosítást. 

•  A fejlett cellákkal rendelkező akkumulátor hosszan tartó töltést biztosít, amely sokéves használat folyamán sem csökken, és elősegíti a termék első életciklusa utáni újrafelhasználást.

•  Az új, szervesanyag alapú nyomtatott áramkör (NYÁK) lenrostból készülő alaplappal és vízben oldódó polimer ragasztóanyaggal készül. Érdemes megjegyezni itt, hogy a lenrost a megszokott laminált műanyag lapokat váltja fel. A  vízben oldódó polimer pedig később „feloldható” – így az újrahasznosítás során könnyebben el lehet választani a fémeket és egyéb alkatrészeket a lemezektől.

 

 

A Dell Technologies következő lépésként megvizsgálja ezeket az innovatív, fenntartható tervezési ötleteket, és kiválasztják a legnagyobb potenciállal rendelkezőket, amelyeket akár az egész termékportfólióra alkalmazhat, hiszen a cél, hogy a jövőben még fenntarthatóbb termékeket hozhasson létre. 

 

__________________

* Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása 

** A Latitude 7300 AE modellel összehasonlításban az alaplap 17%-kal kisebb az Intel AEP verziójánál is (ez az Intel legagresszívebb/legkisebb ADL-M-implementációja)

*** Az AlderLake-M (ADL-M) platform legkisebb implementációján alapuló csökkentett alkatrészszám

**** Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása 

***** Az összehasonlítások alapja a Dell Latitude 7300 jubileumi kiadása 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Binance-felmérés: az adományozók harmada már blokkláncon utal

Átlátható, jól nyomon követhető módja az adományozásnak a blokklánctechnológián alapuló átutalás. Ez a három fő előnye a kriptovalutában történő jótékonykodásnak a Binance által megkérdezett emberek szerint. Bár a legtöbben még mindig inkább hagyományos pénzügyi eszközökkel támogatnak jótékony célokat, a felmérésben megkérdezettek közel harmada már a kriptót részesíti előnyben. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje a közelmúltban több millió dollárnyi kriptovalutát utalt át a katasztrófa-sújtotta területeken élő felhasználóinak Marokkóban, Líbiában és Törökországban.

2023. szeptember 21. 12:47

Innovációs versenyt rendez a Bosch: fiatalok jelentkezését várják, több mint 4 millió forint a tét

Útakadályokat detektáló drón, vezeték nélküli hőérzékelő kocka, automatizált szellőztető rendszer – csupán néhány úttörő megoldás, melyeket az elmúlt években hoztak össze a Code #LikeABosch hackathon szemtelenül fiatal résztvevői, mindössze 48 óra leforgása alatt. A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe. Érdemes megfontolni a személyes részvételt nemcsak a közösségi élmény, de a helyszín miatt is, a szentendrei úti Gamerland ugyanis a szünetekben is szórakoztató programok tárházát kínálja a fiatal ötletgazdáknak.

2023. szeptember 21. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59