A digitális képernyő okozta látásproblémák kezelése

forrás: Prím Online, 2022. február 3. 13:57

A digitális kijelző okozta szemfáradtság oka egy átfogó szemészeti vizsgálattal kideríthető. A járványhelyzettel együtt járó intézkedések miatt sokan kényszerültünk home office-ba, és ezzel kicsit elvesztettük a kontrollt a kijelző előtt töltött órák figyelésével. Elmaradt a szemnek a megszokott pihenési ideje. A Premium Vision szakembere, Kiss Szilvia, vezető optometrista, kontaktológus összegyűjtötte, milyen módszerekkel ismerhetjük meg szemeink állapotát, és hogyan óvhatjuk meg épségét. 

A vizsgálat, különös hangsúlyt helyezve a vizuális követelményekre a számítógépes vagy digitális kijelző távolságban, a következőket tartalmazhatja:

• A páciens kórelőzményének felderítése, a tapasztalt tünetekről, bármilyen általános egészségügyi probléma fennállásáról, szedett gyógyszerekről, környezeti tényezőkről, amelyek hozzájárulhatnak a tünetekhez.

• Látásélesség vizsgálat, amely kiterjed arra is, hogy milyen távolságban milyen hibát kell korrigálni.

• A fénytörés meghatározása, amivel megállapítják a megfelelő lencse erősségét, hogy korrigálják a fénytörési hibát.

• A szemek fókuszálási képességének, mozgásainak és együttműködésének vizsgálata, mivel ahhoz, hogy egy tiszta, éles képet lássunk arról, amit nézünk, a szemeinknek változtatniuk kell a fókuszt, mozogniuk kell, és együtt is kell dolgozniuk. Ezzel a vizsgálattal azt nézik, milyen probléma miatt nem képes a szem megfelelően fókuszálni, vagy miért okoz nehézséget a két szem együttműködése.

 

Ezt szemcseppek használata nélkül is el lehet végezni, és megtudják, hogy normális körülmények között hogyan reagál a szem. A vizsgálatokkal megkapott eredmények alapján az optometrista felismeri a digitális kijelző okozta szemfáradtságot, és kezelési lehetőségeket ajánl.

 

Kiss Szilvia

 

Megfelelő kezelés

A digitális képernyő okozta látásproblémák megoldása változatos. Ezek a problémák általában enyhíthetők a szem egészségének rendszeres kontrolljával és a képernyő elhelyezésének megváltoztatásával.

 

Néhány esetben speciálisan számítógép használathoz felírt szemüveget ajánlanak azoknak, akiknek egyébként a mindennapokban nincs szükségük szemüvegre, de azoknak is, akik már szemüvegesek, de nem találják megfelelőnek a jelenlegi korrekciójukat a számítógép előtt.

 

Az általános használatra felírt szemüveg vagy kontaktlencse nem biztos, hogy megfelelő a monitor előtti munkavégzéshez. Szükség lehet a számítógépes munka egyedi vizuális igényeinek kielégítésére felírt korrekcióra is. A speciális lencse kialakítás, a lencse erőssége vagy színe segíthet maximalizálni a vizuális igényeknek megfelelő komfortot.

 

Javaslatok digitális kijelzők okozta látáspanaszok esetén:

• Még ha a vezetéshez, olvasáshoz vagy bármi máshoz nincs is szükség szemüvegre, attól még a számítógéphez jól jöhet, ha a legkisebb látásprobléma is ki van korrigálva. Szükség lehet egy szemüvegre, hogy csökkentsük a szemeket érő stresszt munka közben. Azoknak, akik számítógép előtt dolgoznak, nagyon jó megoldás lehet, ha évente ellenőriztetik a látásukat egy vizsgálat során.

• A szemüvegnek meg kell felelnie a munka közbeni igényeknek. Ha a szemüveget távollátáshoz, olvasáshoz vagy mindkettőhöz használjuk, az még nem jelenti azt, hogy megfelel a monitor nézéséhez szükséges kialakításnak, mivel az 50-80 cm-re van a szemünktől. A vizsgálatkor szólni kell, hogy mivel foglalkozunk, mivel akkor vizsgálható a megfelelő távolságra a látásélesség. A pontos információ segít a legjobb látásélesség eléréséhez. Ilyenkor részesülhetünk a kifejezetten számítógépes munkára készült új szemüvegek egyikéből.

• Minimalizáljuk a kék fény és a csillogás okozta diszkomfortot. A kék fény, ami a LED világításból, minden digitális kijelzőből (monitor, tablet, okostelefon) ér minket, hosszútávon negatívan befolyásolja a látásunkat. A kék fény befolyása csökkenthető különböző színezéssel vagy rétegzéssel. A csillogás csökkentésére használjunk tükröződéscsökkentő szűrőket a monitoron vagy függönyöket, sötétítőket. Ugyancsak növelheti a csillogást a koszos, ujjlenyomatos monitor, ezért tartsuk tisztán azt.

• Állítsuk be a számítógépet, és rendezzük át a munkaterületet a kényelem érdekében! Számítógép használat közben a legtöbben a 65 cm-es munkatávolságot preferálják. Az asztalok általában 75 cm magasak. A monitort 50 és 75 cm közötti távolságra kell tenni. A képernyő tetejének egy kicsivel a szem vízszintes vonala alatt kell lennie. Döntse el a képernyő tetejét 10-20 fokos szögben!

 

Forrás: American Optometric Association (2021): Computer vision syndrome

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kanadában terjeszkedik a Chameleon Smart Home Zrt.

Kanadában terjeszkedik az okosotthon-rendszereket fejlesztő magyar Chameleon Smart Home Zrt., amely a napokban három torontói toronyházban kialakított mintalakásában tette elérhetővé a 2021-es Dubaji Világkiállításon bemutatott innovatív megoldásait. 

2022. augusztus 12. 19:03

Egészséges ételkészítés kellemetlen szagok és sütőolaj nélkül

Ugyan ma még kevésbé számít elterjedtnek, mégis hosszú ideje létezik alternatívája az olajban, vagy zsiradékban történő sütésnek. „Az egészséges ételkészítés nem elérhetetlen vágyálom többé. A megoldás kulcsa a forrólevegős fritőz, amelynél a közkedvelt köretekről, így például a hasábburgonyáról sem kell lemondanunk” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

2022. augusztus 12. 17:06

Ezek voltak az elmúlt egy év slágertermékei

Airfryerek, telefonok és robotporszívók – ezek a legnagyobb fejlődést mutató termékkategóriák 2021 és 2022 júniusa között a magyar tulajdonban lévő Euronics Műszaki Áruházlánc éves kimutatása alapján. A tavaly márciusi boltzár után a vásárlók lelkesen tértek vissza az üzletekbe, a vállalat árbevétele végül közel ötödével, rekordszintre nőtt. Bár drágultak a termékek, így is több elektronikai eszköz fogyott – a legtöbbet televíziókra költöttek a vásárlók, a legnépszerűbbek továbbra is a 4K UHD tévék voltak.

2022. augusztus 12. 15:32

A Deloitte ismét vezető minősítést kapott a felhőalapú IT-szolgáltatások terén

A Deloitte a Gartner Magic Quadrant for Public Cloud IT Transformation Services 2022 jelentésében vezető minősítést kapott, a legmagasabb helyezést elérve az „Ability to Execute” (megvalósítási képesség) és a „Completeness of Vision” (teljeskörű vízió) terén. 

2022. augusztus 12. 13:59

Pár nap múlva érkezik az OPPO ColorOS 13

Az OPPO globális online stream eseményen mutatja be az Android 13-ra épülő mobil operációs rendszerének legfrissebb verzióját. A 67 nyelven elérhető és globálisan több mint 500 millió havi aktív felhasználóval rendelkező ColorOS 13 vadonatúj dizájnt kapott, valamint számos intelligens és kényelmi funkciót is tartalmaz.

2022. augusztus 12. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24