A digitális képernyő okozta látásproblémák kezelése

forrás: Prím Online, 2022. február 3. 13:57

A digitális kijelző okozta szemfáradtság oka egy átfogó szemészeti vizsgálattal kideríthető. A járványhelyzettel együtt járó intézkedések miatt sokan kényszerültünk home office-ba, és ezzel kicsit elvesztettük a kontrollt a kijelző előtt töltött órák figyelésével. Elmaradt a szemnek a megszokott pihenési ideje. A Premium Vision szakembere, Kiss Szilvia, vezető optometrista, kontaktológus összegyűjtötte, milyen módszerekkel ismerhetjük meg szemeink állapotát, és hogyan óvhatjuk meg épségét. 

A vizsgálat, különös hangsúlyt helyezve a vizuális követelményekre a számítógépes vagy digitális kijelző távolságban, a következőket tartalmazhatja:

• A páciens kórelőzményének felderítése, a tapasztalt tünetekről, bármilyen általános egészségügyi probléma fennállásáról, szedett gyógyszerekről, környezeti tényezőkről, amelyek hozzájárulhatnak a tünetekhez.

• Látásélesség vizsgálat, amely kiterjed arra is, hogy milyen távolságban milyen hibát kell korrigálni.

• A fénytörés meghatározása, amivel megállapítják a megfelelő lencse erősségét, hogy korrigálják a fénytörési hibát.

• A szemek fókuszálási képességének, mozgásainak és együttműködésének vizsgálata, mivel ahhoz, hogy egy tiszta, éles képet lássunk arról, amit nézünk, a szemeinknek változtatniuk kell a fókuszt, mozogniuk kell, és együtt is kell dolgozniuk. Ezzel a vizsgálattal azt nézik, milyen probléma miatt nem képes a szem megfelelően fókuszálni, vagy miért okoz nehézséget a két szem együttműködése.

 

Ezt szemcseppek használata nélkül is el lehet végezni, és megtudják, hogy normális körülmények között hogyan reagál a szem. A vizsgálatokkal megkapott eredmények alapján az optometrista felismeri a digitális kijelző okozta szemfáradtságot, és kezelési lehetőségeket ajánl.

 

Kiss Szilvia

 

Megfelelő kezelés

A digitális képernyő okozta látásproblémák megoldása változatos. Ezek a problémák általában enyhíthetők a szem egészségének rendszeres kontrolljával és a képernyő elhelyezésének megváltoztatásával.

 

Néhány esetben speciálisan számítógép használathoz felírt szemüveget ajánlanak azoknak, akiknek egyébként a mindennapokban nincs szükségük szemüvegre, de azoknak is, akik már szemüvegesek, de nem találják megfelelőnek a jelenlegi korrekciójukat a számítógép előtt.

 

Az általános használatra felírt szemüveg vagy kontaktlencse nem biztos, hogy megfelelő a monitor előtti munkavégzéshez. Szükség lehet a számítógépes munka egyedi vizuális igényeinek kielégítésére felírt korrekcióra is. A speciális lencse kialakítás, a lencse erőssége vagy színe segíthet maximalizálni a vizuális igényeknek megfelelő komfortot.

 

Javaslatok digitális kijelzők okozta látáspanaszok esetén:

• Még ha a vezetéshez, olvasáshoz vagy bármi máshoz nincs is szükség szemüvegre, attól még a számítógéphez jól jöhet, ha a legkisebb látásprobléma is ki van korrigálva. Szükség lehet egy szemüvegre, hogy csökkentsük a szemeket érő stresszt munka közben. Azoknak, akik számítógép előtt dolgoznak, nagyon jó megoldás lehet, ha évente ellenőriztetik a látásukat egy vizsgálat során.

• A szemüvegnek meg kell felelnie a munka közbeni igényeknek. Ha a szemüveget távollátáshoz, olvasáshoz vagy mindkettőhöz használjuk, az még nem jelenti azt, hogy megfelel a monitor nézéséhez szükséges kialakításnak, mivel az 50-80 cm-re van a szemünktől. A vizsgálatkor szólni kell, hogy mivel foglalkozunk, mivel akkor vizsgálható a megfelelő távolságra a látásélesség. A pontos információ segít a legjobb látásélesség eléréséhez. Ilyenkor részesülhetünk a kifejezetten számítógépes munkára készült új szemüvegek egyikéből.

• Minimalizáljuk a kék fény és a csillogás okozta diszkomfortot. A kék fény, ami a LED világításból, minden digitális kijelzőből (monitor, tablet, okostelefon) ér minket, hosszútávon negatívan befolyásolja a látásunkat. A kék fény befolyása csökkenthető különböző színezéssel vagy rétegzéssel. A csillogás csökkentésére használjunk tükröződéscsökkentő szűrőket a monitoron vagy függönyöket, sötétítőket. Ugyancsak növelheti a csillogást a koszos, ujjlenyomatos monitor, ezért tartsuk tisztán azt.

• Állítsuk be a számítógépet, és rendezzük át a munkaterületet a kényelem érdekében! Számítógép használat közben a legtöbben a 65 cm-es munkatávolságot preferálják. Az asztalok általában 75 cm magasak. A monitort 50 és 75 cm közötti távolságra kell tenni. A képernyő tetejének egy kicsivel a szem vízszintes vonala alatt kell lennie. Döntse el a képernyő tetejét 10-20 fokos szögben!

 

Forrás: American Optometric Association (2021): Computer vision syndrome

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38