A dokumentumkezelésbe is betört a mesterséges intelligencia

forrás: Prím Online, 2022. február 4. 13:56

A vállalkozások egyre több területen veszik hasznát a mesterséges intelligenciának a chatbotoktól a kereslet előrejelzésééig. A gépi tanulás immár abban is képes segíteni, hogy értékes információt „bányásszon ki” az egyre nagyobb, de gyakran rosszul strukturált adattengerből: a papíralapú űrlapoktól a videófájlokig a legkülönbözőbb forrásokból hoz létre könnyen kereshető, a felhőben bárhonnan biztonságosan és kényelmesen hozzáférhető információtárházat.

•  Az MI az átláthatatlanul kuszának tűnő dokumentumok adattengerében is képes rendet tenni

•  A pénzügyi szektor, a média és az energiaipar járhatnak élen az MI adatfeldolgozás terén

 

Minden vállalkozás küzd azzal a paradox jelenséggel, hogy miközben egyre több adat keletkezik – a legnagyobb része immár digitálisan, de azért még mindig jelentős része még mindig papíralapon –, mégis egyre nehezebb hasznosítható információt kinyerni az adattengerből. Gyakori tapasztalat, hogy a vállalatok – iparágtól és mérettől függetlenül – számos különböző helyen és formátumban tárolt adattal rendelkeznek (a beszkennelt PDF-től a hangfelvételig), de ezek nehezen hozzáférhetők és rosszul kereshetők. Gyakran még az azonos formátumú tartalmak is elszigetelten léteznek egymástól, mivel különböző, nem átjárható informatikai rendszerekben dolgozták fel azokat. 

 

Az utóbbi években további kihívásként merült fel, hogy az egyre szigorúbb adatvédelmi szabályozások - például a GDPR - miatt a cégeknek szigorú belső hozzáférési szabályokat kellett rendelniük az adatbázisokhoz is. A járvány kitörése óta pedig a munkatársaknak gyakran otthonukból kell hozzáférniük az adatokhoz, nem pedig abból az épületből, ahol a dokumentumokat fizikailag tárolják.

 

 

Rendet vágni az adatbozótban

„A gépi tanulásra, gyakran mesterséges intelligencia néven összefoglalt technológiákat egyre több területen hasznosítják az üzleti életben az ügyfelekkel való kapcsolattartástól, például chatbotoktól kezdve a rutin munkafolyamatok automatizációján keresztül a kereslet előrejelzéséig. Az MI azonban ma már nemcsak ezeken a területeken, hanem a dokumentumok kezelésében is óriási segítséget jelenthet a vállalatoknak” – hívja fel a figyelmet Nagy Rita, a papíralapú és digitális dokumentumtárolás és -kezelés területén 70 évnyi tapasztalattal rendelkező, és immár MI-technológiákat is alkalmazó Iron Mountain Magyarország ügyvezető igazgatója. 

 

A vállalkozások számára ma már elérhetők olyan tartalomplatformok (content services platform), amely minden elképzelhető adatforrásból képesek információt beolvasni, legyen szó papíralapú űrlapok beszkennelt változatától, hang- vagy videófájlokról. A tanuló algoritmus a beolvasott információkat képes automatikusan osztályozni, és ezen keresztül kontextusba helyezni, a vállalat igényeinek megfelelően strukturálni, és metaadatokkal ellátni. Az így kapott adatbázisban a felhasználók, a vállalat munkatársai egy egyszerűen használható, grafikus keresőfelületen bármit könnyedén megtalálnak, de különböző elemzéseket, kimutatásokat vagy ellenőrzéseket is elvégezhetnek.

 

 

Bank, média, energia – mindenhol segít az MI

Egy ilyen rendszernek számos különböző iparágban hasznát vehetik a vállalatok. Íme néhány példa:

•  Bankszektor. Kevés üzleti tranzakció során keletkezik annyi dokumentum, mint például egy jelzáloghitel esetén. Amíg megszületik egy hitelszerződés, több száz oldalnyi papírhalom születik: jövedelemigazolások, közüzemiszámla-másolatok, kalkulációk, kondíciós listák, hatósági jelentések. Különböző formátumú űrlapok, szerződések és igazolások; egy részük már online, másik részük még papíron, valódi aláírással. Egy MI-re épülő tartalomplatform segíthet meggyőződni az adatok hiánytalanságáról és a hozzáférést is megkönnyíti.

•  Médiaipar. Egyre több multimédiás tartalom vesz körül minket, és ezek előállítása során rengeteg különböző formátumú adat keletkezik. Sok órányi nyers videófelvétel, sokcsatornás hangfájlok, a vágás során használt EDL listák, különböző nyelvű feliratfájlok, forgatókönyvek számos variációban. Egy nagyobb múltú médiavállalat esetén sok még analóg formátumú, változó színvonalon digitalizált anyaggal is számolni kell. Egy MI-t alkalmazó tartalomplatform segít a sok különböző formátumú állományt azonosítani, metaadatolni, keresni köztük - de akár a szerzői jogi megfelelésben is képes segítséget nyújtani.

•  Energiaipar. Noha a világ egyre nagyobb ütemben áll át a megújuló erőforrások használatára, a kőolaj-és a földgázkutatás a következő években még nélkülözhetetlen lesz az energiabiztonság biztosításához. Az ebben tevékenykedő cégek rengeteg adattal dolgoznak. A kőzetminták, fúrási szelvények és szeizmikus adatok mellett valós időben befutó szenzoradatok, papíralapú beszállítói szerződések, drónfelvételek mind kulcsfontosságúak lehetnek a meglévő mezők produktivitásának fenntartásában és az új lelőhelyek felkutatásában is. Az MI-re épülő tartalomplatform képes ezekből az adatokból hasznos információkat kinyerni.

 

„Már most is számos, MI-re épülő szolgáltatással javíthatják működésük hatékonyságát a vállalatok, és a következő években további bővülés várható. A dokumentumkezeléssel összefüggő szolgáltatások közül a mesterséges intelligenciára épülő adatklasszifikációs terület lehet a leginkább meghatározó terület a következő években” – véli Nagy Rita, az Iron Mountain Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Van gyors megoldás

Az Iron Mountain mesterséges intelligenciát alkalmazó tartalomplatformja, az Iron InSight egy felhőben működő natív alkalmazás, így nem a helyi adatközpontokra kell támaszkodnia a vállalkozásnak a kiépítés és használat során. Ennek köszönhetően minden munkatárs kényelmesen hozzáférhet a hasznos információk tárházához térbeli korlátok vagy bonyolultabb hálózat kiépítési előkészítés nélkül. A vállalatnak pedig lehetősége nyílik adatvédelmi és biztonsági protokollokat is beállítani a rendszerben, hogy minden dokumentumhoz, adathoz, elemzéshez csak az illetékesek férjenek hozzá, így egyszerűbben érhető el a különböző adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelés is. Mindez pedig a költségek csökkentését, vagy épp új bevételi források felderítését is lehetővé teszi.

 

Képek: Iron Mountain

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban. A nyolc döntős csapat közül a NUT (Napkor’s Upcycler Team) csapat elképzelése, a chipses zacskók hőálló szatyorrá alakítása bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el a modulárisan építhető oktatórobot, a dobogó harmadik fokára pedig a tücsökfarm tervezői léphettek. Az első három helyezett 6 millió forint összértékben választhat Samsung eszközöket, saját maguk, felkészítőtanáruk és iskolájuk számára.

2023. június 6. 14:05

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Új nemzetközi online esemény az Eplan-tól

Milyen kihívásokkal néznek szembe a gépgyártók és a kapcsolóberendezés-gyártók napjaink globális piacain? Hogyan határozható meg a helyes irány a hatékony tervezéshez a munka korai szakaszában? A 2023. június 21-re meghirdetett Eplan L!ve 2023 rendezvény lényegre törő válaszokkal, a szoftver új verziójának legfontosabb elemeivel készül, és felvázolja, miként támogatja ügyfeleit a tervezéstől a gyártásig vezető úton lépésről-lépésre. Bevált gyakorlati példákat ismerhetünk meg a Harro Höfliger, a Kratos Industries és a Sany vállalatoktól, betekinthetünk munkafolyamataikba és tervezési módszereikbe, melyek maximális következetességet és hatékonyságot tesznek lehetővé a számukra.

2023. június 6. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39