Az ABB és a UK Power Networks fenntartható jövőre vált az Airplus kapcsolóberendezésével

forrás: Prím Online, 2022. február 7. 09:58

A 8,3 millió otthon és vállalkozás áramellátását biztosító UK Power Networks megbízása alapján az ABB a világ első, 36 kV-os középfeszültségű, dupla gyűjtősínes AirPlus gázzal szigetelt kapcsolóberendezését (GIS) szállítja a brit cég számára. A kapcsolóberendezésben található villamos érintkezők közötti szigetelést az AirPlus gáz biztosítja, aminek szinte nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása.

•  A UK Power Networks bejelentette, hogy csökkenteni kívánja a legerősebb üvegházhatású gáznak számító kén-hexafluorid (SF6) felhasználását. 

•  Környezetvédelmi cselekvési tervének részeként az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-elosztója az ABB innovatív AirPlus szigetelőgázt tartalmazó kapcsolóberendezését fogja telepíteni, amelynek közel nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. 

•  Az ABB AirPlus innovatív, kétgyűjtősínes konstrukciója csökkenti a nem tervezett leállások kockázatát, és nagyobb rugalmasságot biztosít az energiaterhelés megosztásában. 

 

Az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-elosztója, a UK Power Networks bejelentette, hogy környezetvédelmi cselekvési terve részeként a Kentben található alállomásán az ABB innovatív, fenntartható alternatíváját, az AirPlus-t tervezi használni az SF6 gázt tartalmazó kapcsolóberendezések helyett.

 

 

Mivel Európa a kapcsolóberendezésekben hagyományosan használt gáz (SF6) szigorúbb szabályozása felé halad, így az ABB AirPlus vonzó ökológiai alternatívát kínál. Szemben az erős üvegházhatású gáznak számító SF6-tal, amelynek a globális felmelegedési potenciálja 23 500-szorosa a szén-dioxidénak (CO2), az ABB által alkalmazott AirPlus gáznak közel nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. Úgy tervezték, hogy magas megbízhatóságot nyújtson, és megfeleljen a közüzemi szegmensekre, köztük a közüzemi energiaszolgáltatókra vonatkozó jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak.

 

Alessandro Palin, az ABB Distribution Solutions divíziójának vezetője a kapcsolóberendezéssel kapcsolatban elmondta: „A 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánkkal összhangban az ABB elkötelezett, hogy segítse az ügyfeleket és a beszállítókat a kibocsátásuk csökkentésében. Az AirPlus kulcsfontosságú részét alkotja ennek a stratégiának, és büszkék vagyunk arra, hogy olyan közműszolgáltatókkal dolgozhatunk együtt, mint a UK Power Networks, akivel közösen elősegíthetjük az áttérést az ökológiailag fenntartható alternatívákra, amelyek nem csak megbízható villamos energiát biztosítanak, de a bolygónkat is védik. Az ezen a területen vezető szerepet betöltő ABB már több ezer SF6-mentes megoldást telepített világszerte. Az SF6-ról az SF6-mentes portfólióra való áttérés fontos mérföldkő az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtése felé." 

 

Az AirPlus berendezésre való áttérés segít a UK Power Networksnek fenntarthatósági céljai elérésében, mivel az AirPlus az SF6 kapcsolóberendezésekhez képest hasonló teljesítményt kínál, de annál alacsonyabb tartálynyomáson működik. Minél magasabbak a feszültségek, annál nagyobb a nyomás a kapcsolóberendezésben, de az AirPlus-nak köszönhetően az ABB kapcsolóberendezései képesek kezelni a nyomást, mivel biztonságos, alacsony nyomású kialakítással rendelkeznek, hasonló dielektromos szigetelési előnyök és helyigény mellett, mint egy SF6 kapcsolóberendezés. A forradalmi kétgyűjtősínes kialakítás további előnye a megbízhatóság, mivel csökkenti a nem tervezett leállások kockázatát, és nagyobb rugalmasságot biztosít a terhelés megosztásában. 

 

 

A UK Power Networks-szel való együttműködés fokozása mellett ez a szerződés megerősíti az AirPlus technológia elfogadását az SF6 gáz megbízható alternatívájaként az Egyesült Királyság közüzemi energiaellátói számára. A teljes kapcsolóberendezés-megoldást 2021 vége előtt szállítják a vállalat Dartfordban (Kent) található alállomására. 

 

Barry Hatton, a UK Power Networks eszközgazdálkodási igazgatója elmondta: „Egyértelmű céljaink közé tartozik, hogy csökkentsük működésünk környezeti hatását, és segítsük az ország nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra való áttérését, miközben több mint nyolcmillió otthon és vállalkozás megbízható áramellátását biztosítjuk. Az új AirPlus kapcsolóberendezésünk támogatja stratégiánkat és a környezetvédelmi cselekvési tervünk megvalósítását."

 

Az ABB volt az egyik első vállalat, amely SF6-mentes kapcsolóberendezés-megoldásokat kínált a maximum 40,5 kV-ig terjedő középfeszültségű rendszerekhez. A 2015 óta értékesített és telepített több mint 5 000 ecoGIS berendezésének köszönhetően az ABB a világ legnagyobb telepített bázisával rendelkezik a környezetbarát gázszigetelt kapcsolóberendezések terén. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évet értékelt a Binance: már 128 millióan használják a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét

A kriptoszektor tavalyi, több platform számára válságos évében a piac legnagyobb cége, a Binance fejlődni tudott: jelentősen növelte ügyfelei számát, emelte többek között az innovációra és kiberbiztonságra szánt összeget, komoly segítséget nyújtott az ukrán humanitárius válság áldozatainak. Évértékelőjükben az iparág megújulását célzó stratégiájukról is közöltek fontos részleteket.

2023. január 28. 10:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46