A szerelem vak, avagy mire vágynak a párkeresők Magyarországon

forrás: Prím Online, 2022. február 15. 18:34

A közmondás szerint „Suba a subához, guba a gubához”, de mennyire érvényes ez még ma is a szerelemben? Valóban a hozzánk hasonló tulajdonságokat keressük elsősorban a másikban, vagy inkább azok iránt vonzódunk, akik különböznek tőlünk valamiben? Tudományos magyarázatokat szinte bárhol találhatunk, de ahogy egy másik mondás tartja, a „szerelem vak”. A Randivonal.hu a szerelmesek napja alkalmából 2021-es belső statisztikák alapján kiderítette, milyen párkeresési stratégiákat követnek ma a komoly kapcsolat iránt vágyó felhasználóik. 

 

Ennyi az ideális korkülönbség a párkeresők szerint

Ha az igazi megtalálásáról van szó, felmerülhet a kérdés, melyik korcsoportban keresnek ma társat maguknak az emberek: valóban igaz, hogy a férfiak inkább fiatalabb, a nők idősebb párra vágynak? A Randivonal.hu friss statisztikái szerint míg a férfiak átlagosan 11 évvel fiatalabb vagy maximum 5 évvel idősebb pár mellett képzelik az életüket, addig a nők 3 évvel fiatalabb, 8 évvel idősebb társat keresnek maguknak. Ez mindenképpen bizakodásra adhat okot, hiszen a kettő fedi egymást, de adódik a kérdés, vajon összetalálkoznak-e a vágyak, ha a különböző korosztályokat nézzük.

 

 

Bár összességében elmondható, hogy a férfiak tágabb korcsoportban keresgélnek, és többnyire fiatalabb társra vágynak, a 30 éven aluliak ettől némileg eltérő stratégiát folytatnak, náluk ugyanis gyakran plusz 8 év szerepel a keresés feltételek között. Ugyanakkor az is igaz, hogy az életkorral párhuzamosan egyre inkább fiatalabb társ után kutatnak a férfiak, ami összefüggésbe hozható többek között a későbbi családalapítási tervekkel is. Míg a 30–39 évesek átlagosan 10, a 40-esek 13, az 50-esek 14, addig a 60 éves és idősebbek 16 évvel fiatalabb személyt képzelnének el maguk mellett.

 

A nők szinte kivétel nélkül inkább az idősebb párkeresőket preferálják: ez elsősorban a 30 éven aluliakról és a 30-as éveikben járókról mondható el, előbbiek átlagosan plusz 12, utóbbiak pedig 10 évet állítanak be maximum a keresési feltételek között. A 60 éves és idősebbek ugyanakkor éppúgy vágynak fiatalabb, mint idősebb párra, 5 év korkülönbséget jelölve meg mindkét irányba.

 

 

Iskolai végzettség tekintetében sem egyértelmű a hasonlóság

Az életkor mellett az iskolai végzettség is egy olyan szempont, amit a párkeresők talán az elsők között mérlegelnek, ha az igazi felkutatása a cél. Ebben a tekintetében sem feltétlenül mondható el az, hogy a hasonlóság elvét követnék az egyedülállók, vagyis nem csak azok között keresik a társukat, akik ugyanolyan iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint ők maguk.

 

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az általános iskolai végzettségű partner iránt elsősorban az alap- és a középfokú végzettségűek érdeklődnek, de a többi párkereső sem tartja kizáró tényezőnek, ha kiszemeltjének ilyen végzettsége van. Az egyetemi diploma kevésbé osztja meg az egyedülállókat, többségük ugyanis szívesen ismerkedne olyan jelölttel, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez azonban elsősorban nem a diplomásokra igaz, a középfokú végzettségű egyedülállók számára még vonzóbb egy ilyen társ.

 

A szerelmet nem lehet tehát feltétlenül csak az iskolázottságban mérni, bár kétségtelen, hogy az életkor mellett ez is befolyásolja a párválasztást.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a Matcha Green termékcsaládot

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a Ceres 300 TG ARGB Matcha Green közepes toronyházat és az ARGENT E700 Matcha Green valódi bőr gamer széket. 

2023. december 2. 17:50

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és az EY

Az oktatás és a karriertervezés áll a fókuszában annak a stratégiai partnerségnek, amelyet az EY nemzetközi tanácsadó cég, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kötött meg november 30-án.

2023. december 2. 16:09

Az AGON by AOC két új 34 hüvelykes ultraszéles gaming modellt mutat be

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT tartozék márkája – büszkén mutatja be két új 34 hüvelykes (86 cm) gaming monitorát az ultraszéles monitorok rajongóinak: az AOC GAMING CU34G2XE/BK-t és a gyorsabb, nagyteljesítményű testvérét, a CU34G2XP/BK-t. Ezeket a monitorokat úgy tervezték, hogy kiszélesítsék a magával ragadó játék eddigi határait és kiemelkedő értéket is nyújtsanak. Mind a CU34G2XE/BK, mind a CU34G2XP/BK megfizethető műszaki mérnöki látvány, amely a játékosoknak panorámikus játékteret és magas teljesítmény-paramétereket kínál.

2023. december 2. 14:31

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

2023. december 2. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04