Nagyszabású technológiai ösztöndíjprogram indul a Huawei támogatásával

forrás: Prím Online, 2022. február 25. 20:04

Több tízmillió forintos hallgatói ösztöndíjprogram indul a Huawei Technologies Hungary támogatásával a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíj célja a tehetséggondozás és a kutatás-fejlesztés ösztönzése a hallgatók körében. A vállalat és az egyetem együttműködése révén a hallgatók a felhő számítástechnika és a mesterséges intelligencia ipari alkalmazásához kapcsolódó interdiszciplináris kutatási projekteket valósítanak meg, többek között a Huawei saját operációs rendszerén, a Harmony OS-en.

A XV. Pollack Expo-n jelentették be, hogy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Huawei Technologies Hungary a 2021/22-es tanév második félévében elérhető, a kutatás-fejlesztést támogató pénzalapot hozott létre. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramba bekerülő, mentor tanárok segítette hallgatókat és hallgatói csapatokat a vállalat több tíz millió forinttal, valamint technológiai eszközökkel is támogatja kutatási, fejlesztési és tanulmányi céljaik megvalósításában. A program azokat a tanulókat szeretné ösztönözni, akik szívesen ismerkednek az iparvállalatok számára egyre fontosabb témakörökkel, mint például a felhő számítástechnika, valamint a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazásai. 

 

„A fiatal tehetségek támogatása, képzése mindannyiunk közös érdeke, hiszen a jövő intelligens társadalmának építése a szemünk előtt zajlik” – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. – „Vállalatunk különféle ösztöndíj- és tehetségprogramjaival egy évtizede segít abban, hogy a magyarországi mérnökképzés során a hallgatók versenyképes tudást kaphassanak, és az egyetemi tudást a piaci igényekhez közelítsük.”

 

 

Középpontban a gyakorlati tudás

A Műszaki és Informatikai Kar a jövőben olyan hallgatói projekteket indít, amelyek egy-egy valós ipari probléma megoldására irányulnak. A projektek során a hallgatók fontos gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert, interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek és részt vehetnek digitalizációs demók fejlesztésében többek között a Huawei Harmony OS operációs rendszerére is. 

 

A szabadon választható projektek keretében a hallgatói teamek külsős konzulens bevonásával önálló részfeladatokat definiálnak, amelyek megoldása segítséget nyújt az adott vállalati partner ipari tevékenységében. Ezek, a gyakorlati tudás kiszélesítésére fókuszáló projektek, a piaci és egyetemi szereplőknek egyaránt kedvezőek, hiszen piaci oldalról adott esetben befejeződhet egy-egy hosszan elhúzódó feladat, hallgatói részről pedig a kidolgozásban résztvevő csapat a pénzbeli támogatás mellett jól hasznosítható gyakorlati tudást kaphat.

 

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kiemelte: “Az ipari patrnerekkel történő együttműködés nagy segítséget nyújt abban, hogy az egyetem tudományos és kutatási eredményei a piac számára is előnyös projektekben hasznosuljanak, melyek keretében az egyetemi hallgatók valós, piaci tapasztalatokat szerezhetnek az elméleti tudás megszerzése mellett. A versenyképes gyakorlati tudás és a legújabb technológiai ismeretek – mint amilyen a Huawei-é – nélkülözhetetlenek a jövő munkavállalói számára.”

 

Tréninganyagok a Huawei támogatásával

A Huawei Technologies Hungary és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának együttműködése a 2021/22-es tanév első felére nyúlik vissza, amelynek során a Huawei ICT Academy oktaktási tréning program keretében oktatók, majd hallgatók ismerkedhetnek meg az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt, hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új perspektívákkal, irányzatokkal. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

2023. szeptember 24. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59