Kibővült és egyszerűbb állami támogatás várja a beruházni vágyó vállalkozásokat

forrás: Prím Online, 2022. március 13. 10:15

Könnyebben és szélesebb körben juthatnak idén állami támogatáshoz a magyarországi vállalkozások – derült ki az EY és a Pénzügyminisztérium közös online rendezvényén.  Idehaza egyre népszerűbbek a fejlesztési kedvezmények, amelyek hatékony felhasználásához a cégeknek érdemes már a beruházás megkezdése előtt jelezni a támogatási igényüket. 

Az idei évtől megváltozik a fejlesztési adókedvezmény szabályozása, részben az átalakult uniós keretszabályok miatt. A 2022-től érvényes új támogatási térkép alapján a korábbinál több magyarországi régió részesülhet 50 százalékos intenzitású támogatásban. Ez az arány a nagyvállalatokra nézve irányadó, a kis- és középvállalkozások számára akár a 70 százalékos kedvezmény is elérhető. A módosult rendszerben új létesítmény létrehozása, a meglévő létesítmény bővítése, vagy a termékkínálat, illetve a kapacitások bővítése is támogatható. 

 

„Fontos, hogy a vállalkozások már a beruházás megkezdése előtt jelezzék támogatási igényüket a Pénzügyminisztérium felé, amennyiben szeretnének fejlesztési adókedvezményben részesülni” – hangsúlyozta dr. Borók Tímea, a Pénzügyminisztérium Társasági adó osztályának vezetője. 

 

www.ey.com/hu_hu

 

Kocsis Zsolt, az EY Adópartnere hozzátette, sok esetben többféle támogatásra is pályázhatnak a cégek. A sikeres igényléshez kiemelten fontos, hogy időben, a megfelelő jogcímen, adminisztratív pontatlanság nélkül nyújtsák be kérelmeiket, ezért is érdemes előzetesen, tapasztalt, a lehetőségeket jól ismerő tanácsadóval egyeztetni.

 

A minisztérium adatai alapján folyamatosan nő a fejlesztési kedvezményekkel kapcsolatos bejelentések száma. A támogatásokból a legnagyobb arányban az észak-alföldi (30%), az észak-magyarországi (16%), a dél-alföldi (14%) és közép-magyarországi (14%) vállalkozások részesülnek. A pályázatok közül a 3 milliárd forintot meghaladó értékű beruházások a leggyakoribbak (29%), ezeket követik a kkv-k (23%), majd a kedvezményezett települési önkormányzat területén legalább 1 milliárd forint értékben megvalósuló projektek (19%). 

 

„A magyar támogatási rendszer kifejezetten versenyképes a régióban, ami azért is fontos, mert a nemzetközi nagyvállalatok vezetése számára a beruházási döntéselőkészítésnél kiemelt szempont a különböző országokban elérhető támogatások értékelése” – hívta fel a figyelmet Kocsis Zsolt, az EY Adótanácsadás üzletágának Partnere. 

 

A nagyvállalkozások mellett a kisebb cégek is aktívak a fejlesztési kedvezmények igénybevételekor, hiszen a kkv-k esetében a minimális beruházási értékhatár már huzamosabb ideje folyamatosan csökken.

Kulcsszavak: EY Pénzügyminisztérium

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09