Tippek, hogy egy betörő se tegye tönkre a tavaszi vakációt

forrás: Prím Online, 2022. március 21. 11:17

Bár, már március közepét írunk a tavaszt még csak épphogy kezdjük megérezni. A jó idő érkezését jelzi az is, hogy az iskolákban, óvodákban hamarosan beköszönt a tavaszi szünet. Sok család ilyenkor úgy dönt, hogy a szünetet és a közelgő húsvétot pihenéssel tölti és elutaznak valamerre. A pár napos kikapcsolódás azonban könnyen rémálommá válhat, ha nem gondoskodunk lakásuk, ingatlanunk megfelelő védelméről.

Ha nem szeretnénk azt a néhány napot – vagy akár egy hetet – aggódással tölteni, hogy biztonságban van-e az otthonunk, akkor érdemes pár dolgot betartani.

 

„Elsődleges probléma, hogy ha elmegyünk nyaralni, akkor az adott óvintézkedésekkel – bezárunk mindent, leengedjük a redőnyt, nem ég a lámpa – éppen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy senki nincs otthon és védtelen a lakás. Ha jó a viszonyunk a szomszéddal neki érdemes szólni, hogy elutazunk, esetleg megkérni, hogy néha nézzen rá a lakásra/házra. Ugyanakkor ne szóljunk minden ismerősnek, hogy elutazunk, mert nem tudjuk kinél kerül rossz kezekbe ez az információ” – mondja Csalami János, biztonságtechnikai szakértő.

 

 

Aki be akar törni az mindenre figyel 

Hasznos segítség az is, ha van olyan hozzátartozó, barát, akit megkérhetünk, hogy költözzön addig az üres lakásba, amíg senki nincs otthon, vagy csak nézzen át naponta. Ilyenkor kérjük meg, hogy húzza fel a redőnyt, kapcsoljon villanyt és feltétlenül fontos, hogy ürítse ki a postaládát is.

 

„A betörők már mindenre figyelnek, és a legapróbb jelekből le tudják szűrni, hogy védtelen az ingatlan. Fontos az is, hogy az online felületeken ne reklámozzuk, hogy hol vagyunk, a posztolással lehetőleg várjuk meg a hazaérkezést. Amennyiben a legtökéletesebb megoldást szeretnénk, akkor lássuk el az ingatlan valamilyen vagyonvédelmi eszközzel: riasztóval, kamerával, távfelügyelettel” – tanácsolja a szakember, aki szerint ma már az okosotthonok kialakítása is nagyban hozzájárul a biztonsághoz.

 

Semmi érték ne maradjon szem előtt

„Pozitívum, ha nincs teljesen magára hagyva az ingatlan, egy jól működő vagyonvédelmi rendszer tökéletes biztonságot tud adni, amiben manapság már az applikációk is a segítségünkre vannak. Akár a redőnyöket, a villanykapcsolókat is vezérelhetjük egy appon keresztül, így a külső szemlélő azt látja, hogy nem egy lezárt ingatlanról van szó. Ha távolabbra utazunk és nem tudunk perceken belül a lakásunkhoz érni, akkor a távfelügyelet a leghasznosabb segítség, hiszen nekik a riasztástól számított 15 percen belül a helyszínen kell lenniük, és ellenőrizni kell, hogy minden rendben van-e, vagy mi volt az a kiváltó ok, ami miatt megszólalt a riasztó. Sőt, már lehet kérni jelenléti járőrözést is, ebben az esetben naponta akár többször is elmehet a járőr az adott területre, ott eltölt pár percet, ez a riasztó jelzéstől független” – tette hozzá az Elektronika Vonala Vagyonvédelem alapítója.

 

A biztonságtechnikai szakértő szerint, ha valakinek se redőnye, se sötétítő függönye nincs, akkor különösen kell vigyáznia arra, hogy semmi értékes dolog ne maradjon szem előtt. Nem kell kísértésbe hozni a betörőt. Ami még hasznos lehet abban az esetben, ha nem rendelkezünk lakásriasztó rendszerrel az akár egy mozgásérzékelős lámpa is lehet. Ez az év többi időszakában is segítségünkre lehet, ám elutazáskor különösen fontos. Ha az ablakok és ajtók környékére szereltetjük fel, akkor a szomszédoknak is rögtön szemet szúrhat éjjel a hirtelen világosság, ráadásul a betörőket is megzavarhatja.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarok a poszt-kvantum kriptográfiában

A kvantumszámítógépek fejlődése alapvetően változtatja meg az információbiztonság-technológia világát: a kvantumszámítógépek erejével ugyanis feltörhetővé válik számos olyan titkosított információ, amely ma még megfelelően védettnek számít. Új megközelítésekre van szükség a kriptográfiában, amelyek kidolgozásában élen jár a magyar székhelyű i4p

2022. július 5. 10:02

Stratégiai partnerség a képalkotó technológiákban

Bemutatta a Xiaomi a Leicával közösen tervezett új, Xiaomi 12S sorozatot, amely a két társaság stratégiai partnerségének első mérföldköve. A Xiaomi 12S ötvözi a Leica optikával, képfeldolgozással, képminőséggel kapcsolatos mélyreható ismereteit a Xiaomi okostelefonos fényképezés terén szerzett gazdag tapasztalataival. Az új széria típusai Leica Summicron lencsékkel rendelkeznek, és támogatják a Leica képalkotó profiljait, amelyek egyszerre segítik a felhasználókat abban, hogy minél inkább kifejezzék kreativitásukat, miközben a legmodernebb algoritmusok segítenek megőrizni a Leica évszázados képesztétikáját.

2022. július 4. 20:03

Ultragyors e-töltő hálózatba ruház be a Siemens és a Volkswagen

A hálózatot építő és működtető Electrify America beruházó partnereivel együtt azt tervezi, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában 1800 helyszínen 10 ezer gyorstöltő állomást telepít 2026-ra. A vállalat nemcsak töltő-infrastruktúrájának földrajzi lefedettségét fogja ezzel megduplázni, hanem a szolgáltatás kényelmét és színvonalát is jelentősen továbbfejleszti.

2022. július 4. 18:24

Győrben nyitott új logisztikai központot a Raben

Megnyitotta legújabb regionális átrakóközpontját Győrben a Raben Trans European Hungary Kft. A mintegy 3000 négyzetméteres létesítmény jelenleg elsősorban a vállalat gyűjtőszállítmányozási tevékenységét támogatja, emellett hagyományos, illetve egyedi raktárlogisztikai szolgáltatások végzésére is alkalmas.

2022. július 4. 17:06

Tovább emelkedett az IT bérezés

Továbbra is tarolnak a fizetések az informatikai szektorban hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt. A COVID-19 hatása az IT munkaerőpiacot is elérte, munkaerőhiány és bérnövekedések figyelhetők meg világszerte. A Bluebird piaci körképe.

2022. július 4. 15:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24