USA/fejlett technológia - Grove-ajánlások

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 8. 09:37

Andrew Grove, a kaliforniai Intel lapkagyártó óriáscég elnöke szerint az Egyesült Államoknak az eddiginél nagyvonalúbban kellene kezelnie az amerikai egyetemeken diplomázó és az információs technológiai (IT) iparban alkalmazható külföldi fiatalok munkavállalási engedélyezését.

Grove erről a Nemzetközi Kérdések Washingtoni Tanácsa (World Affairs Council of Washington DC) nevű szervezet kedd esti díszvacsoráján beszélt. A vacsorát a szervezet megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartották, és befolyásos amerikai politikai döntéshozók, külföldi diplomaták mellett főképp a fejlett technológiát alkalmazó világcégek vezető menedzserei vettek rajta részt. Diplomáciai pályafutásának elismeréseként érdemrenddel tüntették ki Thomas Pickering volt amerikai külügyi államtitkárt.

Grove szerint ahhoz, hogy az Egyesült Államok javítsa nemzetközi versenyképességét, nem kellene hazaküldeni azokat a külföldi diákokat, akik amerikai egyetemeken szereznek a "hi-tech" iparban hasznosítható diplomát. A hallgatóság soraiból valaki megjegyezte: azok, akik hazatérnek, saját hazájukban javítják a fejlett technológia meghonosításának esélyeit. Grove erre azt válaszolta: akkor meg kell fontolni, hogy az amerikai adófizetők pénzéből milyen tömegben képezzenek ki külföldi szakembereket.

Andrew Grove - aki 1936-ban Budapesten született, majd New Yorkban vegyészmérnöki, Kaliforniában pedig doktori diplomát szerzett, és 1968-ban részt vett az azóta a chipgyártó iparág vezető világcégévé fejlődött Intel megalapításában - arra a néhány kérdésre hívta fel a hallgatóság figyelmét, amit szerinte az új washingtoni kormányzatnak a leginkább helyes lenne szem előtt tartani, ha biztosítani kívánja a technológiai fejlődést és azt IT-ipar további amerikai virágzását.

Elsőként azt említette, hogy Amerikában a sokat emlegetett "digitális szakadék" valójában a nagyvállalatok és a kisvállalkozások között húzódik. Az Intel például üzleti tevékenységének 90 százalékát az interneten bonyolítja le, a száznál kevesebb embert alkalmazó kisvállalkozásoknak azonban csak egynyolcada van jelen a világhálón. Grove szerint az aránytalanságok további súlyosbodásának elkerülése érdekében arra lenne szükség, hogy a George Bush vezette kormány a tervezett adócsökkentések egy részét ne a személyi fogyasztásösztönző jövedelemnövelésre irányítsa át, hanem a kisvállalkozásokat ösztönözze az internetes technológiára való áttérésre, az elektronikus kereskedelembe történő bekapcsolódásra.

A másik fő feladatot az Intel-elnök abban látja, hogy jelentősen javítani kellene a jelenleg szakbizottsági megítélés szerint is elégtelennek minősülő amerikai matematikusképzés színvonalát. Grove elmondta, hogy vállalata teljes egészében ezt szolgáló szakirányú programokra fordítja saját jótékonysági célra szánt pénzét. Úgy véli, hogy nagy összegű szövetségi kormányzati támogatásra lenne szükség a számítástechnikai iparban hasznosítható tudományok egyetemi oktatásának fejlesztése érdekében. Ezzel összefüggésben tért ki a külföldi hallgatók Amerikában maradásának fentebb említett lehetőségére.

Grove utalt az olyan hatalmas piacok meghódításának fontosságára is, mint amilyen például a kínai piac. E tekintetben szerinte csak az első lépés volt, hogy az előző, Bill Clinton vezette kormány alatt megszületett a kínai kereskedelmi megállapodás. Az Intel-elnök végezetül fontosnak mondta, hogy az Egyesült Államok az elektronikus kereskedelem tekintetében Nyugat-Európával megállapodásra tudjon jutni a protekcionizmustól mentes feltételek megteremtésében, a szabályozás vonatkozásában pedig a technológiasemlegesség elvének érvényesítésében.

Kulcsszavak: Andy Grove felsőoktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09