Világszínvonalú innovációs teljesítményeket ismertek el

forrás: Prím Online, 2022. március 24. 21:42

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíj, valamint további öt innovációs díj került átadásra az Európa Hajón. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén az innovációs és technológiai miniszterrel, elsősorban a gazdasági mutatók – az elért többleteredmény, többlet-árbevétel – és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeit.

Az ünnepségen Bódis József, az ITM államtitkára elmondta: „Az elmúlt években minden eddiginél tudatosabb és koncentráltabb erőfeszítéseket tettünk a hazai innovációs teljesítmény növelése érdekében, ezért a kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításokat 2010-hez képest megdupláztuk: az akkori 400 milliárd helyett ma már csaknem 800 milliárd forint hasznosul a tudásalapú, magas hozzáadott értékű területeken.

 

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírusellenes gyógyszerkészítmény segédanyagáért. Innovációjuk tárgya új szintézismódszer és tisztítási eljárás kidolgozása a szulfobutiléter-béta-ciklodextrin ipari méretű gyártására. A szintetikus kémiai eljárásuk hatékony, környezetbarát és jelentős költséget kímélő tisztítási lépésekből áll. Ez a ciklodextrin-származék ma már több mint 10 forgalomban levő humán gyógyszer segédanyaga (Dexolve). Többek között a COVID-ellenes Remdesivir molekula terápiás használhatóságát ez a segédanyag tette lehetővé. Az amerikai CyDex cég után a CycloLab ennek a ciklodextrin-származéknak a második legnagyobb gyártóhelye a világon. A Cyclolab üzemi eredménye 2021-ben mintegy 1,4 Mrd Ft volt, ebből a Dexolve 1,1 Mrd, ebből hazai értékesítés, 776 kg volt, 1 077 088 EUR értékben, tehát kb. 377 M Ft.

 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjban a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. részesült, a Favipiravir Meditop 200 mg filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért. A készítmény gyártására olyan gyártástechnológiát kellett kidolgozni, amely nem sérti az eredeti gyártó 2030-ig érvényes szabadalmi jogait. A kidolgozott független, új és innovatív eljárás szabadalmi függetlenségét az SZTNH szabadalom tisztasági vizsgálata igazolta. 2021-ben a COVID 19 harmadik, illetve negyedik hullámában leszállított Favipiravir MEDITOP 200 mg filmtabletta összes árbevétele meghaladta a 2600 M Ft + ÁFA értéket.

 

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjában a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. részesült. a szántóföldi növény-termesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért, ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével. A Marton Genetics cégcsoport felismerte az MV Supary-ban rejlő csávázási lehetőségeket, miszerint a termékben található baktérium törzsek endospórát képezve vetőmag felületkezelésre alkalmas biológiai készítményt adnak. Az innováció 2021-ben 2625 M Ft nettó árbevétel t eredményezett.

 

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. részesült, a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért, a tiszta víz szolgálatában. Folyamatirányító rendszerük a Big Data adatelemzést felhasználva olyan adatösszefüggésekkel dolgozik, amelyek teljesen új felismerésekhez vezethetnek, ezek alapján az ipari folyamatok és az emberi viselkedésminták vetületében is képes a hatékony előrejelzésre. Legkiemelkedőbb eredményünk, hogy Magyarország minden második lakosának vízellátásában részt vesznek. Az innovációból 2021-ben 1140 M Ft nettó árbevételt értek el.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért. A MANTI nanokerámiás, ultravékony hővédő bevonó-anyag család egyes termékei a mindenkori felhasználás célkitűzéseinek – kültéri vagy beltéri; adott időjárási viszonyok; milyen anyagra kerül felvitelre; fokozott ellenállóság valami (pld. vegyi) ellen; egyéb speciális adottságok –  egyedileg, tudatosan kerülnek legyártásra, amelyeket egységes családdá a nanotechnológiával előállított mikro kerámiagömbök alkalmazása kovácsol össze.

 

A 2021. évben  összesen 1900 E Ft  többlet árbevételt  értek el, ebből az exportárbevétel 1.740  M Ft  volt.

 

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjában a Péntech Solutions Kft. részesült a Digitális Cégfinanszírozásért. A Péntech azért jött létre, hogy digitalizálja és ezáltal megkönnyítse a magyar kis- és középvállalati szektor pénzügyi menedzsmentjét és finanszírozási folyamatait. 2022-re már több mint 800 magyar kis- és középvállalat regisztrált szolgáltatásaikra. Ezek a cégek összesen ~15 milliárd forint összértékben igényeltek faktoring hitel és lízing szolgáltatást. A cég eddig 3 befektetőtől (2 magyar kockázati tőke alaptól és 1 szlovák pénzintézettől) vont be tőkét összesen mintegy 400 millió forint összegben.

 

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot 30 éve szervezi elmondta, hogy „A 2021. évi pályázat még ismertebbé tette a hazai innovációs tevékenységet és a vállalkozásoknál közvetlenül  kimutatott, több mint 12 Milliárd Ft többletbevétel  jelentősen hozzájárult a gazdaság növekedéséhez.”

 

Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a díjátadón hangsúlyozta: „Az emberiséget sújtó globális koronavírus járvány mély nyomott hagyott az életünkön és ez alól nem kivétel az innováció világa sem. Az innovációs nagydíj idei nyertese annak bizonyítéka, hogy a magyar kutatók igenis képesek közvetlen es azonnali, kiemelt társadalmi gazdasági igényre releváns és világszínvonalú választ adni, mely jelentős mértékben járulhat hozzá a Covid vírus leküzdéséhez.” 

 

A 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 35 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 33 innovációt ismert el sikeres, 2021-ben megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások jelentős többletbevételt értek el (melynek több, mint harmada exportból származik). A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, révén további több 20 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett.

 

A díjazottakról és további 27, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is keresi a jövőformáló ötleteket a Samsung és az EdisonKids

Jövőtervezésre és kreatív problémamegoldásra invitálja a Samsung és az EdisonKids a hazai fiatalokat. Az idén harmadik alkalommal induló kihívás egy páratlan lehetőség arra, hogy a diákok a tanáraikkal és elismert szakemberek együttműködve olyan közösségi teret, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol egymást inspirálva közösen gondolkodhatnak olyan megoldásokon, amelyek pozitívan hatnak mindannyiunk életére. A Megoldások a holnapért kezdeményezés nem csak motiváló közösséget és egyedülálló képzést biztosít: a nyertes diákok, tanárok, valamint iskoláik összesen 6 millió forint értékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

2023. január 16. 17:12

Már lehet jelentkezni a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

Harmadik alkalommal nyitotta meg nevezési felületét az ország legnagyobb ipari célgép versenye, amelyre az egyszerű géptől a korszerű technológiákon át az Ipar 4.0 szempontjainak megfelelő célgépekkel újra várják a pályaműveket. Szakmai zsűri értékelése alapján a meghirdetett 6 kategória első helyezettjeit a Gépész Szalonban hirdetik majd ki 2023. június 28-án, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj díjátadóján.

2023. január 16. 12:41

Január 15-ig meghosszabbították a Mesterecset pályázat határidejét

A Magyar Államkincstár január 15-ig várja az alkotásokat a hetedik alkalommal meghirdetett Mesterecset pályázatára. Ebben az évben két téma közül lehet választani: az egyik a „Családom és a Kincstár”, a másik pedig az „Így takarékoskodik egy szuperhős”.

2023. január 9. 17:20

Elindult a Vodafone Alapítvány 15 millió forint összdíjazású pályázata

Ismét lehet pályázni a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díjra. A korábbiakhoz hasonlóan szintén három – Kis- és középvállalkozások digitalizációja, FinTech és Fenntartható energia – kategóriában várja a pályamunkákat a zsűri. A pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy ösztönzze és felkarolja azon innovátorokat, akik digitális fejlesztésekkel kínálnak megoldást a társadalom és a gazdaság legégetőbb problémáira. A pályázatra magánszemélyek, startupok, non profit szervezetek és vállalkozások jelentkezhetnek 2022. december 19. és 2023. február 17. között, a Vodafone Digitális Díj pályázati felületén keresztül.

2022. december 20. 11:49

Internettel kapcsolatos pályázatok gyerekeknek és fiataloknak

2023-ban 20. alkalommal rendezik meg az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is a Biztonságos Internet Napot (SID). A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint az európai Safer Internet Program (SIP) konzorciumvezetője, két pályázatot is kiírt az eseményhez kapcsolódva gyerekeknek. 

2022. december 19. 17:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46