Roland Berger: Mindenkinek ki kell dolgoznia egy kriptogazdasági stratégiát

forrás: Prím Online, 2022. március 30. 21:05

A decentralizált technológiákban és a digitális eszközökben rejlő potenciál mára evidens: a kriptopiac több mint 12 ezer kripto-projektet számlál és jelenlegi értéke meghaladja a 2,5 billió dollárt. A Roland Berger szerint hét trend alakítja a digitális pénzügyek jövőjét: a web3-tól a tokenizáción keresztül a metaverzumig és az egyértelmű, hogy ideje kidolgozni a kriptogazdasági stratégiákat.

Az iparág a projekteket, illetve azok céljait és megvalósítását részletesen leíró tanulmányoktól a valós alkalmazások és felhasználási területek felé mozdult el. Jelenleg többszáz kísérleti és kereskedelmi projektet futtatnak intézmények és vezető magáncégek is (pl. El Salvador Bitcoin-befektetései, a Walmart élelmiszer-nyomonkövetési rendszere vagy a J.P. Morgan határokon átnyúló fizetésekhez használt bankközi információs hálózata). Ami a finanszírozást illeti, a The Block szerint a kockázati tőkeipar 2021-ben rekordösszeget, 25 milliárd dollárt nyomott kripto-befektetésekbe, többet, mint a korábbi években összesen. A legfrissebb kutatás szerint a kriptovalutákkal foglalkozó unikornisok száma 2021-re 491%-kal nőtt, és a szektorban jelentősen felpörögtek az M&A tevékenységek, tavaly közel 200 ilyen tranzakciót bonyolítottak le.

 

„A DeFi-technológia velünk fog maradni és egyre inkább életünk részévé válik. Modern világunk összes iparágát és szektorát diszruptálja a technológia és aki nem lép időben, könnyen lemaradhat” – fogalmaz Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere. „Egyre több kormány, befektetési alap és vállalat dolgozza ki kriptogazdasági stratégiáját és hajt végre befektetéseket” – mondja.

 

 

A Roland Berger szerint az alábbi hét trend látható a blokklánc-technológia és kriptovaluták jövőnkre gyakorolt hatásával kapcsolatban:

 

1. A pénzügyek jövője

A digitális eszközök intézményi és lakossági szintű elfogadása, az új központosított pénzügyi (CeFi) ajánlatok és a decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások felborítják a hagyományos pénzügyi és biztosítási üzleti modelleket és részben megkérdőjelezik azok létjogosultságát:

 

A digitális eszközök elfogadási aránya exponenciálisan növekszik, egyre több intézményi befektető tart digitális eszközöket a portfóliójában, a bankok dedikált kripto-befektetési jelentéseket adnak ki, számos kripto ETF került már kibocsátásra és egyre több bolt fogad el kriptovalutát fizetőeszközként.

 

DeFi: A befektetők már több mint 250 milliárd dollárt fektettek be különböző DeFi-alkalmazásokban a decentralizált tőzsdéken a hitelezés, a tömegfinanszírozás, a biztosítások és a likviditási pool-ok területén. Ezek az alkalmazások nem csak a közvetítőket iktatják ki, de a likviditásszolgáltatók jutalmai ebben az ökoszisztémában az 5%-os éves hozamot is elérik, ami felülmúlja a hagyományos banki szolgáltatásokat, tovább gyorsítva az adoptáció ütemét.

 

CeFi: A központosított kripto-alapú pénzügyi (CeFi) ökoszisztémák letétkezelői megoldásokat, kriptofedezetű hitel- és betéti kártyákat és könnyen használható felületeket kínálnak, amelyek ötvözik a fiat/kripto-univerzumot, és mindenki számára megkönnyítik a bekapcsolódást.

 

A kormányok, a vállalatok és a lakosság pénzügyi termékekkel való interakciója elkezdett felbomlani. Bár ez a felbomlás egyes iparágakra nagyobb hatással lesz, mint másokra, a "pénzügyek jövője" szinte minden ágazatot érint valamilyen formában.

 

2. Tőke-tokenizáció

A tőke-tokenizáció fogalma a valós, „fizikai” eszközök digitalizálására és a tulajdonjogok frakcionálásának lehetőségére utal. A frakcionált tulajdonjoggal (ha formalizált), nyílt piacon is lehet kereskedni, ezáltal rugalmasságot és likviditást teremtve a tulajdonosok számára. Ez paradigmaváltást jelent a tőke kezelésének, kereskedelmének és finanszírozásának módjában a világ legtöbb eszközosztálya esetében – az ipartól és az energetikai infrastruktúrától az ingatlanokig és a művészetig. Röviden: minden tárgyi és immateriális eszköz tokenizálható. A tokenizáció növeli a működési hatékonyságot, az átláthatóságot és a likviditást, és csökkenti a befektetők belépési korlátjait. Emellett a tokenekhez hozzárendelhetők az eszközzel járó előnyök és származékok, mint a nyereség, osztalék vagy szavazati jog. A trend a ma vagyonkezeléssel foglalkozó ágazatokra lesz a legnagyobb hatással.

 

 

3. A metaverzum felemelkedése

A Metaverzum a digitális világnak ad virtuális teret. A digitális világokban eltöltött idő mennyisége jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben, a digitális javak- például a számítógépes játékokon belüli tárgyak -, a digitális művészet és a virtuális ingatlanok piaca virágzik.

 

A kriptovaluta a digitális tér natív pénzneme, az NFT-k létrehozásának lehetősége pedig csak tovább gyorsította a terjedését. Az OpenSea, a legnagyobb NFT-piactér 2021 augusztusában 3,4 milliárd dollárnyi Ethereum-nak megfelelő tranzakciós volument regisztrált, ami több mint tízszerese volt az előző havi értéknek.

 

Az NFT-k formájában megjelenő digitális tárgyak a fogyasztók, sőt, a digitális tárgyakat létrehozó és értékesítő magas színvonalú márkák (pl. Dolce & Gabbana és Rolls-Royce) számára is egyre inkább normává válnak. A vállalkozásoktól egyre nagyobb elvárás lesz a metaverzumban való jelenlét, mely bevételük jelentős részét teheti majd ki a jövőben.

 

4. Ellátási láncok javítása

A DLT (distributed ledger technology) azon egyedülálló képessége, hogy megváltoztathatatlan és megbízható információ átadást biztosít a különböző interfészek között, jelentős hatékonyságnövelést teremt a vállalatok működése és ellátási láncai számára. Orákulumokkal (orákulum: a valós világ adatainak belépési pontja a blokkláncba) kombinálva javítható az ellátási lánc biztonsága, hiszen pl.: hamisítás elleni védelmet nyújthatnak. A nyomonkövetés javításán kívül a blokklánc-megoldások lehetővé teszik a különböző logisztikai rendszerek közötti átjárhatóságot, az ellenőrizhetőséget és a gépek közötti tranzakciókat is.

 

5. Web 3.0 és adatalapú gazdaság

A Web3 kifejezés a jelenlegi – főként centralizált és platformalapú – web evolúcióját írja le egy decentralizált, hálózatalapú, kriptoalapú értékcsere-modell által működtetett hálózat irányába. A Web3 alkalmazások megváltoztatják az infrastruktúra és az adatok tárolásának és megosztásának módját. Az olyan cégek, mint a Helium forradalmasítják az összekapcsolási infrastruktúra megosztását, az olyan cégek pedig, mint az Ocean Protocol, az adatok megosztásának és feldolgozásának forradalmasítását tűzték ki célul, hogy az adatokban rejlő potenciált a központosított FANG-adatbázisokon (Facebook, Amazon Netflix, Google) kívül szabadíthassák fel. A Web3 tehát nemcsak új üzleti modellek kialakítását teszi lehetővé, hanem felgyorsítja a valódi megosztáson alapuló gazdaságra való áttérést.

 

6. Kripto-bányászat és staking

A bányászat a tranzakciók érvényesítésének folyamatát, ezáltal egy kripto-protokoll (pl. Bitcoin, Ethereum) biztosítását és működtetését jelenti. Az infrastruktúra szolgáltatója jutalmakat és tranzakciós díjakat kap a bányászatért cserébe (a Bitcoin esetében például blokkonként 6,5 BTC-t). Más protokollok a hálózat biztosításában való nagyarányú részvételt a protokoll jövőbeli frissítéseire vonatkozó, döntéshozatalra gyakorolt befolyással jutalmazzák, ami versenyelőnyt jelenthet a vállalatok és a kormányok számára.

 

7. Digitális identitás és bizalom

A DLT növekvő elfogadási aránya és kereskedelmi forgalomba hozatala megköveteli a rendszer megváltoztathatatlanságába vetett bizalmat. A digitális identitások központi szerepet játszanak ezen a téren: az emberek, gépek és szervezetek személyazonosságának hamisíthatatlansága elengedhetetlen. Az egyes ágazatokra vonatkozó szabványok megalkotásáért a verseny megkezdődött, és aki az élre tör, az jelentős üzleti potenciált és stratégiai pozíciót szerezhet.

 

A Roland Berger három lépést javasol azon vállalatok számára, amelyek előnyös pozíciót akarnak a DeFi-alapú gazdaságban:

1. A hét trend hatásainak azonosítása a jelenlegi üzleti tevékenységekre és portfólióra vonatkozóan: lehetőségek és kockázatok azonosítása;

2. A releváns usecasek (alkalmazható esetek) mélyreható vizsgálata, befektetési tézis és partnerségi stratégiák kialakítása az egyedi kriptogazdasági stratégia meghatározása érdekében;

3. Megvalósítási terv kidolgozása és végrehajtása a konkrét eredmények biztosítása érdekében.

 

Az eredeti cikk letölthető innen: https://www.rolandberger.com/en/Insights/Publications/The-rise-of-the-Crypto-Economy.html 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05