Mobil robotmegoldások növelik a termelékenységet a dán KKV-nál

forrás: Prím Online, 2022. április 4. 17:11

A gyártás egyes részfolyamatainak átvilágításával olyan kevésbé hatékony területeket lehet felezni, amelyek automatizálása meghatározó a versenyképesség megőrzésében. Ez történt a dán TN Værktøjsslibning ApS-nál is.

Az átfutási idő javítása és az erőforrás-gazdálkodás hatékonyabbá tétele kulcsfontosságú a vállalatok számára világszerte.

 

Ez igaz a magas minőségű fémipari forgácsolószerszámokat gyártó dán TN Værktøjsslibning ApS-re is, amely a forgácsolási technológia vezető fejlesztői közé tartozik.

 

A forgácsolószerszámok gyártása számos műveletet foglal magában, amelyeken minden eszköznek keresztül kell mennie, mielőtt a végfelhasználóhoz kerülne. Az idő, a minőség és az ár mind alapvető tényezőnek számítanak. Ezidáig a szakaszos gyártási és logisztikai folyamat azt jelentette, hogy a szerszámokat manuálisan mozgatták az üzemen belül, így az alkalmazottaknak időt kellett tölteni a tételek szállításával, miközben a CNC gép üresben állt. 

 

Miután ezt a rossz kihasználtságot és állásidőt azonosították, a vállalat felvette a kapcsolatot a Techniconnal, egy vezető dán robotikai céggel, amely moduláris és rugalmas automatizálási megoldások tervezésére és fejlesztésére szakosodott Dániában és más országokban működő ipari vállalatok széles köre számára.

 

 

Nagyobb hatékonyság robotizálással

A TN Værktøjsslibning egy olyan mobil megoldást szeretett volna, amellyel optimalizálhatják folyamataikat és csökkenthetik az egységek cseréjére és mozgatására fordított időt.

 

„Találkoztunk a vállalat műszaki igazgatójával, hogy megértsük a kihívást, és nem sokkal azután javaslatokat tudtunk tenni az igényeknek megfelelő automatizált megoldásra” – mondja Thomas Gøtke, a MiR-forgalmazó Technicon értékesítési vezetője.

 

„A megoldást egy MiR250 autonóm mobil robottal és a rászerelt ROEQ márkájú TML200 emelő top modullal hoztuk létre” – magyarázza Thomas Gøtke. „Ezt a megoldást egyszerűen lehet programozni arra, hogy felvegye, elszállítása és leadja az alkatrészeket, biztonságosan és pontosan, egyik munkaállomástól a másikig.”

 

Csakúgy, mint a többi ROEQ top modul, a ROEQ TML200 is rendelkezik a ROEQ biztonság és ROEQ asszisztens szoftverrel, amely teljes mértékben kompatibilis a MiR robot szoftverével. A ROEQ asszisztens alapvető küldetéseket épít fel a robot számára, valamint a robot által használt útvonalat is megállapítja, amivel egyrészt viszonylag egyszerűvé teszi a beállítást, másrészt pedig így a robot biztonságosan és zökkenőmentesen tud közlekedni a gyártási területen.

 

 

Fél nappal gyorsabban teljesített megrendelések

A TN Værktøjsslibning saját igényeihez igazította a megoldást úgy, hogy a top modulra egy, a szállítandó alkatrészekhez megfelelő ketrecet szerelt fel.

 

„És a megoldás igazán bevált” – mondja Steen Rasmussen, a TN Værktøjsslibning műszaki igazgatója. „A ROEQ/MiR megoldás telepítése óta sikerült csökkeni a gyártás átfutási idejét, a rendeléseket körülbelül fél nappal gyorsabban tudjuk teljesíteni.”

 

Idővel a TN Værktøjsslibning tovább tervezi fejleszteni a rendszert, miszerint a robot leadja az árut, és automatikusan a következő állomásra hajt. A lecsökkent átfutási idő termelékenységnövekedést és versenyelőnyt biztosít a vállalat számára, ugyanakkor növeli azt az időt, amelyet a munkavállalók a termelés értéknövelő részére fordíthatnak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ultragyors e-töltő hálózatba ruház be a Siemens és a Volkswagen

A hálózatot építő és működtető Electrify America beruházó partnereivel együtt azt tervezi, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában 1800 helyszínen 10 ezer gyorstöltő állomást telepít 2026-ra. A vállalat nemcsak töltő-infrastruktúrájának földrajzi lefedettségét fogja ezzel megduplázni, hanem a szolgáltatás kényelmét és színvonalát is jelentősen továbbfejleszti.

2022. július 4. 18:24

Győrben nyitott új logisztikai központot a Raben

Megnyitotta legújabb regionális átrakóközpontját Győrben a Raben Trans European Hungary Kft. A mintegy 3000 négyzetméteres létesítmény jelenleg elsősorban a vállalat gyűjtőszállítmányozási tevékenységét támogatja, emellett hagyományos, illetve egyedi raktárlogisztikai szolgáltatások végzésére is alkalmas.

2022. július 4. 17:06

Akkumulátorok újrahasznosításával járul hozzá a fenntartható közlekedéshez a TIER és a Remondis

A világ vezető mikromobilitási szolgáltatója, a TIER és a vezető újrahasznosítási szakértő, kommunális- és vízszolgáltató, a Remondis együtt tesznek a nyersanyagtakarékosság és a körforgásos gazdaság kialakításáért. A Remondis 16 európai országban, köztük Magyarországon is felel majd a több mint 160.000 TIER e-roller, elektromos kerékpár és e-moped elhasznált lítium-ion akkumulátorainak megfelelő kezeléséért. 

2022. július 4. 14:17

Az ABB E-mobility megnyitotta eddigi legnagyobb DC villámtöltőket gyártó üzemét

Az ABB E-mobility a toscanai Valdarnóban megnyitotta a vállalat eddigi legnagyobb, DC villámtöltőket gyártó üzemét, az E-mobility Centre of Excellence-t, s ezzel megerősítette globális vezető pozícióját az elektromos járművek (EV-k) töltési megoldásai terén.  

2022. július 4. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24