Mobil robotmegoldások növelik a termelékenységet a dán KKV-nál

forrás: Prím Online, 2022. április 4. 17:11

A gyártás egyes részfolyamatainak átvilágításával olyan kevésbé hatékony területeket lehet felezni, amelyek automatizálása meghatározó a versenyképesség megőrzésében. Ez történt a dán TN Værktøjsslibning ApS-nál is.

Az átfutási idő javítása és az erőforrás-gazdálkodás hatékonyabbá tétele kulcsfontosságú a vállalatok számára világszerte.

 

Ez igaz a magas minőségű fémipari forgácsolószerszámokat gyártó dán TN Værktøjsslibning ApS-re is, amely a forgácsolási technológia vezető fejlesztői közé tartozik.

 

A forgácsolószerszámok gyártása számos műveletet foglal magában, amelyeken minden eszköznek keresztül kell mennie, mielőtt a végfelhasználóhoz kerülne. Az idő, a minőség és az ár mind alapvető tényezőnek számítanak. Ezidáig a szakaszos gyártási és logisztikai folyamat azt jelentette, hogy a szerszámokat manuálisan mozgatták az üzemen belül, így az alkalmazottaknak időt kellett tölteni a tételek szállításával, miközben a CNC gép üresben állt. 

 

Miután ezt a rossz kihasználtságot és állásidőt azonosították, a vállalat felvette a kapcsolatot a Techniconnal, egy vezető dán robotikai céggel, amely moduláris és rugalmas automatizálási megoldások tervezésére és fejlesztésére szakosodott Dániában és más országokban működő ipari vállalatok széles köre számára.

 

 

Nagyobb hatékonyság robotizálással

A TN Værktøjsslibning egy olyan mobil megoldást szeretett volna, amellyel optimalizálhatják folyamataikat és csökkenthetik az egységek cseréjére és mozgatására fordított időt.

 

„Találkoztunk a vállalat műszaki igazgatójával, hogy megértsük a kihívást, és nem sokkal azután javaslatokat tudtunk tenni az igényeknek megfelelő automatizált megoldásra” – mondja Thomas Gøtke, a MiR-forgalmazó Technicon értékesítési vezetője.

 

„A megoldást egy MiR250 autonóm mobil robottal és a rászerelt ROEQ márkájú TML200 emelő top modullal hoztuk létre” – magyarázza Thomas Gøtke. „Ezt a megoldást egyszerűen lehet programozni arra, hogy felvegye, elszállítása és leadja az alkatrészeket, biztonságosan és pontosan, egyik munkaállomástól a másikig.”

 

Csakúgy, mint a többi ROEQ top modul, a ROEQ TML200 is rendelkezik a ROEQ biztonság és ROEQ asszisztens szoftverrel, amely teljes mértékben kompatibilis a MiR robot szoftverével. A ROEQ asszisztens alapvető küldetéseket épít fel a robot számára, valamint a robot által használt útvonalat is megállapítja, amivel egyrészt viszonylag egyszerűvé teszi a beállítást, másrészt pedig így a robot biztonságosan és zökkenőmentesen tud közlekedni a gyártási területen.

 

 

Fél nappal gyorsabban teljesített megrendelések

A TN Værktøjsslibning saját igényeihez igazította a megoldást úgy, hogy a top modulra egy, a szállítandó alkatrészekhez megfelelő ketrecet szerelt fel.

 

„És a megoldás igazán bevált” – mondja Steen Rasmussen, a TN Værktøjsslibning műszaki igazgatója. „A ROEQ/MiR megoldás telepítése óta sikerült csökkeni a gyártás átfutási idejét, a rendeléseket körülbelül fél nappal gyorsabban tudjuk teljesíteni.”

 

Idővel a TN Værktøjsslibning tovább tervezi fejleszteni a rendszert, miszerint a robot leadja az árut, és automatikusan a következő állomásra hajt. A lecsökkent átfutási idő termelékenységnövekedést és versenyelőnyt biztosít a vállalat számára, ugyanakkor növeli azt az időt, amelyet a munkavállalók a termelés értéknövelő részére fordíthatnak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a kriptoról is mindent tudó ChatGPT és AI-képgenerátor

Kriptovilággal kapcsolatos, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot és ingyenes AI-alapú képalkotó technológiát fejlesztett a Binance. A Bicasso nevű programban olyan alkotásokat hozhatunk létre a mesterséges intelligencia segítségével, amiket eddig inkább csak sci-fikben tudtunk elképzelni. 

2023. március 29. 15:43

A Fujitsu európai partnerkapcsolatra lép a Nuixszal

A Fujitsu kibővítette partnerkapcsolatát a nyomozati analitikai és hírszerzési szoftvereket szállító Nuixszal az adatvédelmi, valamint a bűnözés és csalás elleni megoldások piacán. A Fujitsu európai portfóliójába felvett Nuix termékekkel az ügyfelek megbízhatóan értelmezni tudják működési területük bármilyen adatát.

2023. március 29. 14:15

Marad vagy múlik az online kereskedelem térhódítása?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. Mások mellett erről is szó lesz május 11-én, a magyar e-kereskedelem napján, melynek apropójából hamarosan összegyűlnek a szektor fontos szereplői.

2023. március 28. 20:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08