A jövő szinonimája: automatizáció

forrás: Prím Online, 2022. április 6. 11:20

A vállalatok manapság sok esetben nehezen találnak szakképzett munkaerőt a különböző pozíciókba. Ennek több oka is van: a népesség elöregszik, és nincs, aki jelentkezzen azokra a pozíciókra, amelyeket korábban könnyebb volt betölteni. Ha ezt a tényt összekapcsoljuk a járvány okozta negatív hatással, akkor egyértelmű, hogy világszerte sok vállalat miért kerül nehéz helyzetbe a munkavállalók megtalálása terén.

Az automatizálási megoldások - beleértve a robotokat, CNC-rendszereket és különféle más rendszereket - az 1960-as évek első fele óta terjednek az ipari termelésben. Az utóbbi években az értékesítésük hatalmas növekedése elsősorban a vállalatok termelékenységére és hatékonyságuk maximalizálására irányuló törekvéseinek köszönhető. Különösen a robotika ért el óriási előrelépést az elmúlt évtizedben, nem utolsósorban azért, mert elérhetősége jelentősen javult.

 

A kollaboratív robotok a rugalmasságot és a pontosságot ötvözik, az eddig még nem automatizálható folyamatokban is. Egyik legfőbb előnyük, hogy képesek 24 órán át működni, ez pedig lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a termelési kapacitásukat maximálisan kihasználják.

 

Az automatizálási megoldások számos iparágban segítenek megváltoztatni az általunk ismert munkahelyeket. A robotika és az automatizálási technológiák alkalmazása fokozatosan hozzájárul ahhoz, hogy a munkahelyek hatékonyabbá és produktívabbá válhassanak. A robotok nem veszik el a munkát az emberektől, sokkal inkább megnyitják az utat a biztonságosabb és rendezettebb álláshelyek létrehozása előtt. Emellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy az automatizálás nagymértékben hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, hiszen növeli a termelékenységet, miközben megoldást kínál a munkaerőhiányra.

 

A Universal Robots már régóta elkötelezett a munkavállalók képzése és átképzése mellett. A Universal Robots Academy egy egyedülálló platform, ahol ingyenes online interaktív tanfolyamokon keresztül a jelentkezők lépésről lépésre megtanulják az együttműködő robotok programozását. Egy átlagember esetében mindössze körülbelül másfél órát vesz igénybe egy alapszintű Universal Robots robot programozása. 

 

 

Az automatizáció és a robotika fejlődése, terjedése fokozatosan átalakítja a munkaerőpiaci igényeket és lehetőségeket. Mielőtt kétségbeesnénk, hogy a robotok elveszik majd a munkánkat, fontos megjegyezni, hogy az újítások egészen máshogy érintik a különböző foglalkozásokat - míg bizonyos munkakörök a robotizáció hatására akár el is tűnhetnek, addig más foglalkozásokban nemhogy csökkenhet, hanem drasztikusan megnövekedhet a humán munkaerő iránti igény. A kereslet növekedését jósolják a hozzáértők például a technológiai ismereteket igénylő munkakörökben: ezekben a foglalkozásokban egyes előrejelzések szerint, akár 55%-kal is nőhet a munka mennyisége. Általánosságban elmondható, hogy a legkevésbé automatizálható foglalkozásoknak a felsőfokú végzettséget igénylő szakmák tekinthetőek. 

 

A robotikus folyamatautomatizálási megoldások számos előnnyel járnak, mint például költségcsökkentés, rövidebb ciklusidő és nagyobb termelési kapacitás, rugalmasság és skálázhatóság, nagyobb precizitás, biztonságosabb munkavégzés, jobb hangulat a dolgozók körében, pontosabb és nagyobb mennyiségű adatrögzítés.

 

Az emberekben gyakran megfogalmazódik olyan negatív vélemény, miszerint a robotok és az ipari automatizálás elveszi a munkát az emberektől, különösen azoktól, akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és képzettséggel. Ennek azonban sok esetben éppen az ellenkezője igaz. Számos feldolgozóiparban működő vállalat tapasztalatai azt mutatják, hogy a robotikába és az ipari automatizálásba való beruházás növelheti a munkavállalók számára elérhető munkahelyek számát. Az automatizálási megoldásokba beruházó vállalatok több üres munkahelyet teremtenek, mivel a termelés hatékonyságának jelentős növekedésével egyidejűleg az egész vállalat termelékenysége is nő. 

 

A jelenlegi munkahelyek esetleges elvesztése kapcsán felmerülő bizonytalanság miatt nem szabad, hogy az országok, vállalatok lemondjanak az új technológiák által teremtett lehetőségéről. Ezek a technológiák idővel minden országot el fognak érni, ezért jobb a változások elébe menni, és ezáltal a globális verseny élvonalába tartozni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Egyszerűbbé válik a magyar cégek számára Angliába utalni

A Brexit után a magyar vállalatoknak is nehezebb lett az Egyesült Királysággal történő kereskedelem nem csupán logisztikai, hanem pénzügyi szempontból is. Pedig az EU-ból való kilépés ellenére jelentősen élénkült a két ország közötti gazdasági kapcsolat, ahogy megnőtt a pénzügyi átutalások volumene is. 2021-re 3,61 milliárd fontra nőtt a hazai cégek exportja, és 1,52 milliárd fontra nőtt a szigetországból érkező import volumene. 

2022. július 1. 12:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24