Témanap a videojáték múltjáról, jelenéről és jövőjéről

forrás: Prím Online, 2022. április 7. 12:36

Április 23-án, napra pontosan a Sinclair ZX Spectrum piacra dobásának negyvenedik évfordulóján tartja első idei témánapját az egyedülálló szegedi Informatika Történeti Kiállításán a Neumann Társaság. A brit ZX Spectrum a kedvező ára és a hazai fejlesztők munkája nyomán itthon az egyik első fontos videojátékos platform volt Magyarországon a nyolcvanas években. A visszatekintés mellett a témanapon a gaming jelene és jövője is górcső alá kerül.

A Neumann Társaság első idei múzeumi témanapjának fókuszában a videojátékok múltja, jelene és jövője áll majd az egyik legelső gaming platformtól a napjaink csúcsát képező virtuálisvalóság-játékokig. 

 

A szegedi Agorában működő Informatika Történeti Kiállításon, Sir Clive Sinclair legendás házi számítógépe, a ZX Spectrum piacra kerülésének 40. évfordulóján, 2022. április 23-án járják körül a videojátékok történetét a kezdetektől napjainkig a témanap szervezői. Azért ezt a napot választották a szervezők, mert bár tervezője nem annak szánta, a Sinclair ZX Spectrum számítógép a világ egyik legnépszerűbb gaming platformja lett, melyből Nagy-Britannia gazdasága és kultúrája is profitált. A magyar Novotrade-nek köszönhetően magyar fejlesztők is készítettek azóta legendássá lett játékokat erre a gépre.

 

Az előadások mellett klasszikus játékok kipróbálására is lesz lehetőség a tárlatra szóló normál belépőjeggyel. A résztvevők 9 és 17 óra között szakmai tárlatvezetések keretében megtekinthetik az Informatika Történeti Kiállítás állandó tárlatát és a távközlés történetéről szóló Telefónia időszaki kiállítást is.

 

ajovomultja.hu

 

A SPECTRUM 40 témanap előadásai (11:00 és 13:00 között):

●  Képes Gábor (marketingigazgató, Kemény János-díjas informatikatörténész, NJSZT)
    40 éves a ZX Spectrum! – A híres gépről és kortársairól, a videojáték-történelem első legendáiról szól az előadás.

●  Juhász Gergő "Alta" (kutató, game design szakértő, NetCoGame JátékosLét Kutatóközpont)
    Manyi néni mit gondol? – Avagy a játékos sztereotípiák és a valóság viszonya – A játékok hatásait és a játékos közösséget rengeteg tévhit és negatív sztereotípia övezi, de a valóság pont az ellentétét mutatja ezeknek. A JátékosLét Kutatóközpont nemzetközi szinten egyedülálló kutatásait ismertető előadásból kiderül majd, milyenek is valójában a játékok és a játékosok.

●  Molnár Attila (LINKDOWN Virtuális Valóság és Szolgáltató Kft, LINKUP Virtuális Valóság és Elektronikus Sport Egyesület, HUNESZ – Magyar Esport Szövetség)
    A VR technológia működése és gyakorlati alkalmazása – Az előadó Magyarországon az elsők között vett részt a virtuális valósággal foglalkozó szolgáltatói szegmens megteremtésében, e tapasztalatok nagy segítséget nyújtottak a későbbiekben a technológia alkalmazhatóságának kibővítéséhez. Ebbe avatja be a közönséget, bemutatva a LINKUP VR Egyesület és a LINKDOWN Kft. működését – bepillantást engedve a R-ral kapcsolatos innovációkba és iparági igényekbe is.

 

Az előadásokat követően (13 órától 15 óráig)  – Mári Zsolt és Nagy Károly magángyűjtőknek köszönhetően – régi videojátékok, számítógépek “megsimogatására”, kipróbálására is lesz lehetőség, beleértve az ünnepelt ZX Spectrumot is. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Erőszakos mese miatt bírságolta meg a közrádiót a Médiatanács

A Kossuth rádióban sugárzott tibeti népmese erőszakos jelenetei szorongást válthatnak ki a gyermekekből, ezért a testület kétszázezer forintra bírságolta a rádió médiaszolgáltatóját. A Médiatanács csekély súlyú jogsértések miatt figyelmeztetésben részesítette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit.

2022. július 1. 19:56

Megérkezett a Huawei csúcskategóriás vezeték nélküli fülhallgatója

Július 4-től hazánkban is megvásárolható az Isztambulban pár napja bemutatott Huawei Freebuds Pro 2. A gyártó legújabb, csúcskategóriás vezeték nélküli fülhallgatója prémium technológiai megoldásokkal, személyre szabott hangzással, továbbfejlesztett aktív zajszűréssel érkezik. 

2022. július 1. 18:31

TOP3-ban a Vodafone a legnyitottabb hazai vállalatok listáján

A nemzetközi Pride hónap alkalmából közzétett új kampánya keretében végzett országos felmérést*  a Nyitottak vagyunk társadalmi vállalkozás, amely eredményeként a Vodafone ezüst minősítéssel bekerült a három legnyitottabb hazai vállalkozás közé. A kérdőíves felmérés a hazai nagyvállalatok körében a munkavállalók munkahelyi biztonságérzetét és elkötelezettségét kutatta. Az Open Survey független szakértők bevonásával nem csak az LMBTQ közösségek, de számos kisebbség munkahelyi jólétét is vizsgálta. 

2022. július 1. 16:50

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24