Papírrepülő-világbajnoki selejtező a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. április 7. 20:11

A Red Bull Paper Wings, vagyis a papírrepülő-világbajnokság három magyarországi selejtezőjének egyetlen vidéki fordulóját Győrben, a Széchenyi István Egyetemen rendezték meg. Az április 10-i döntőbe kategóriánként öt versenyző került. A legtávolabb jutó repülő megközelítette a 30 métert, míg a legtovább a levegőben maradó közel 11 másodperc után ereszkedett a földre.

A Red Bull Paper Wings papírrepülő-világbajnokságot 2006-ban hirdették meg először a szervezők, népszerűsége azóta is töretlen. Az eseményen hihetetlen teljesítményeknek lehetnek szemtanúi az érdeklődők, a 2019-es vb világdöntőjében például a leghosszabb repült táv meghaladta az 56 métert, de a világrekord ennél is több, közel 70 méter. Két évvel ezelőtt a leghosszabb levegőben töltött idő kategóriáját 13,33 másodperccel nyerte a győztes versenyző.

 

75-en hajították el repülőjüket a Győr Városi Egyetemi Csarnokban. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A 2022-es Red Bull Paper Wings egyetlen nem fővárosi helyszíne a Széchenyi István Egyetem győri kampuszán lévő Győr Városi Egyetemi Csarnok volt, ahol két kategóriában összesen 75 versenyző szállt ringbe. „Magyarországon 2015-ben rendeztek utoljára selejtezőt a versenysorozatban. Az idén hatvan ország részvételével zajlik a nemzetközi megmérettetés. A győri versenyen két kategóriában küzdhettek meg a jelentkezők, így az érdeklődők láthatták a legmesszebb szálló és a legtovább levegőben maradó papírgépeket is” – mondta el kérdésünkre Molnár Virág, a Red Bull egyetemi marketingért felelős munkatársa. Hozzátette, a harmadik, úgynevezett Aerobatics kategória egy online, Tik-Tokon zajló verseny, amely a legkreatívabb és legakrobatikusabb módon eldobott papírrepülők kategóriája. 

 

Molnár Virág, a Red Bull egyetemi marketingért felelős munkatársa (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A háromállomásos magyarországi selejtezősorozat offline kategóriáinak öt-öt legjobbja az április 10-i, budapesti nemzeti döntőbe jut. A finálé első helyezettjei képviselhetik majd hazánkat a világdöntőben, amit az ikonikus salzburgi Hangar-7-ben rendeznek idén májusban” – tudtuk meg Molnár Virágtól, aki azt is elárulta, hogy a Széchenyi István Egyetem műszaki területeken tanuló hallgatói számára előny lehet a mérnöki előismeret, de ma már számos segédanyag lelhető fel az interneten, amely megfelelő alapokat ad a tökéletes papírrepülő meghajtogatásához.

 

Többféle technikával készültek a papírrepülők. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A győri selejtező indulói nagy gonddal láttak hozzá a repülők elkészítéséhez, majd néhány próbadobás után élesben is letesztelték az alkotások röpképességét. Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a legjobbak megközelítették a harminc méteres távolságot, és olyan is volt, akinek a „gépe” meghaladta a tíz másodperces levegőben töltött időt.

 

Leghosszabb repült táv:

1. 27,94 m Lájer Tamás

2. 26,60 m Tornyossy László

3. 25,91 m Aschenbrenner András

4. 25,41 m Sinkó Tamás

5. 24,54 m Maczkó Márton

 

Leghosszabb levegőben töltött idő:

1. 10,49 mp Sinkó Tamás

2. 9,51 mp Szabó Barnabás

3. 9,39 mp Pál Marcell

4. 8,93 mp Kiss Tibor

5. 8,10 mp Győri Gergely

 

Ők készülhetnek az országos döntőre.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

A világ harminc országának legfeljebb 15 és fél éves diákjai számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI) idén Ukrajna rendezte meg - virtuálisan. A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az eJOI-ra, amelyen két ezüstérmet és öt bronzérmet szereztek.

2022. szeptember 26. 18:20

Egészségügyi startupper a leginspirálóbb fiatal női tehetség díjának jelöltje

Magyarország egyik legolvasottabb női portálja, a Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgál a hazai közösségek számára. A 2022-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságának fiatal tehetség kategória jelöltje Nagy Nelly, a My Food Protocol startup ötletgazdája és alapító tulajdonosa.

2022. szeptember 26. 16:39

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. 

2022. szeptember 26. 15:13

Új eljárás a kiberbiztonságban

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILab) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás központjában egy olyan algoritmus áll, amely mesterséges intelligencia képességgel tudja érzékelni egy informatikai rendszer nem megszokott működését, amelyek támadásokra utalhatnak, jóval azelőtt, hogy a károkozás bekövetkezne.

2022. szeptember 26. 13:57

A Continental járművek beltereihez mutat be fenntartható felületi megoldásokat

Az IAA Transportation szakkiállításon a Continental a vezetőfülke változatos követelményeinek megfelelő fenntartható és funkcionális felületi megoldásokat mutatott be.

2022. szeptember 26. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17