Robotszínház és robotfoci a Magyar Ifjúsági Robot Kupa nyíregyházi ligáján

forrás: Prím Online, 2022. április 22. 12:40

Különleges versenyszámokkal, többek között robotszínházzal és új kategóriaként gyorsan elkészíthető menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 15 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupa jubileumi versenye Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

Április 20-án a Nyíregyházi Egyetemen rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) jubileumi fordulóját: idén már 15 éve szervezik meg itthon a diákok részvételével zajló robotikai versenyt, amely egyben a nemzetközi RoboCup robotikai verseny gyerekekre fókuszáló RoboCup Junior ligájának nemzeti szinten zajló, hivatalos minősítő versenye.

 

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa nyíregyházi ligáján Nyíregyházáról, Szegedről, Esztár községből, Budapestről és Kisvárdáról érkező diákcsapatok vettek részt, közülük öt csapat szerzett minősítést az európai/nemzetközi RoboCup Junior versenyen való részvételre is. A nyertes csapatok részletes listáját a Neumann Társaság honlapján lehet megtekinteni.

 

Egyre ügyesebben fociznak a robotok

A MIRK különböző kategóriái közül Nyíregyházán is a robotfoci mérkőzéseire volt kíváncsi a legtöbb néző – hiszen a  meccseket egy óriáskivetítőn is követni lehetett. Az első években a robotfutball eltérő színű térfeleken zajlott, a robotok pedig kizárólag elektronikus, infravörös fényt kibocsátó labdát tudtak felismerni és terelgetni kezdetleges szenzoraikkal, és csak egy nagyon kicsi pályán tudtak játszani.

 

Mai, fejlett példányaik már a normál, zöld színű pályán is működnek, szenzoraik segítségével pedig egyaránt felismerik a pálya felfestéseit és a sárga színű golflabdát is, amelyet a mérkőzéseken alkalmaznak.

 

 

A tantermi robotok forradalma

A diákok hazai robotikai versenyét tizenöt éve Nyíregyházán indította útjára a versenyek szervezését azóta is koordináló Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, aki a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke. A 2007-ben jól szereplő magyar diákcsapat az atlantai döntőre is kijutott. Az idei MIRK-en eredményesen szereplő magyar csapatok az idén Portugáliában zajló európai RoboCupJuniorra, vagy az idén Thaiföldön zajló világversenyre is kijuthatnak.

 

A tanárnő másfél évtizedes fáradhatatlan munkáját a verseny díjátadóján dr. Dezső Gergely, a Nyíregyházi Egyetem oktatója, a Magyar Robot Kupa Alapítvány elnöke elismerő oklevéllel és ajándékkal köszönte meg.

 

“Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben a robotika oktatási ága: kezdetben főleg LEGO Mindstorms robotokat használtunk, ma ezeket már csak a gyerekek versenykategóriájában alkalmazzák. A robotok vezérlésére is alkalmas Arduino és Rasperry Pi mikroszámítógépek megjelenése, valamint az ezekkel kompatibilis szenzorok jelentős fejlődése révén a mostani diákok sokkal fejlettebb robotokat tudnak építeni, amelyek sokkal szofisztikáltabb módon képesek érzékelni környezetüket” – foglalta össze a MIRK-versenyek másfél évtizedét Simon Béláné tanárnő.

 

 

 

A versenyen a RoboCup Junior szórakoztató robotokra fókuszáló OnStage, vagyis robotszínház versenykategóriáját is megrendezték. Ezen a magyar diákcsapat  saját tervezésű, 3D-nyomtatóval előállított kakas- és malacrobotokat indított. A robotkakas ébresztésére a robotmalacoknak szenzoraik és egy helyi miniszerver irányítása alatt autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül kellett akadályok megkerülésével elektronikus, színesre festett makkokat felkutatnia – a robotperformanszot egy projektorról vetített fraktálvideó és az egyik versenyző által előadott, élő néptáncbemutató tette színházi hangulatúvá.

 

A mentőrobotok mérkőzése

Idei új elem volt a „gyorsan elkészíthető menekítőrobot” versenykategória, amelyhez egy igen bonyolult, mesterséges hepehupákat, emelkedőket, akadályokat tartalmazó pályarendszert is felépítettek. Az új kategória zsűrijének elnöke Kopiás Péter robotikaszakértő volt, aki a felnőttek számára szervezett RoboCup-okon és a Magyarok a Marson-versenyeken is nagy hírnévre tett már szert. 

 

 

Kopiás szerint a nyíregyházi versenyre nagyon felkészült diákok csapatai neveztek be. Véleménye szerint a gyorsan elkészíthető menekítő robotok esetében általában az alkatrészek voltak a gyenge pontok, de ebben a kategóriában a kihívás részét képezi a váratlanul fellépő problémák orvoslása is. A „menekítő” versenykategóriák között volt virtuális is, amelyben a diákok a programozói tudása és prezentációs képessége kerül előtérbe.

 

 

A Magyar Ifjúsági Robot Kupát a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete rendezte meg a Nyíregyházi Egyetemmel és a Magyar Robot Kupa Alapítvánnyal közösen, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával. A nyíregyházi verseny robotikai cégek kiállításával is kiegészült, ahol különböző oktatórobotok, robotkar és magyar fejlesztésű pincérrobot is látható volt működés közben. 

 

Fotók: Képes Gábor – NJSZ, Nyíregyházi Egyetem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Erőszakos mese miatt bírságolta meg a közrádiót a Médiatanács

A Kossuth rádióban sugárzott tibeti népmese erőszakos jelenetei szorongást válthatnak ki a gyermekekből, ezért a testület kétszázezer forintra bírságolta a rádió médiaszolgáltatóját. A Médiatanács csekély súlyú jogsértések miatt figyelmeztetésben részesítette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit.

2022. július 1. 19:56

Megérkezett a Huawei csúcskategóriás vezeték nélküli fülhallgatója

Július 4-től hazánkban is megvásárolható az Isztambulban pár napja bemutatott Huawei Freebuds Pro 2. A gyártó legújabb, csúcskategóriás vezeték nélküli fülhallgatója prémium technológiai megoldásokkal, személyre szabott hangzással, továbbfejlesztett aktív zajszűréssel érkezik. 

2022. július 1. 18:31

TOP3-ban a Vodafone a legnyitottabb hazai vállalatok listáján

A nemzetközi Pride hónap alkalmából közzétett új kampánya keretében végzett országos felmérést*  a Nyitottak vagyunk társadalmi vállalkozás, amely eredményeként a Vodafone ezüst minősítéssel bekerült a három legnyitottabb hazai vállalkozás közé. A kérdőíves felmérés a hazai nagyvállalatok körében a munkavállalók munkahelyi biztonságérzetét és elkötelezettségét kutatta. Az Open Survey független szakértők bevonásával nem csak az LMBTQ közösségek, de számos kisebbség munkahelyi jólétét is vizsgálta. 

2022. július 1. 16:50

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24