Elfelejthetjük a hagyományos számítógépeket?

forrás: Prím Online, 2022. május 2. 17:18

Eltűnnek a Neumann János által lefektetett elvek alapján működő számítógépek? Nem egyszerű a válasz: a részletekbe a Neumann Társaság a QHungary-csoporttal, a Wigner Fizikai Kutatóközponttal, és a BME TTK Fizikai Intézetével közösen szervezett május 12-i online meetupján rangos hazai szakemberek avatják be az érdeklődőket. 

Bár gyakorlati megvalósításuk még kísérleti fázisban tart, napjainkban a kvantumszámítógépek egyre gyakrabban szerepelnek a hírekben, így már sokan tudják róluk, hogy nem a napjainkban széles körben elterjedt, “hagyományos” számítógépekkel azonos módon működnek. Ez vajon a Neumann-elvek végét eredményezi majd? A biteket tároló fizikai egységek kvantumosan szuperponált, ill. összefonódott állapotait kihasználva a kvantumszámítógépek képesek olyan számítási feladatokat is belátható időn belül megoldani, amik a hagyományos komputerekkel gyakorlatilag kezelhetetlenek. 

 

A kvantumszámítás alapjai, a jövő számítógépének speciális programozása még egy hozzáértő informatikus számára sem feltétlenül triviális, ezért a Neumann Társaság A kvantum hangja címmel 2022. május 12-én 16 órától online meetupot szervez a téma köré, amelyen a téma két ismert szakértője tart előadást.

 

 

A meetupon Asbóth János, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a kvantumszámítógépek felépítéséről tart előadást. 

 

Zimborás Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kvantumszámítás és informatika kutatócsoportjának vezetőjének előadásából az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen számítási feladatok azok, amik megoldását érdemes lesz majd a középtávon várható hibajavított kvantumszámítógépekkel keresni, ill. hogyan gyorsíthatják a közeljövőben megjelenő (NISQ) kvantumszámítógép-prototípusok a gépi tanulást és más alkalmazásokat. Mindkét szakember a QHungary-csoport társalapítója, amely egyebek közt a kvantumszámítás népszerűsítését, oktatását tűzte ki célul.

 

A 2022. május 12-i A kvantum hangja című online meetup a Zoom platformon zajlik majd, a részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet ezen az oldalon lehet megtenni.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB E-mobility leszállította az egymilliomodik EV-töltőt

Az ABB E-mobility bejelentette, hogy leszállította az egymilliomodik elektromosjármű-töltőjét, ami a legújabb mérföldköve a vállalat azon távlati céljának, hogy az intelligens és megbízható töltési megoldások folyamatos fejlesztésével lehetővé tegye a kibocsátásmentes jövőt.

2023. január 31. 17:11

Hiszi vagy sem, bárki lehet olajkút-tulajdonos Magyarországról

2022 végén elkezdtek termelni az első részben magyar befektetők által vásárolt olajkutak, melyeknek hozama a múltbéli tapasztalatok alapján akár az évi 25-30 százalékot is elérheti. Glück Róza, a magyar nyelvű ügyfélszolgálattal rendelkező olajkutam.com vezetője elmondta, egy négymillió forint értékű olajkútrészből akkora bevételre lehet szert tenni havonta, mintha egy 40 milliós ingatlant adnánk bérbe. Mivel az utalások dollárban érkeznek, a pénzromlástól sem kell tartani, az értékesítő cég ráadásul visszavásárlási garanciát is kínál a befektetőknek.

2023. január 31. 11:20

A BorsodChem aktívan támogatja a digitális átállást

A Wanhua Cégcsoporton belül elsőként váltott a legmodernebb SAP S/4HANA vállalatirányítási rendszerre a BorsodChem Zrt. Európában. A kazincbarcikai székhelyű vállalat, amely Európa egyik piacvezető műanyag alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártója, és az SAP 2022 elején közös projektbe kezdett. Ennek keretében a társaság régi R3-as vállalatirányítási rendszerét a legújabb, mesterséges intelligenciával is támogatott verzióra cseréli. A vállalatirányítási rendszer korszerűsítését azért sem érdemes halogatni, mert a korábbi SAP Business Suite 7 csomag hivatalos, globális támogatását csak 2027. év végéig vállalja az SAP.

2023. január 31. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46