Elfelejthetjük a hagyományos számítógépeket?

forrás: Prím Online, 2022. május 2. 17:18

Eltűnnek a Neumann János által lefektetett elvek alapján működő számítógépek? Nem egyszerű a válasz: a részletekbe a Neumann Társaság a QHungary-csoporttal, a Wigner Fizikai Kutatóközponttal, és a BME TTK Fizikai Intézetével közösen szervezett május 12-i online meetupján rangos hazai szakemberek avatják be az érdeklődőket. 

Bár gyakorlati megvalósításuk még kísérleti fázisban tart, napjainkban a kvantumszámítógépek egyre gyakrabban szerepelnek a hírekben, így már sokan tudják róluk, hogy nem a napjainkban széles körben elterjedt, “hagyományos” számítógépekkel azonos módon működnek. Ez vajon a Neumann-elvek végét eredményezi majd? A biteket tároló fizikai egységek kvantumosan szuperponált, ill. összefonódott állapotait kihasználva a kvantumszámítógépek képesek olyan számítási feladatokat is belátható időn belül megoldani, amik a hagyományos komputerekkel gyakorlatilag kezelhetetlenek. 

 

A kvantumszámítás alapjai, a jövő számítógépének speciális programozása még egy hozzáértő informatikus számára sem feltétlenül triviális, ezért a Neumann Társaság A kvantum hangja címmel 2022. május 12-én 16 órától online meetupot szervez a téma köré, amelyen a téma két ismert szakértője tart előadást.

 

 

A meetupon Asbóth János, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a kvantumszámítógépek felépítéséről tart előadást. 

 

Zimborás Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kvantumszámítás és informatika kutatócsoportjának vezetőjének előadásából az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen számítási feladatok azok, amik megoldását érdemes lesz majd a középtávon várható hibajavított kvantumszámítógépekkel keresni, ill. hogyan gyorsíthatják a közeljövőben megjelenő (NISQ) kvantumszámítógép-prototípusok a gépi tanulást és más alkalmazásokat. Mindkét szakember a QHungary-csoport társalapítója, amely egyebek közt a kvantumszámítás népszerűsítését, oktatását tűzte ki célul.

 

A 2022. május 12-i A kvantum hangja című online meetup a Zoom platformon zajlik majd, a részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet ezen az oldalon lehet megtenni.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan hozhat változást az energiatárolás egy decentralizált energiarendszerben?

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével egyre fontosabbá válik az energiatárolás szerepe az egyes országok hálózati villamosenergia-ellátásában, valamint a kereslet és a kínálat ideális arányának megteremtésében. Európa-szerte már számos város vizsgálja, hogy miként válhatnak a középületek – például iskolák és kórházak – hatékony termelő-fogyasztókká, ezzel is segítve a hálózat egyensúlyának fenntartását.

2022. május 19. 11:20

Ruhaápolási megoldások mesterséges intelligenciával

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy a továbbfejleszthető ruhaápolási megoldásaiban (upgradeable appliance) alkalmazott mesterséges intelligencia-technológia megkapta a biztonságtudomány globális vezetője, az Underwriter Laboratories AI-algoritmusokra vonatkozó reprodukálhatósági tanúsítványát.* A háztartási gépek piacán most első ízben kiadott hitelesítés bizonyítja az LG mesterséges intelligencia alapú, közvetlen meghajtást alkalmazó AI DD technológiájának fejlett képességeit. A gépi mélytanulást alkalmazó technológia azonosítja a mosásra vagy szárításra váró szövetek típusát, majd az alapján minden egyes töltetnél az ideális ciklust és beállításokat alkalmazza.

2022. május 19. 09:57

Magyar fejlesztés segíthet a szennyvíz hasznosításában

Évtizedek óta halljuk, hogy a víz értékes, vízkészleteinkre vigyázni kell. Háztartásunkban is meg kell ragadnunk minden módot arra, hogy a lehető legkevesebbet használjunk belőle, illetve ami tud, az újrahasznosuljon. Erre kínál alternatívát a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés, amely diszkrét jelenlétével a csatornázatlan ingatlanokon nemcsak hogy kiváltja az emésztő funkcióját, de működési mechanizmusa révén megspórolhatjuk a szippantás magas költségeit, és a tisztított szennyvizet kertünkön belül újra is hasznosíthatjuk.

2022. május 18. 20:14

Újabb németországi napi gyűjtőjáratot indított Magyarországról a Dachser

Ismét új útvonalat nyitott a Liegl&Dachser, amelynek köszönhetően a logisztikai cég már a kilencedig németországi gyűjtőjáratát indítja Magyarországról. A cég a növekvő forgalom és vevői igényeknek megfelelően bővíti kapacitását Európában és biztosítja a gyors áruelosztást még a megnövekedett európai forgalom mellett is. A Pilisvörösvárról naponta induló gyűjtőjárat a következő napon érkezik Frankfurtba, így kétnapos kiszállítást biztosít Mannheim és Koblenz városába is. 

2022. május 18. 16:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24