Az edge technológiák pörgethetik fel a digitális átállást

forrás: Prím Online, 2022. május 4. 17:12

Javulhat a vállalati együttműködés és nőhet a munkaerő-hatékonyság az úgynevezett edge computing, vagyis peremhálózati számítástechnika használatával. Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric megbízásából most egy globális felmérés, illetve tanulmány is készült. Több mint 1000, informatikai és üzemeltetési szakembert kérdeztek meg, számos ipari vállalat képviselőivel készítettek mélyinterjúkat. A bevezetés melletti fő érvek között a kiberbiztonság növelése, valamint a rendszerek rugalmas és megbízható működésének biztosítása szerepel. 

A felmérés alapján a peremhálózati technológiák alkalmazásnak leggyakoribb célja a kiberbiztonság javítása, a szervezetek 50 százaléka emelte ki ezt a tényezőt. Szintén magas volt azok aránya, akik a rendszerek rugalmasságának és megbízhatóságának növelését várják elsődlegesen az edge megoldásoktól, a megkérdezettek 44 százaléka jelezte ezt. A tanulmány ugyanakkor arra is rámutat, hogy a vállalkozásoknak számos kihívást kell leküzdeniük ahhoz, hogy edge-infrastruktúrájuk, és ezáltal a kapcsolódó műveletek rugalmasak és megbízhatóak legyenek. A problémák közül a leggyakrabban a hálózati kapcsolat hiányát vagy lassúságát emelték ki a válaszadók (32 százalék tapasztalt ilyen jelenséget), míg 31 százalékuk észlelt egy percesnél hosszabb ideig tartó áramkimaradást, ami értelemszerűen szintén rontja az edge megoldások működési hatékonyságát. 

 

"A vállalkozások új vagy jobb élményeket akarnak nyújtani az ügyfeleknek, fokozni akarják a biztonságot és a védelmet, hatékonyabban és fenntarthatóbban akarnak működni, ezen célok eléréséhez pedig egyre inkább támaszkodnak a digitális technológiákra. Az IDC által készített white paper azt vizsgálja, hogy az edge computing milyen szerepet játszik a digital first koncepció megvalósításában, az összekapcsolt műveletek lehetővé tételében. A tanulmány rávilágít azokra a stratégiákra, amelyeket az IT-szakemberek és a döntéshozók elfogadhatnak, hogy a távoli, összekapcsolt, biztonságos, megbízható, rugalmas és fenntartható működést támogató edge computing képességeik jövőbiztosak legyenek" – mutatott rá Chris Hanley, a Schneider Electric kereskedelmi és globális értékesítési csatornákért felelős ügyvezető alelnöke, a társaság edge kereskedelmi stratégiájának vezetője. 

 

 

A hálózatba kapcsolt működés érthető módon komoly aggályokat vet fel a fizikai és kiberbiztonság kapcsán. Ahhoz, hogy ezeket az aggodalmakat megnyugtatóan lehessen kezelni, olyan rendszerekre és folyamatokra van szükség, amelyeket már az új paradigmára szabtak. Ha sikerül csatlakozni a felhőhöz, az elérhetővé váló működési adatok számos új felhasználási lehetőséget jelentenek. Javulhat a vállalati együttműködés, és olyan távoli üzemeltetési képességek jelennek meg, amelyek munkaerő-hatékonyságot eredményeznek, miközben biztosítják a cégek számára a rugalmasságot. Ehhez persze a munkavállalóknak rendelkezniük kell azokkal az ismeretekkel, amelyek az új technológiák használatához szükségesek. 

 

„A rugalmas edge erőforrások jelentik az alapját a digitális szemléletű, összekapcsolt működésre való áttérésnek. A szervezetek sebezhetővé válnak, ha a technológiájuk meghibásodik. Annak érdekében, hogy az edge megoldások jövőtállóak legyenek, a vezetőknek olyan stratégiát kell kidolgozniuk, amely kezeli a kiberbiztonsággal és a hálózati hozzáféréssel kapcsolatos problémákat miközben biztosítja a hozzáférést a rugalmas edge-infrastruktúrák fenntartásához szükséges készségekhez" – mondta el Jennifer Cooke, az IDC Edge Strategies kutatási igazgatója.

 

A vállalkozások csökkenthetik a leállások kockázatát, ha már az edge-tervezés korai szakaszában rugalmas áramellátási és csatlakozási erőforrásokkal számolnak, az edge-infrastruktúra folyamatos menedzsmentje minden szervezet számára kihívást jelent, ezért gondoskodni kell arról, hogy az edge megoldásokat működtető kollégák, illetve maguk a rendszerek felkészültek legyenek a folyamatos távfelügyeletre és az autonóm működés támogatására.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09