A Siemens Mobility akkumulátoros vonatokat szállít Dániába

forrás: Prím Online, 2022. május 9. 11:21

A Siemens Mobility megrendelést kapott hét akkumulátoros Mireo Plus B vonat szállítására a dániai Midtjyske Jernbaner számára. Ez az első, akkumulátor meghajtású vasúti járműre szóló szerződés Dániában, valamint része annak a kísérleti projektnek, amelynek keretében az összes dízel vonatszerelvényt lecserélik országszerte.

 

  • A Siemens Mobility hét Mireo Plus B vonatot szállít a dán Midtjyske Jernbaner cég számára
  • Innovatív és energiahatékony hibrid akkumulátorral hajtott jármű, amely felsővezetékkel vagy anélkül is képes működni

 

A Mireo Plus B ötvözi a Mireo  minden előnyét egy nagy teljesítményű akkumulátorrendszerben, amely lehetővé teszi, hogy a vonatok egyaránt közlekedhessenek felsővezetékes és felsővezeték nélküli pályákon a hibrid meghajtásuknak köszönhetően. A hét kétkocsis elektromos vonatszerelvényt 2024 végéig szállítják le, és a tervek szerint két vonalon fognak üzemelni Dánia Midtjylland régiójában.

 

 

 

"Az akkumulátoros szerelvények várhatóan 2024 végén állnak forgalomba, amely mérföldkő lesz a saját zöld átállásunkban, és egyben jelentős előrelépés a CO2-semleges vonatforgalom irányában is Dánia-szerte" – mondta Martha Vrist, a Midtjyske Jernbaner Drift A/S vezérigazgatója.

 

„A Mireo Plus B vonatok megvásárlásával a Midtjyske Jernbaner a hagyományos dízel járműveket a legmodernebb, helyileg teljes egészében károsanyagkibocsátás-mentes vonatokra cseréli. Ez jelentős mértékben hozzájárul a térség fenntartható és környezetbarát mobilitási lehetőségeinek bővüléséhez.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Midtjyske Jernbaner a Siemens Mobility energiahatékony Mireo Plus B vonatait választotta, amelyek magas szintű vezetési kényelmet és jobb utasélményt is kínálnak" – mondta Albrecht Neumann, a Siemens Mobility gördülőállomány-vezérigazgatója.

 

A Mireo Plus B kétkocsis szerelvények 120 ülőhellyel rendelkeznek, és akár 140 km/órás utazósebességet is elérhetnek, míg akkumulátoros üzemben körülbelül 80 kilométeres a hatótávolságúak. Az akkumulátorokat a 25 kV-os felsővezetékről lehet tölteni a villamosított szakaszokon, valamint a vonat fékezési energiájának visszanyerésével. Az akkumulátorrendszert a padlószint alatt helyezték el két akkumulátor tartóban. A rendszer hosszú élettartamú lítium-ion akkumulátorokat használ.

 

Ez a harmadik olyan megrendelés, amelyet a Siemens Mobility kapott a Mireo Plus B-re, és az első Németországon kívüli megrendelés. A Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) 2020-ban 20 Mireo Plus B vonatot, a Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) pedig 2021-ben 31-et rendelt. Ezt a technológiát több mint egy éven keresztül tesztelték egy korábbi prototípus vonaton, a Desiro ML ÖBB Cityjet eco-n Ausztriában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója.

2022. november 29. 18:51

500 millió eurós tőkealap segít a klímavédelemmel és ipari technológiával foglalkozó startupoknak

Az SE Ventures tőkekezelő második alapja, a Fund II 500 millió euróval fejleszti a klíma- és ipari technológiára összpontosító startupokat. Korábbi támogatásuknak, a Fund I sikerének köszönhetően a cég immár 1 milliárd euróval a világ egyik legnagyobb elektromosságra, digitalizációra és szén-dioxid-mentesítésre összpontosító kockázati tőkekezelőjévé vált. Az SE Ventures a Schneider Electric-kel partnerségben létrehozott vállalati kockázati tőkealap. 

2022. november 29. 13:58

4 tipp az adatmaszkoláshoz

Lassan minden hétre jut legalább egy olyan hír, ami arról számol be, hogy feltörték valamilyen nagyvállalat rendszerét, és érzékeny adatokat tulajdonítottak el. Általában csak a nagyobb vállalatoknál történt incidensek szivárognak ki, de kisebb és közepes méretű szervezetekkel szintén napi szinten történik ilyen. A Micro Focus szakértői szerint minden cégnek érdemes maszkolva tárolni az adatait, megelőzve az adatszivárgási eseteket. Elsőre úgy tűnhet, az állandó és általános maszkolás lassítja az üzletmenetet, ám fejlett technológiákkal ez a probléma is elkerülhető.

2022. november 29. 11:25

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált.  Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

2022. november 29. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56