Automatizálás a logisztikában – mit hozhat a jövő?

forrás: Prím Online, 2022. május 14. 10:15

A logisztika egy folyamatosan fejlődő iparág, ahol a technológia nagyban segítheti a cégek munkáját. Szükség is van rá, hiszen a fogyasztók elvárásai folyamatosan nőnek, a rendelkezésre álló emberi erőforrás mind mennyiségében, mind pedig minőségében egyre csökken, ami az iparági szereplők számára nagy kihívást jelent. Hogyan készülhet fel ilyen szintű változásokra a logisztikai terület, főleg hogy magát a változást a járvány csak felgyorsította, és mi várható a jövőben ilyen téren? Mennyire hasít teret magának az automatizálás? A QLM piaci kitekintése következik.

2022-ben bárki, bármit, bárhonnan és bármikor meg tud rendelni online. A megrendelt csomagok kiszállítási ideje folyamatosan csökken, az emberek pedig megszokták a kényelmet. A logisztika számára ez lehet kész főnyeremény, de akár hatalmas veszteség is. Az online rendeléseket kiszolgáló raktáraknak egyre gyorsabban kell dolgozniuk, gyorsítani kell a csomagolási folyamatokat, ami manuálisan egyre nehezebb, ebben lehet segítségül az automatizáció…de meddig és hogyan?

 

A Zebra által készített globális kutatás szerint a cégek 20%-ánál már elindult vagy tervben van a robotika/automatizálás használata a raktárakban. A százalékos arány 2025-re várhatóan csak magasabb lesz. Ezt alátámasztja, hogy az online térben történő rendelések – melyek országhatárokon is átnyúlnak – 15-20%-kal növekedtek az elmúlt években, növelve az igényt a modernizált, automatizált raktárak iránt. A gyártási, szállítási, logisztikai és egyéb részlegek döntéshozóinak 27%-a teljes automatizálást tervez 2024-re.

 

 

Mit takar a raktár-automatizálás? 

A raktár automatizálása esetén érdemes arra törekedni, hogy a raktári folyamatok részben vagy egészben emberi erőforrásoktól függetlenítve legyenek. A raktár-automatizálás során olyan gépeket, berendezéseket szükséges illeszteni a folyamatokba, és olyan szoftveres irányítást érdemes alkalmazni, melyek integrációjának eredményeként a raktár termelékenysége eléri a kívánt paramétereket (cikkszám, tárhelyszám, tárhelyméret, mozgatások száma, rendelkezésre állás szintje stb.)

 

Az emberi jelenlét nélkül dolgozó gépek, vezető nélküli targoncák, robotok a modernizálás eszközszintű alapjait biztosítják, de azok önmagában nem képesek megoldást nyújtani, sőt amennyiben ezeket nem megfelelően választják ki, vagy illesztik folyamatba, akkor akár éppen ellenkező hatás érhető el azok bevetésével. Ezen automata egységek hatékony működését egy a feladatra szabott raktárirányítási- (WMS = Warehouse Management System) és folyamatirányítási (MFC = Material Flow Control) szoftver együttműködésével biztosítható. Ezen szoftverek mindamellett, hogy a már jól ismert feladatokat ellátják, mint például áruátvétel, be-, át- és kitárolás, készletkezelés, komissiózás, csomagolás, kiszállítás, nagy fókuszt helyeznek a berendezések együttes működésének átgondolt irányítására. A rendszer sajátosságából adódik, hogy rendkívül magas rendelkezésre állást (amikor a rendszer a feladat elvégzésére alkalmas) kell biztosítani, nem megengedhető a működés teljes megállása, hiszen ez hatalmas gazdasági veszteségeket okoz. Ennek biztosítását részben a vezérlő szoftverek megfelelő működési logikája garantálja.

 

Az integrációs kihívás mellett nagy figyelmet kell fordítani ezen rendszerek szervizelésére – időben és rendszeresen elvégzett megelőző karbantartások, szervizcsapat rendelkezésre állása (telefonos elérhetőség, szükség esetén gyors helyszíni beavatkozás) –, mely szintén a magas rendelkezésre állás egyik alapja.

 

 

Automatizálás – igen vagy nem?

A logisztikai cégek szeretnék a saját munkájukat megkönnyíteni, hatékonyabbá tenni, de emellett a fogyasztók igényeinek kiszolgálása a fő céljuk. Ám nem mindenki akar automatizálni. A McKinsey Global Institute jelentése szerint több indok állhat annak hátterében, hogy a cégek miért nem alkalmazzák az automatizációt raktáraikban. A jelentés szerint a cégek az e-kereskedelem szokatlan versenydinamikájától tartanak, bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy a sok rendelkezésre álló automata raktártechnológiából melyik fog diadalmaskodni. Az új eszközök beszerzésének költsége magas, így egy raktár-automatizálási beruházás jelentős döntésnek számít egy cég életében. További probléma, hogy a szállítók új, többcsatornás elosztási rendszerei bizonytalanságot szülhetnek. A munkaerőhiány sem segíti a cégek fejlődését, hiszen évek óta nem látott problémával küzd az iparág.  Egy automata rendszer megvalósítása, bevezetése jellemzően éven, 2 éven túl is nyúlhat, így a beruházásról szóló döntés és a használatbavétel között eltelt idő alatt érkező változásoktól való félelem is fokozza a bizonytalanságot. A legtöbb logisztikai cég ezen aggályok és a magas költségek miatt nem vág bele a modern eszközök beszerzésébe. 

 

Az automatizálás előnyei

A fenti kétségek mellett azonban annyi biztos, hogy szinte valamennyi raktári folyamat automatizálható, számos automata megoldást találhatunk a tárolástechnikára, a komissiózásra, az anyagmozgatásra, a csomag- vagy rakatképzésre, a szortírozásra és sorolhatnánk még. „Az automatizálás előnye ma már nem kérdés. A cégek döntéshozói nincsenek könnyű helyzetben, a kínálat hatalmas, a döntési szempontok rendkívül összetettek. A klasszikus megtérülés számítások nem igazak, új alapokra, új szemléletre kell helyezni a beruházás értékelését. Egy biztos, aki ma úgy dönt, hogy a raktári folyamatait automatizálja, az a döntéseivel késlekedő versenytársaihoz képest jelentős versenyelőnybe kerülhet” –  mondja Bérces Pál, a QLM cégcsoport tulajdonosa. Egy nemzetközi cikk szerint a nagy cégek vezetői egy-két éven belül szeretnék saját raktáraikat automatizálni, ugyanakkor kevesebb mint a felük, közel 40% érzi azt, hogy erre a változásra teljesen felkészültek. „Ezt a tendenciát mi is érezzük, egyre nagyobb az érdeklődés az automatizálás kapcsán” – tette hozzá Bérces Pál.

 

Merre tovább?

A trend tehát azt mutatja, hogy a lehetőségek és az elvárások száma az automatizáció irányába egyre nagyobb, idővel a legtöbb cég élni fog vele; akik korábban tudnak lépni, azok lehetnek a nagy nyertesei a folyamatosan fejlődő iparágnak. Egy kutatás szerint az automatizálási folyamatok javítása az ellátási lánc menedzsereinek legfőbb célja a következő egy-két évben. A vállalatok 14%-a létesítményei automatizálásának fejlesztését tartja a legfontosabb prioritásnak, 37% pedig a három legfontosabb rövid távú cél között tartja számon, továbbá a vállalatoknak 43%-a fel is készült ennek megvalósítására. A Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation szerint a globális ellátási lánc alapvető szerkezetátalakításának kellős közepén vagyunk. Ezt szem előtt tartva sok vállalkozás tesz lépéseket helyi ellátási láncának bővítésére, hogy jobban megfeleljen ezeknek a kihívásoknak. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult az azonnali fizetés az egyik hazai élelmiszerláncnál

Az azonnali fizetési rendszer 2020-as bevezetése óta minden adott, hogy a korszerű, a gazdaság egésze számára előnyös módszer a boltok kasszazónáiban is elterjedjen, ez a folyamat azonban eddig meglehetősen lassan haladt. A kereskedelmi informatika vezető hazai vállalatának, a Laurelnek most friss fejlesztéseivel sikerült lebontania több, a technológia népszerűségének útjában álló akadályt. A május 31-i szakmai, innovációs konferenciájára készülő cég QR-kódon alapuló megoldása a nagy itthoni retailláncok közül elsőként a CBA Príma egyik budapesti üzletében debütált a napokban.

2022. május 25. 18:14

A Lumenet együttműködési megállapodást kötött a Webshippy-vel

Az e-kereskedelemi szektor az elmúlt két év egyik legdinamikusabban növekvő ágazata, csak hazánkban 30%-os bővülés tapasztalható. A magyar piac mára eljutott abba a fázisba, amikor a vásárlók egyre kevésbé árérzékenyek, inkább a minőséget részesítik előnyben. A kereskedők csak abban az esetben lehetnek sikeresek, ha folyamatosan fejlesztenek a versenyképesség érdekében, és az árak alacsonyan tartása helyett a szolgálatás minőségén javítanak. A kihívásokra és a lehetséges megoldásokra Zabari István, a Lumenet alapító-tulajdonosa és az Ecommerce Hungary alelnöke, illetve Perényi András, a Webshippy kiszervezett logisztikai cég ügyvezetője hívta fel a figyelmet.

2022. május 25. 17:08

Európában is kiemelkedő a hazai e-kereskedelem bővülése 2021-ben

Magyarország e-kereskedelmi piacának forgalma bővült a legnagyobb mértékben Észtország után Európában. A növekedés mintegy 29%-ot tett ki és ezzel a hazai piac meghaladta a 1200 milliárd forintos szintet. – derült ki a Future Trade Budapest konferencián.

2022. május 25. 09:47

A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat. 

2022. május 24. 21:17

5G drónok segítségével forradalmasítja az egészségügyet a Vodafone

5G hálózathoz csatlakozott drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében. Elsőként a drónok tápszert szállítanak a központi raktárból a gyermekosztályra. A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokra bízzák az egészségügyi transzfert, ha nehezen megközelíthető, távoli vagy veszélyes helyekre kell gyógyszereket szállítani. Az ilyen típusú repülések biztonságához kulcsfontosságú a repülési adatokat rendkívüli gyorsasággal és minimális késleltetéssel továbbító 5G hálózat.

2022. május 24. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét a „Megbízható Munkaadók” között az SAP Hungary

2022. május 25. 12:15

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35