Az ABB Robotics bemutatja a világ első, robotfestésű, műalkotásnak minősülő “art car” autóját

forrás: Prím Online, 2022. május 16. 14:59

Az ABB Robotics a nyolcéves indiai csodagyerekkel, Advait Kolarkarral és a dubai székhelyű Illusorr digitális tervezői kollektívával együttműködve létrehozta a világ első robotfestésű “art car” autóját. Az ABB díjnyertes PixelPaint technológiája emberi beavatkozás nélkül, tökéletesen rekonstruálta Advait kavargó, monokróm dizájnját, valamint az Illusorr háromszínű geometriai mintáit.

A nyomtatófejben 1000 fúvókával felszerelt ABB IRB 5500 festőrobotjai kevesebb mint 30 perc alatt tudták elkészíteni a rendkívül összetett műalkotásokat. A PixelPaint technológia példátlan pontosságot és sebességet nyújt, és olyan bonyolult, kidolgozott részleteket rögzít, amelyeket kézzel lehetetlen lenne elérni. A világelsőnek számító teljesítményt bemutató film itt tekinthető meg

 

Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője így nyilatkozott: „Az ABB PixelPaint technológiája több mint evolúció – forradalomi újítás! Nagyszerű példája annak, hogy a robotautomatizálás és a RobotStudio szoftverünk nemcsak a fenntarthatóbb gyártás útját kövezheti ki, hanem tökéletesen reprodukálhatja azokat a kifinomult műalkotásokat, amelyek az emberi alkotó szellem eredetiségét és szépségét tanúsítják. Egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók egyre inkább személyre szabott termékeket szeretnének, a PixelPaint drasztikus változást hoz, és lehetővé teszi, hogy bármilyen dizájnt fenntartható és megfizethető módon másoljanak le.” 

 

 

Az ABB úttörő PixelPaint technológiája újragondolja a festékfelhordási folyamatot, és tükrözi a fenntartható személyre szabhatóság iránti növekvő igényt az autóiparban, különösen a külső festés esetében. A többszínű autófestés hagyományosan fáradságos és költséges folyamat, amely a maszkolás és maszkleszedés több fázisával jár, de az ABB technológiája lehetővé teszi bármilyen dizájn részletes, színes és pontos másolását. 

 

A gondosan ellenőrzött folyamat során a festék gyorsan, egyetlen fázisban felvihető. Ez az áttörés a festési folyamat automatizálásában megnyitja az utat a speciális és személyre szabott designok előtt az autógyártás piacán. 

 

Ian Callum, az Aston Martin Vanquish és nemrégiben az innovatív Jaguar I-Pace tervezéséért felelős, befolyásos autóipari formatervező így nyilatkozott: „Az autó nagyon különleges tárgy. Az emberek érzelmileg kötődnek hozzá, és a személyre szabás fontossága egyre erősebbé válik. Olyan ügyfelekkel dolgozom, akik valójában az egész autót személyre szabottan szeretnék megterveztetni. Tehát ez a fényezési mód – a személygépkocsiknál az egyedi tervezés mindenféle új lehetőségével – egyszerűen hihetetlen!” 

 

A PixelPaint technológia a gyártás fenntarthatóságát is javítja, mivel nincs szükség maszkolóanyagokra és extra szellőztetésre, ami csökkenti a károsanyag-kibocsátást, miközben javítja a víz- és energiafelhasználási mutatókat. A cég RobotStudio szoftvere által koordinált festőfej nagyon szorosan követi a jármű karosszériáját, így biztosítva, hogy a festék 100 százalékban, a levegőben képződött festékköd nélkül kerüljön fel az autóra. A különböző festékszínek gyorsan felhordhatók, a termék csak egyszer fut át a festőműhelyen. Az autógyártók számára ez megfelezheti a gyártási időt, és akár 60 százalékkal csökkentheti a költségeket. 

 

 

Az art car megalkotásához az ABB felújított egy Volkswagen terepjárót, amely 2021 nyarán, a németországi katasztrofális árvízben megsérült. Az autó újrahasznosítása is az ABB fenntarthatóság iránti elkötelezettségét tanúsítja.  

 

Az ABB támogatja az autóipari gyártás átalakítását 

Az ABB élen jár a globális autóipart támogató intelligens gyártási elvek és technológiák fejlesztésében, amely napjainkban a történetének egyik legjelentősebb átalakulási időszakán megy keresztül. Az átalakulás több robot alkalmazásához vezet, amelyeket más technológiákkal kombinálnak, köztük az autonóm mobil robotokkal (AMR). Mindez lehetővé teszi majd az ABB autóipari ügyfelei számára, hogy optimalizálják az alkatrészek szállítását létesítményeikben, és összekapcsolják az integrált, skálázható, moduláris gyártócellákat, mint például a PixelPaint, így biztosítva a szükséges rugalmasságot a változó igények kielégítéséhez. 

 

Sami Atiya hozzátette: „Az autóipar történetében egy jelentős évtized közepén, de egyben egy új korszak kezdetén járunk. Az autógyártóknak új munkamódszereket kell figyelembe  venniük az elektromos járművekre való átállás érdekében. Azon dolgozunk, hogy támogassuk az iparágat ebben az átmenetben, és biztos vagyok abban, hogy a rugalmas automatizálással a fenntartható közlekedés gyorsan valósággá válik.” 

 

  

A művészek rövid bemutatása 

Advait Kolarkar

A mindössze nyolcéves Advait Kolarkar festészete nemzetközileg is elismert. A fiatal tehetség kaleidoszkópszerű és absztrakt jellegű műveket alkot. Különböző formákat, bonyolult mintákat és egymásba fonódó vonalak merész foltjait alkalmazza. Advait 2022. május 12. és 22. között a londoni Gagliardi Galériában kiállítást rendez összegyűjtött műveiből. A kiállításon részben látható lesz az ABB robot által festett art car is. 

 

Illusorr

Az Illusorr egy globális digitális tervezői kollektíva, amelynek székhelye Dubaiban található. Az alkotókból álló csapat az építészet és a design avantgárd területéről érkezik. Digitális terveiket a természet és a sci-fi keveréke ihlette.

 

Ian Callum 

Ian Callum (a Brit Birodalom Rendje lovagi cím birtokosa) brit autótervező, aki a Fordnak, a TWR-nek, az Aston Martinnak és a Jaguar Land Rovernek dolgozott. Húsz évig volt a Jaguar Land Rover formatervezési igazgatója, ahol többek között az X-Type, XJ, S-Type, F-Pace és I-Pace modelleket tervezte. 2006-ban a Királyi Művészeti Tár-saság a Royal Designer for Industry (RDI) díjjal tüntette ki. Callumot a brit autóiparnak tett szolgálataiért 2019-ben, a születésnapján a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka (CBE) címmel tüntették ki. 

 

2019-ben Ian Callum megalapította a nevét viselő, saját autó- és terméktervező cégét, a CALLUM-ot.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Egyszerűbbé válik a magyar cégek számára Angliába utalni

A Brexit után a magyar vállalatoknak is nehezebb lett az Egyesült Királysággal történő kereskedelem nem csupán logisztikai, hanem pénzügyi szempontból is. Pedig az EU-ból való kilépés ellenére jelentősen élénkült a két ország közötti gazdasági kapcsolat, ahogy megnőtt a pénzügyi átutalások volumene is. 2021-re 3,61 milliárd fontra nőtt a hazai cégek exportja, és 1,52 milliárd fontra nőtt a szigetországból érkező import volumene. 

2022. július 1. 12:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24