A Bridgestone hiperhatékony gumiabroncsot fejleszt a Mercedes-Benz VISION EQXX számára

forrás: Prím Online, 2022. május 17. 09:47

A Mercedes-Benz AG a Bridgestone-t választotta a Mercedes Benz VISION EQXX névre hallgató, technológiai programjának gumiabroncs-fejlesztő partneréül. A futurisztikus elektromos jármű a Mercedes válasza az EV-k hatékonyabbá tételére és az elektromos hatótávolság új szintre emelésére. A Bridgestone mérnökei a Mercedes-Benzzel együttműködve olyan egyedi tervezésű gumiabroncsokat hoztak létre, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a jármű hatékonysága és ezáltal hatótávolsága egyetlen feltöltéssel 1000 kilométerre nőjön. Az említett távot a jármű a németországi Sindelfingenből a franciaországi Cassis-ig egyetlen töltéssel tette meg, 8,7 kWh/100 kilométeres energiafogyasztással.

 

Rendkívül alacsony gördülési ellenállás és optimalizált kialakítás 

A Bridgestone egyedi Turanza Eco gumiabroncsokat tervezett, amelyek ötvözik a szabadalmaztatott és könnyű ENLITEN, valamint ologic technológiát. Az ENLITEN akár 20%-kal*  csökkenti a gumiabroncs gördülési ellenállását és súlyát, az ologic pedig ennek érdekében a gumiabroncs nagy átmérőjével, az aerodinamikai ellenállás minimalizálásával, és keskeny szélességével növeli az akkumulátor hatótávolságát.

 

A Mercedes-Benz aerodinamikai részlegével együttműködve a gumiabroncs optimalizált oldalfallal és olyan gumiabroncs-szerkezettel rendelkezik, amely illeszkedik a 20 colos, kovácsolt magnézium keréktárcsákra szerelt burkolathoz, jelentősen javítva az abroncs aerodinamikáját.

 

A Mercedes-Benz VISION EQXX Bridgestone Turanza Eco gumiabroncsokkal szerelve
Forrás: Forrás: Mercedes-Benz csoport médiaoldal

 

Virtuális abroncsfejlesztés

A gumiabroncsokat a Bridgestone virtuális abroncsmodellezési és szimulációs technológiáinak felhasználásával fejlesztették ki, amely lehetővé teszi a gumiabroncs különböző körülmények közötti teljesítményének mérését, mielőtt fizikailag is létrehoznák. A virtuális abroncsfejlesztés által kínált nagyobb rugalmasság, valamint a fejlesztési idő rövidülése is lehetővé teszi a Bridgestone számára, hogy egy adott abroncs sokkal több változatát teszteljék, köszönhetően annak a sebességnek, amellyel az abroncs digitális ikerpárjának módosítása és azonnali tesztelése megtörténhet. A virtuális abroncsfejlesztés emellett számos környezetvédelmi előnnyel jár, mivel mind a természeti erőforrások felhasználása, mind a kipufogógáz-kibocsátás csökken, köszönhetően a kevesebb legyártandó és tesztelendő prototípusnak.

 

Sikeres társfejlesztés

A projektben való együttműködés megalapozza az elektromos járművek gumiabroncsainak jövőjét, amely a vállalatok közös elképzelésén alapul.

 

Emilio Tiberio, a Bridgestone EMIA műveleti igazgatója és technológiai vezetője elmondta: „A Bridgestone büszke arra, hogy hosszú távú partnerével közösen fejlesztette ki a megfelelő gumiabroncsokat egy ilyen innovatív projekthez. A Mercedes-Benz VISION EQXX annak bemutatására szolgál, hogy mire képes egy optimalizált elektromos jármű. A projekt teljes összhangban van a saját, elektromos járművek fejlesztését érintő céljainkkal, különösen, hogy elkötelezettek vagyunk az elektromos mobilitás hatékonyabbá és elérhetőbbé tételében. A közös fejlesztésbe olyan úttörő, prémium gumiabroncsokat és abroncstechnológiákat integráltunk, amelyek képesek megbirkózni a legnagyobb kihívásokkal az elektromos közlekedés területén. Jelenleg a kutatási és fejlesztési forrásaink több mint 30%-át fordítjuk az elektromos járművekhez szükséges abroncsok fejlesztésére, amelyet 2022-ben még tovább erősítünk.

 

A projekt összhangban van a Bridgestone E8 kötelezettségvállalásával, amely tengelyként határozza meg a vállalat működését, miközben kiérdemli a jövő generációinak bizalmát. A Bridgestone E8 kötelezettségvállalása 8 értéket határoz meg (energia, ökológia, hatékonyság, bővítés, gazdaság, érzelem, könnyítés és erősítés), amelyeket a Bridgestone a fenntartható társadalom megvalósítása érdekében a munkavállalókkal, a társadalommal, a partnerekkel és az ügyfelekkel közösen fog megteremteni. Ez a projekt összhangban van a következő értékekkel: „energia: elkötelezettség a szén-dioxid-semleges mobilitási társadalom megvalósítása iránt”, „ökológia: elkötelezettség a fenntartható gumiabroncs-technológiák és megoldások fejlesztése iránt, amelyek megóvják a környezetet a jövő generációi számára" és végül a „hatékonyság: elkötelezettség a termelékenység maximalizálása iránt a mobilitás fejlesztése révén". 

 

__________________

*  A Bridgestone belső adatai alapján a Bridgestone prémium nyári gumiabroncsok összehasonlítása ENLITEN technológiával és anélkül, azonos abroncsméretben (92Y 225/40R18 XL).

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB E-mobility a SMART márkájú villanyautót vásárlók otthonában kínál járműtöltési megoldást

A járművezetők régóta élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a járművüket már a vásárlás helyszínén testre szabhatják. Az új, prémium kategóriás, intelligens, teljesen elektromos hajtású SMART autómárkával ezt a választási lehetőséget és rugalmasságot most az otthoni töltő telepítésére is kiterjeszthetik, és az ABB E-mobility által nyújtott otthoni fulfillment (rendelésteljesítési) szolgáltatásnak köszönhetően könnyedén megszervezhetik a telepítést.

2024. március 25. 10:28

Átadták Magyarország legnagyobb autótöltő állomását

A Metrodom, a Smart Digital és a KIA  közös Metrodom IN/Charge esemény keretében adta át Magyarország eddigi legnagyobb autótöltő állomását a Metrodom River mélygarázsában. A lakópark több ütemben fejlesztett töltési infrastruktúrája összesen 336 EV autó töltésére lesz képes világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel.

2024. március 23. 13:55

Erősödő partnerség a BMW-vel

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

2024. március 21. 14:43

A Continental nyári gumiabroncsa elnyerte az Auto Bild legjobb értékelését

A Continental PremiumContact 7 abroncsa „Példás" minősítést nyert el a német Auto Bild szaklap által legutóbb közzétett teszten (24/03/07. szám), melyen 54 másik nyári autógumit vizsgáltak. A 205/55 R 16 méretű nyári modelleket egy VW Golf VIII-on tesztelték. Az Auto Bild szerkesztői értékelésükben a következőket írták a PremiumContact 7-ről: „Prémium futófelületi mintázat, példaértékű teljesítmény vizes és száraz úton egyaránt, a legrövidebb vizes és száraz féktávolság, jó futásteljesítmény". A Continental Uniroyal márkájú RainSport 5 abroncsa „kielégítő” minősítést kapott a vizes időjárási körülmények között tanúsított tulajdonságainak köszönhetően.

2024. március 19. 14:43

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05