A jövő szakembereit a Magyar Telekom támogatásával képzik

forrás: Prím Online, 2022. május 17. 15:23

Székesfehérvári, miskolci és budapesti technikummal kezdett együttműködést a Magyar Telekom a távközlési szakma népszerűsítése, a szakirányú képzés támogatása, valamint saját szakemberutánpótlásának érdekében. Az intézmények most több száz eszközt kapnak a távközlési vállalattól oktatási célokra.  

Május 17-én a Távközlés Világnapját ünnepeljük. Ma már ez egészen mást jelent, mint akár néhány évvel ezelőtt. A távközlés és a digitalizáció a jövő záloga, enélkül elképzelhetetlen lenne önvezető autókról, robotizációról, adatvezérelt gyártásról vagy e-egészségügyről beszélni. A távközlési szakemberek képzése is fókuszba kerül, mert csak velük együtt tudjuk ezt az utat bejárni. Az informatikai oktatásról és a munkaerőpiacokon világszerte tapasztalható informatikusszakember-hiányról sok szó esik, ritkán hallhatunk azonban arról, hogy a távközlési szakma is generációváltáson megy át, és nagy szükség van az új szakemberekre, hogy fejlesszék, működtessék a távközlési infrastruktúrákat a jövőben. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy Magyarországon kevés középfokú intézményben zajlik szakirányú oktatás.

 

Mindezek ismeretében döntött úgy a Magyar Telekom, hogy együttműködést kezd a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikummal, a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Technikummal, valamint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikummal. Az aláírt együttműködési megállapodás részeként a Magyar Telekom segíti az intézményeket a távközlési szakmák népszerűsítésében, tevékenyen részt vesz az iskolák szakmai rendezvényein, a vállalat képviselői előadásokat, szakmai beszélgetéseket tartanak a diákoknak tudásátadás céljából. A három intézménynek szánt több száz eszközt (optikai eszközöket, szervereket és hálózati eszközöket) oktatási célra tudják használni, a diákok megismerhetik azok felépítését, alkatrészeit, szét- és összeszerelésüket. A vállalat ezen kívül azt a kiemelt feladatot is vállalja, hogy az oktatási anyagokat naprakészen tartja, segítve ezzel az oktatókat és a diákokat abban, hogy tudásukat azonnal kamatoztatni tudják majd. A partnerség keretében pedig a diákok aktívan is részt vehetnek a Magyar Telekom műszaki kiszolgálási területének napi feladataiban, diákmunkatársként.  

 

„A három technikummal elindított együttműködés közvetlen átjárást teremt az oktatás és a munka világa között, segítve ezzel azokat a tanulókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek majd ki a munkaerőpiacra. Célunk, hogy újra vonzóvá tegyük a fiatalok számára a távközlési szakmákat, és kineveljük a jövő távközlési szakembereit a régióban, részben azzal a szándékkal, hogy a Telekomnál is biztosított legyen a szakemberutánpótlás” – mondta el Nagy Péter, aki a Magyar Telekom Service Management and Field Operations Tribe Lead-jeként a helyszíni üzemeltetés biztosításáért, valamint a hálózati és szolgáltatási hibák megelőzéséért, elhárításáért felel a távközlési vállalatnál. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50