Hogyan támogatják a norelem szabványos gépelemei a csomagolóipar fenntarthatóságát?

forrás: Prím Online, 2022. június 10. 14:59

Mivel a kormányok a műanyaghulladék csökkentésére és a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátásra törekednek, Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója megvizsgálta, hogyan támogathatnak a szabványos gépelemek a termelékenység és a hatékonyság növelésével egy fenntarthatóbb csomagolóipar létrejöttét.

A csomagolás modern életünkben mindenhol jelen van. Szinte minden valamilyen védőpajzsba kerül a kis piperecikkektől kezdve a nagy csomagokig bezárólag. A fogyasztás növekedése és a termékek folyamatosan bővülő száma azt jelenti, hogy csomagolóanyagból is ugyanolyan növekvő mennyiségre van szükség. Egy folyamatosan változó ökoszisztémával rendelkező bolygón, amelyen jól láthatóan szűkösek az erőforrások, nem tartható fenn a csomagolóanyagok hulladékként kezelése. A csomagolást alkotó anyagokhoz hasonlóan azonban ugyanilyen fontosak az előállításukhoz használt gépek és gyártóberendezések is, vagyis a működésük hatékonysága és az energiaforrások felhasználása.

 

Mivel a brit kormány elkötelezte magát a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás 2050-re történő elérésében és létrehozta az Intelligens Fenntartható Műanyag Csomagolás Kihívást, amelynek célja a műanyaghulladék mennyiségének 2025-re megvalósított drámai csökkentése, a csomagolóanyag-gyártókra most intenzív nyomás nehezedik, hogy olyan új anyagokat és innovatív gyártási eljárásokat fejlesszenek ki, amelyek csökkentik a környezetszennyezést. Valójában már eddig is sok mindent sikerült elérni a csomagolás és a csomagolóipar fenntarthatóbbá tétele érdekében, és számos termék- és gyártási innováció jelent nagy lépést a zöldebb jövő felé.

 

A fenntarthatóságra óriási hatást gyakorló gazdasági szereplőként a csomagolóipar folyamatosan igyekszik optimalizálni a termékek csomagolásának módját, a környezetbarátabb anyagok beszerzésétől kezdve az újrahasznosítási arány növelésén át a csomagolás méretének minimalizálásáig – sok minden tehát már most is folyamatban van a csomagolás fenntarthatóságának növeléséhez. A fenntartható gyártás legfontosabb szempontjai a gépek és a gyártási folyamatok hatékonyságának és termelékenységének növelése, a hulladék csökkentése, a csomagolás felgyorsítása, és ami a legfontosabb, hogy a gépek a lehető legkörnyezetbarátabbak legyenek. Hol van tehát a kapcsolat a szabványos gépelemek használata és a csomagolóipar fenntarthatóságának növelése között?

 

 

Hatékonyság és termelékenység szabványos gépelemekkel

A fenntarthatóbb csomagolóipar megteremtése érdekében a norelem a szabványos gépépítő elemek használatának három fő fejlesztési területére összpontosít. Ezek mind a gépelemek élettartamának növelésére vonatkoznak – mennyire kopásállóak és tartósak, mennyire könnyű karbantartani azokat, és milyen költséggel jár a tisztításuk. Ezek a tényezők végső soron fenntarthatóbbá teszik az gépelemeket, mivel a hosszú élettartamú termékek feleslegessé teszik a pótalkatrészek gyártását. Hasonlóképpen, a hosszabb élettartamú szabványos gépelemek kevesebb karbantartást is igényelnek, így stabilabb gépeket és gördülékenyebb folyamatokat eredményeznek.

 

Mielőtt azonban mélyebben belemerülnénk a «hogyan»-ba, fel kell vázolnunk, hogy a norelem milyen gépelemeket tesz elérhetővé, amelyek célja a csomagolóipar hatékonyságának és termelékenységének növelése.

 

A norelem által kínált szabványos gépelemek két különböző csomagolási területen használhatók. Az elsők az általános csomagolás-technikai gépelemek, mint például a golyós görgők, a felületvédő-hálók, a műanyag védőhálós sapkák, a hálós védőpaplanok és az euró tálcák műanyag elválasztói.

 

A szabványos gépelemek másik részét a higiéniai ágazatok csomagolásában használják. Ezek a szigorú higiéniai követelményeknek is megfelelő kezelőelemek és gépelemek a norelem Hygienic DESIGN termékcsaládjába tartoznak. Olyan rádiuszokat, átmeneteket, élletöréseket és felületeket tartalmaznak, melyeket úgy terveztek, hogy csökkentsék a nedvesség hatását és/vagy könnyen tisztíthatók legyenek, vagy ne is igényeljenek tisztítást.

 

Az anyagok szerepe a fenntarthatóság növelésében

A norelem a kiváló minőségű ötvözőelemeket tartalmazó rozsdamentes acél, és a vegyszerálló műanyagok élharcosa. Ezek az anyagok nemcsak a termékek hosszú élettartamát biztosítják, hanem azt is, hogy amikor a termék már nem használható, akkor a pazarlás helyett újrahasznosítható legyen.

 

Jó példa erre a Hygienic DESIGN termékcsalád, amelyet jó lefutású rádiuszok és átmenetek jellemeznek. Ezek az gépelemek nem tartalmaznak hornyokat, durva felületeket, vagy sarkos kötőelemfejeket, valamint nagyon kicsi belső rádiuszokat, és 0,8 mikrométernél kisebb átlagos felületi érdességgel bírnak, ami egyszerű tisztítást tesz lehetővé. A gyakori tisztítás megkönnyítése érdekében a termék sok tisztítószernek képes ellenállni.

 

Ezen túlmenően a norelem arról is gondoskodik, hogy a Hygienic DESIGN termékcsaládban használt szabványos gépelemeinek gyártása, tervezése és beépítése során betartsák az előírt gyakorlatokat. Konkrétan az EU10/2011 és az FDA CFR21 irányelveket, amelyek olyan műanyagok gyártására és forgalmazására vonatkoznak, amelyek élelmiszerrel érintkezhetnek vagy kerülhetnek kapcsolatba.

 

A logisztika és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak

A fenntarthatóság növelésének egyik kulcsfontosságú területe a logisztika. A termékek a vevőhöz történő kiszállításakor a felületvédő-hálók, a műanyag védőhálós sapkák, a hálós védőpaplanok és a műanyag elválasztók megvédik a termékeket a nem kívánt sérülésektől. Ez azt jelenti, hogy nem kell energiát pazarolni a sérült gépelemek cseréjére.

 

Ami a termelékenységet illeti, a golyós görgők megkönnyítik az áru kezelését, és sokat segítenek a dolgozóknak a nagy és nehéz termékek csomagolásánál – a termék által nyújtott hatékonyságnak köszönhetően csökken az az energiaveszteség.

 

Végül, a kiváló minőségű anyagok eredményeként megnövekedett fenntarthatóság különösen igaz a Hygienic DESIGN termékcsaládra. A kiváló minőségű rozsdamentes acél azt jelenti, hogy a gépelemek hosszabb ideig használhatók problémás helyeken, mint a nem ilyen magas minőségi előírásokkal rendelkező termékek, vagyis nem kell energiát pazarolni a cseregépelemek gyártására és beszerelésére.

 

Ez a megnövekedett termelékenység és hatékonyság nem csak norelem közvetlen ügyfélkörére vonatkozik. A norelem olyan szolgáltatások biztosítását és megvalósítását szorgalmazza, amelyek segítik a mérnököket a megfelelő gépelemek kiválasztásában. Ez garantálja, hogy a gépelemek ne önmagukban pazarolják el képességeiket, vagy hogy ne vesztegessenek túl sok energiát a megtérülés teljesítésére vagy a túlzott karbantartásra.

 

A kiváló minőségű anyagok úttörő fejlesztésével, az alacsony karbantartási és tisztítási költségekkel csökkenthető a gépek állásideje. Az egyre hatékonyabb és termelékenyebb csomagolóanyag-gyártás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ipar fenntarthatóbbá váljon.

Kulcsszavak: technológia norelem

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50