Már 660 kg hulladéktól mentette meg a földet a Vodafone Digitális Díj nyertese

forrás: Prím Online, 2022. június 12. 13:44

2021-ben is jó helyre került a Vodafone Alapítvány elismerése, hiszen a Vodafone Digitális Díjjal jutalmazott vállalkozás már másfél éves működése alatt is jelentős mennyiségű hulladék termelésétől kímélte meg a bolygót. A Rakun Dobozközösség tagjai a csatlakozással egyszer használatos dobozok helyett RAKUN dobozban kérhetik ételeiket a partneréttermeknél elvitel és házhozszállítás esetén is. A vállalkozás ezzel motiválja a lakosságot arra, hogy válasszák a környezettudatos ételcsomagolási megoldásokat, hiszen egy ebéd idejére használt doboz lebontása a földnek 500 évébe is telhet.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete történelmi döntést hozott a műanyagszennyezés megszüntetéséről szóló globális szerződés elfogadásáról az év elején, a megállapodásról szóló kormányzati tárgyalások május 30-án megkezdődtek, ugyanakkor az ENSZ szakemberei a Science folyóiratnak írt levélben kifejtették: az újrahasznosítás nem elég, a problémát a forrásnál kell kezelni az új műanyagok gyártásának szabályozásával, korlátozásával és hosszú távon fokozatos megszüntetésével. Ezt a célt szolgálja a Vodafone Digitális Díjjal jutalmazott vállalkozás, és a Vodafone által felkarolt Dobozközösség projekt is.

 

 

A projektet tavaly a Vodafone Digitális Díj pályázatán is elismerték; a digitális innovációs versenyt a Vodafone Alapítvány 2018-ban hívta életre azzal a céllal, hogy olyan digitális megoldásokat találjon és jutalmazzon, melyek egy-egy fontos társadalmi kihívásra kínálnak megoldást. A 15 millió forint összdíjazású pályázaton a Rakun Kft. megoldása a Vodafone Dolgozói Különdíjat nyerte el. Amint azt ekkor megindokolták, a Vodafone munkatársai által megszavazott, a fenntarthatóságot is szolgáló projekt illeszkedik a vállalat célkitűzéseihez, ugyanakkor a Vodafone szakmai segítségével még nagyobb sikereket érhet el a jövőben.

 

A Rakun Dobozközösség célja, hogy a vendéglátóiparban az étel el- és kiszállításhoz használt eldobható csomagolóanyagok helyett egy, a körforgásos gazdaságnak is megfelelő hulladékmentes ételcsomagolási rendszert honosítson meg. A Rakun dobozok rozsdamentes acélból készülnek és cseppmentes záródást biztosítanak, több ezerszer újratölthetők, a vendégek pedig a közösséghez csatlakozó bármelyik vendéglátóhelyen használhatják azokat. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Angliában is zöldülnek az ingatlanok

A tervek szerint 2022. év végén adják át az Egyesült Királyság első, a UK Green Building Council (UKGBC) nettó zéró károsanyagkibocsátási keretrendszere alapján tervezett kereskedelmi ingatlanát, a The Forge-ot. A mintegy 13 ezer négyzetméteres klímabarát épületegyüttesben az elérhető legmodernebb intelligens épületmenedzsment és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmazzák majd az üzemeltetéskor, de már az építés során sikerült 25 százalékkal csökkenteni a CO2 kibocsátást egy hasonló volumenű beruházáshoz képest.

2022. október 4. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38