Díjazzák az iskolai tanítást a mérnökök

forrás: Prím Online, 2022. június 23. 09:56

A vállalaton belüli tudástranszfer a mai modern cégek hatékony működésének egyik legfontosabb pillére. A szakismeretek országokon, leányvállalatokon átívelő továbbadása jelentősen hozzásegíti őket a folyamatos fejlődéshez, illetve a versenyképességük megőrzéséhez. A hazai és nemzetközi nagyvállalatokat tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) ezt a piaci szegmensben jól vizsgázott modellt szeretné meghonosítani a hazai közoktatásban. 

A szervezet a magyar középiskolák számára hirdette meg az EJMSZ Iskola Díj pályázatot, amelynek keretében keresik az oktatási intézményekben alkalmazott legjobb, a természettudományokat (STEM) oktató és népszerűsítő módszereket, amelyeket szeretnének megosztani az ország többi iskolájával is. 

 

„A tanárokon rengeteg múlik, ha azt akarjuk, hogy egy tantárgy mélyebben, jobban érdekelje a diákokat. A fizika, a kémia és más természettudományos órák esetében azonban nincs könnyű dolga az oktatóknak. Sok az átadandó ismeret, és korántsem könnyű ennek a rengeteg anyagnak a befogadhatóvá tétele a diákok számára. Viszont Szövetségünk, amelynek tagvállalatai számtalan iskolával állnak kapcsolatban országszerte, azt látták, hogy nagyon sok olyan, a jobb megértést szolgáló és élményalapú gyakorlat, módszer létezik az oktatási intézményekben, amelyeket a tanárok sikerrel használnak a természettudományos órákon. Ezeket szeretnénk mi közkinccsé tenni, mert elemi érdeke az egész magyar társadalomnak, hogy minél több a műszaki-és természettudományos szakmát választó fiatal lépjen a hazai munkaerőpiacra. Kiváltképp azért, mert ők biztosíthatják az ország gazdasági fejlődését hosszútávon.” – emelte ki Dr. Ábrahám László, az EJMSZ elnöke.

 

A Szövetség kezdeményezésének ugyanis az a lefőbb célja, hogy felleljék és elismerjék azokat, a STEM tárgyak élményszerű oktatását lehetővé tevő tanítási módszereket és gyakorlatokat, amelyek segítségével a mérnökszakmák, műszaki területek vonzóbbá válhatnak a diákok számára, illetve más iskolák, pedagógusok is adaptálhatják azokat a saját tanmenetük keretében. Idén július 15-ig az ország bármely középiskolája beadhatja a nevezését az EJMSZ Iskola Díj pályázatra, amelyet az ipar és a felsőoktatás képviselőiből álló szakmai zsűri bírál majd el három - Gimnázium, Technikum/Szakgimnázium, illetve Szakképző iskola - kategóriában. A legjobbaknak ítélt pályázók az elismeréssel együtt pénzjutalomban is részesülnek. Kategóriánként 800.000 forintot nyernek el az első helyezettek a program főszponzora, az EJMSZ tagvállalata, az S&T Consulting Hungary jóvoltából. Eseti jelleggel pedig 200.000 forintos különdíjat is kiosztanak a résztvevők közt. Ezt az összeget azok az iskolák kaphatják meg, amelyek valamely - pályázatban bemutatott - gyakorlatukkal kiemelkedő, innovatív teljesítményt nyújtanak.

 

A díjazásban részesülő intézmények STEM oktatási módszereivel idén ősszel különböző szakmai, az EJMSZ által szervezett találkozók, rendezvények keretein belül, valamint online felületeken keresztül ismertetik meg a hazai középiskolás természettudományos tantárgyait oktató tanárait.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05