Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

forrás: Prím Online, 2022. június 27. 18:01

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez a meglévő kórházak felújítása, illetve új állami és magánintézmények létesítése során elengedhetetlen egy olyan új szemlélet érvényesítése, amely az orvosok és a betegek igényeit, illetve a hosszú távon is fenntartható üzemeltetés szempontjait állítja középpontba. Ennek érdekében már a projekt kezdetétől részt kell venni az építészek mellett a létesítmények leendő felhasználóinak is az új egészségügyi intézmények tervezésének folyamatában. A különböző szakembereknél – orvosok, üzemeltetők, gazdasági szakértők – meglévő tudás integrálásával tervezhetők olyan egészségügyi központok, amelyek a betegek, az intézményben dolgozók és az üzemeltető érdekeit egyaránt a lehető legmagasabb szinten szolgálják. 

 

 

Automatizált robotrendszerek, mozgásmodellezés, infokommunikációs felületek: így tervezik a jövő kórházait

Az építészek a leendő intézményben mozgó betegek, egészségügyi dolgozók és anyagok útvonalának szimulálásával, ezekhez igazítva tervezik meg a jövő kórházait. Hasonlóképp optimalizálható a fekvőbeteg-, az intenzívterápiás-, és a sürgősségi osztály, valamint a műtők helyének kijelölése az épületben. Az ellátás így gyorsabb, gördülékenyebb lesz, ami bizonyos esetekben akár életeket is menthet. Ennek érdekében kiemelten fontos, hogy a betegek, az orvosok, illetve az ellátáshoz szükséges anyagok a lehető leggyorsabban és a legrövidebb úton, egyben a fertőzésveszélyt kizárva juthassanak el a rendeltetési helyükre. Ezt a célt szolgálva a tervezés során a kritikus útvonalak hosszát automatizáltan kiszámító robotrendszerek ellenőrzik, illetve ezzel a megoldással a különböző útvonalopciók is könnyedén összehasonlíthatóvá válnak. Az ágyak, az ételszállító kocsik leendő útvonalait szintén egy automatizált, beépített modullal vizsgálják, amely még a tervezés során előre jelzi, ha az útvonal bármely pontján problémába ütközne ezek mozgatása.

 

Nem elhanyagolható szempont a barátságos, kellemes, biofíliával ellátott belső környezet kialakítása sem, ami igazoltan alkalmas a gyógyulás folyamatának támogatására. Ezt szolgálják a megfelelő belsőépítészeti megoldások mellett a belső, növényzettel telepített udvarok és a természetes bevilágítás optimalizálása is. A munkaerőmegtartásban is segít továbbá a dolgozói óvodák, bölcsődék, megfelelő dolgozói pihenők, étkezők, illetve nővérlakások kialakítása. 

 

 

Hasonlóképpen fontos funkciót képvisel a betegek tájékozódásának támogatása. Mivel az emberek általában kicsit félve, bátortalanul lépnek be egy kórházba, a legkorszerűbb intézmények tervezése során kiemelt figyelmet fordítanak az infokommunikációs felületek kialakítására, amelyeknek köszönhetően a beteg nem érzi elveszve magát. A hagyományos és digitális útbaigazító táblák és kijelzők megfelelő, az esélyegyenlőségi szempontokat is érvényesítő elhelyezése az első lépés a páciensek komfortérzetének megteremtéséhez vezető úton. 

 

A hazai egészségügyi ellátás modernizálásában fontos szerepet játszanak az olyan, minőségi szolgáltatást nyújtó, jól felszerelt magánintézmények, mint amilyen a Budai Egészségközpont. A kórház tervezése során a Paulinyi & Partners szakemberei nemzetközi tapasztalatokat felhasználva, az egészségügyi szakemberekkel együttműködve terveztek egyszerre impozáns és funkcionális épületet. 

 

 

Egészségügyi központok a jövőnek

A Paulinyi & Partners meghatározó épületek sorát adta Magyarországnak és Budapestnek, az elmúlt időszakban pedig több egészségügyet érintő projektre is megbízást kapott a tervezőiroda. A csapat építészei számára új kihívásokat jelentett a hatékony működést és üzemeltetést biztosító tervek elkészítése, ezért hat éve együttműködésbe kezdtek a kórházépítés holland szakértőivel, az EGM Architecten vállalattal. A szakemberek többször is jártak külföldi tanulmányúton, a saját projektjeiket pedig az egészségügyi szakszemélyzet igényeinek megfelelően, a magyar betegellátás sajátosságait szem előtt tartva kezdték meg.

 

A műtők esetében például kiemelt szempont a kórházon belüli könnyű megközelíthetőség (sürgősségi osztályhoz, intenzív terápiás osztályhoz, mentős bejáratokhoz való közelsége) és az optimális gépészeti ellátás, emiatt az új budai központban a felső szinteken elhelyezkedő helyiségek kialakítása kiemelt figyelmet kapott. Az egyes egységek közötti kapcsolat érdekében könnyen megközelíthetőek az olyan forgalmas osztályok, mint például a járóbeteg szakrendelő. Az osztályok hatékony elosztását és az elhelyezkedés optimalizálását a Paulinyi & Partners IT megoldásokkal és parametrikus tervezéssel foglalkozó háttércsapata is segítette.  

 

 

Technológia a tervezésben 

Az Egészségközpont tervezésénél a legmodernebb megoldásokat alkalmazták. Az építészek a részletes 3D tervezés mellett számos szimulációt is készítettek az épület funkcionalitásáról és használatáról, így például megbizonyosodhattak, hogy a folyosókon elegendő hely legyen a betegágyak mozgatására és minden útvonal valóban könnyen bejárható legyen. Modern megoldások kaptak helyet a betegtájékoztatásban is, ezzel is növelve a szolgáltatás hatékonyságát.

 

„A hatékonyság mellett nagyon fontos volt számunkra, hogy a betegek és a személyzet számára is kellemes teret hozzunk létre. Külön figyeltünk a természetközeliségre, barátságos, komfortos tereket alkottunk, amitől nem idegenkednek a betegek és ahol az egészségügyi szakemberek optimális körülmények között tudnak dolgozni– mondta el Burián Gergő, a Paulinyi & Partners projektigazgatója, a Budai Egészségközpont felelős tervezője. – Egy olyan egészségügyi intézmény létrehozása volt a célunk, ahol a betegellátás mellett számos egyéb szolgáltatás érhető el egy helyen, az épület valódi középületté válik és az üzemeltetőknek is lehetőségük van multifunkciós, változtatható terek működtetésére.”

 

A Paulinyi & Partners Építésziroda számos kiemelt projekt és a Budai Egészségközpont mellett a Bicskei Egészségügyi Központ és az Észak-Pesti Centrumkórház tervezéséért is felel. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Sajtódíjat indít a Siemens

Újraindítja médiadíját a Siemens, amellyel a technológia területén kimagasló minőségű munkát végző újságírókat és tartalomkészítőket kívánja elismerni. A Siemens Media Award 2023 regionális sajtópályázatra Közép- és Kelet-Európa hét országában (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) nevezhetnek újságírók, valamint a közösségi média- és más felületek tartalomkészítői is.

2023. március 22. 15:36

Felhőpiac: közel négyszeres növekedés a Baltikumban és Kelet-Európában az évtized végére

A gyártás és kereskedelem területén alkalmazott felhőtechnológia piacának árbevétele a Baltikumban és Kelet-Európában évente átlagosan 16,7 százalékkal fog nőni 2022 és 2029 között – állítja a Fortune Business Insights piackutató. Tanulmányukban, amelyet a Microsoft számára készítettek, úgy vélik, hogy elsősorban az Ipar 4.0-ás technológiák elterjedése (mint például a 3D nyomtatás), az ugyancsak erőteljesen terjedő e-mail marketing, az online bevásárlás és az e-kereskedelem, a kiterjesztett és virtuális valóságot alkalmazó technológiák fogják ösztönözni a felhőpiac további bővülését a következő években. Magyarországon a régió átlagánál is nagyobb lehet majd a szektor növekedése, a B2C e-kereskedelem bővülése pedig már 2020-ban a legkiemelkedőbb volt a régióban. A hazai piac további sajátossága a KKV-k hangsúlyos szerepe a felhőpiac növekedésében.

2023. március 22. 14:13

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48