Milyen fémipari szalagfűrészt válassz?

forrás: Prím Online, 2022. június 28. 15:05

A szalagfűrész egy rendkívül praktikus találmány. A körfűrészekkel szemben, amelyek egy forgó fűrészlapot hajtanak meg, a szalagfűrészeknél egy rugalmas szalagot hajt körbe a gép, amely szintén folyamatos vágást tesz lehetővé. A szalagfűrészek nagy teljesítményű gépek, amelyekkel fától elkezdve a fémen át számos anyagot vágnak, nagyrészt komoly műhelyekben, illetve ipari létesítményekben.

A fémipari szalagfűrészek nagy keménységű, fémek, például acél vágására optimalizált rugalmassággal és fogmérettel készülnek, és gyors, hatékony vágást tesznek lehetővé. Mit érdemes tudni róluk?


 

Fém szalagfűrészek

 

A fémipari szalagfűrészek ugyanúgy működnek, mint fa vágására alkalmas testvéreik. Nagy teljesítményű, masszív gépek, amelyeket különleges szalaggal kell felszerelni. A keményfémek, például acél vágásához a szakemberek szerint a leginkább az úgynevezett bimetál szalagok alkalmasak. Mi is az a bimetál szalag? A nevéből is kitűnik, hogy ezek a szalagok két fém (acéltípus) előnyeit ötvözik, az egyik a rugalmasságért felelős rugóacél, a másik a vágásért felelős kopásálló gyorsacél.

 

Kockázatos használt gépet venni?

 

Erre nincsen egyszerű válasz. A helyzet hasonló a használt autó vásárláshoz. Ha jól választ az ember, majdnem ugyanakkora használati értéket kap meg jóval alacsonyabb áron. A mérleg másik serpenyőjében ott van a rejtett hibák kockázata, illetve a gép rövidebb várható élettartama. 

 

Szintén hátrány, hogy míg új modellből olyat választhatsz, amely az igényeidnek a lehető legjobban megfelel, addig használt masinákból általában limitált a választék. A lényeg, hogy az igényeidből érdemes kiindulni. Milyen gyakran üzemeltetnéd a gépet? Mekkora teljesítményre, élettartamra van szükséged? Ezen túl ha használt szalagfűrész beszerzésén gondolkodsz, nagyon jól jön, ha van hozzáértő ismerős, aki átvizsgálja a megvásárolandó masinát, és jól fel tudja mérni, milyen állapotban is van, hogy ne zsákbamagykát vegyél.

 

Fotó: Zákány Szerszámház: fémipari szalagfűrész a Bosch kínálatában

 

Mire figyelj oda a használat során?

 

A gép élettartamának megőrzéséhez van pár dolog, amire oda kell figyelni. Az első, elcsépeltnek hangzó tanács, hogy olvasd el alaposan a gyártó használati utasításait. Rá kell szánni az időt, de képbe kerülhetsz a legfontosabb tudnivalókkal, kockázatokkal kapcsolatban. A következő jó tanács minden szalagfűrészre megállja a helyét, nemcsak a fémipari szalagfűrészekre: nagyon figyelj oda a szalag megfelelő feszességére és a hajtás sebességére! Ezen a két dolgon múlik, hogy a gyártó szándékainak megfelelő, biztonságos módon vágd el a munkadarabokat, és ne okozz kárt a gépben vagy a szalagban. Az utolsó dolog pedig az, hogy nagyon figyelj oda a munkakörnyezetre! A biztonság ott kezdődik, hogy tiszta, átlátható környezetben dolgozol, ahol nincsenek zavaró tényezők.

 

Ha fémipari szalagfűrész vásárlásában gondolkodsz, keresd fel a Zákány Szerszámház honlapját, ahol kiváló minőségű szerszámok széles választéka, valamint szakértői tanácsadás vár!

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan lehet túlélni az érettségi előtti időszakot?

Mindig az utolsó hetek és napok a legnehezebbek, hiszen az érettségi egy nagyon stresszes időszak. Amellett, hogy rengeteget kell tanulni ilyenkor, nagy az esély arra, hogy a diákok fáradtak, a pihenés hiánya pedig ronthat a teljesítményen. Éppen ezért nem érdemes állandóan csak magolni és nem aludni semmit, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk.

2022. augusztus 1. 11:47

Mit szólsz a legmenőbb, 2022-es nyári szettekhez?

Vannak olyan márkák, amelyek mindig a legjobb termékeket kínálják vásárlóik számára. A lábbelik területén például elsődleges a kényelem, de ennek a komfortérzetnek nem szabad a design rovására mennie. A legújabb stílusirányzatok a divat szerelmeseit teljesen elveszik a lábukról.

2022. augusztus 1. 11:20

Nyaraljunk az Északi-középhegységben!

Kis hazánk számtalan gyönyörű tájjal és településsel rendelkezik. Akármelyik országrészbe tervezünk elutazni, több napra, akár hetekre szóló elfoglaltságokat, programokat gyűjthetünk össze, és megannyi csodás emlékkel gazdagodhatunk.

2022. augusztus 1. 11:11

A remek és sokoldalú sztreccsfólia

Ha valamit be kell csomagolni, arra általában azért van szükség, mert azt a valamit el kell vinni az eredeti helyéről valami teljesen más helyen lévő pontra. Számos oka lehet ennek, de egy közös vonást minden egyes esetben érdemes kihangsúlyozni az ilyen történéseknél: vigyázni kell a szállítandó dolgokra. Ezt pedig csak szakszerű csomagolással és az ehhez való megfelelő csomagolóanyagok kiválasztásával lehet elérni.

2022. augusztus 1. 10:50

A tökéletes nyári ruha megtalálásának titka

Hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van, a télikabátok pedig szilárdan az ágy alatt maradnak, és egy darabig nem is jönnek majd elő. 

 

2022. augusztus 1. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24