Milyen fémipari szalagfűrészt válassz?

forrás: Prím Online, 2022. június 28. 15:05

A szalagfűrész egy rendkívül praktikus találmány. A körfűrészekkel szemben, amelyek egy forgó fűrészlapot hajtanak meg, a szalagfűrészeknél egy rugalmas szalagot hajt körbe a gép, amely szintén folyamatos vágást tesz lehetővé. A szalagfűrészek nagy teljesítményű gépek, amelyekkel fától elkezdve a fémen át számos anyagot vágnak, nagyrészt komoly műhelyekben, illetve ipari létesítményekben.

A fémipari szalagfűrészek nagy keménységű, fémek, például acél vágására optimalizált rugalmassággal és fogmérettel készülnek, és gyors, hatékony vágást tesznek lehetővé. Mit érdemes tudni róluk?


 

Fém szalagfűrészek

 

A fémipari szalagfűrészek ugyanúgy működnek, mint fa vágására alkalmas testvéreik. Nagy teljesítményű, masszív gépek, amelyeket különleges szalaggal kell felszerelni. A keményfémek, például acél vágásához a szakemberek szerint a leginkább az úgynevezett bimetál szalagok alkalmasak. Mi is az a bimetál szalag? A nevéből is kitűnik, hogy ezek a szalagok két fém (acéltípus) előnyeit ötvözik, az egyik a rugalmasságért felelős rugóacél, a másik a vágásért felelős kopásálló gyorsacél.

 

Kockázatos használt gépet venni?

 

Erre nincsen egyszerű válasz. A helyzet hasonló a használt autó vásárláshoz. Ha jól választ az ember, majdnem ugyanakkora használati értéket kap meg jóval alacsonyabb áron. A mérleg másik serpenyőjében ott van a rejtett hibák kockázata, illetve a gép rövidebb várható élettartama. 

 

Szintén hátrány, hogy míg új modellből olyat választhatsz, amely az igényeidnek a lehető legjobban megfelel, addig használt masinákból általában limitált a választék. A lényeg, hogy az igényeidből érdemes kiindulni. Milyen gyakran üzemeltetnéd a gépet? Mekkora teljesítményre, élettartamra van szükséged? Ezen túl ha használt szalagfűrész beszerzésén gondolkodsz, nagyon jól jön, ha van hozzáértő ismerős, aki átvizsgálja a megvásárolandó masinát, és jól fel tudja mérni, milyen állapotban is van, hogy ne zsákbamagykát vegyél.

 

Fotó: Zákány Szerszámház: fémipari szalagfűrész a Bosch kínálatában

 

Mire figyelj oda a használat során?

 

A gép élettartamának megőrzéséhez van pár dolog, amire oda kell figyelni. Az első, elcsépeltnek hangzó tanács, hogy olvasd el alaposan a gyártó használati utasításait. Rá kell szánni az időt, de képbe kerülhetsz a legfontosabb tudnivalókkal, kockázatokkal kapcsolatban. A következő jó tanács minden szalagfűrészre megállja a helyét, nemcsak a fémipari szalagfűrészekre: nagyon figyelj oda a szalag megfelelő feszességére és a hajtás sebességére! Ezen a két dolgon múlik, hogy a gyártó szándékainak megfelelő, biztonságos módon vágd el a munkadarabokat, és ne okozz kárt a gépben vagy a szalagban. Az utolsó dolog pedig az, hogy nagyon figyelj oda a munkakörnyezetre! A biztonság ott kezdődik, hogy tiszta, átlátható környezetben dolgozol, ahol nincsenek zavaró tényezők.

 

Ha fémipari szalagfűrész vásárlásában gondolkodsz, keresd fel a Zákány Szerszámház honlapját, ahol kiváló minőségű szerszámok széles választéka, valamint szakértői tanácsadás vár!

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért olyan nehéz legyőzni a függőségeket?

A függőség rabságába beleesni könnyű, kiszabadulni onnan viszont már annál nagyobb kihívás. Ez egyaránt érvényes az alkohol, a cigaretta, a drogok vagy akár a gyógyszerek okozta addikcióra. 

2022. szeptember 1. 16:55

A tökéletes fóliázás titka

Ha a lakásunk felújításra szorul, vagy ha szeretnénk rajta picit változtatni, feldobni pár dologgal, esetleg az ablakunkon látnak be, és ezt szeretnénk orvosolni, akkor a megoldás erre a fóliázás lesz! 

2022. szeptember 1. 15:35

Vége a szandálok idejének, de azért még ápoljuk a lábainkat is!

Sokan akadnak olyanok, akik a lábaik, lábkörmeik ápolására kevésbé fektetnek hangsúlyt attól kezdve, hogy beköszönt a hűvösebb, zoknis időszak. Pedig legyünk őszinték magunkhoz: ősszel és télen sem rejthetjük el mindig a lábainkat!

2022. szeptember 1. 15:14

Lepd meg külföldi partnereidet egy egyedülálló reklámajándékkal!

Manapság az országhatárok elmosódni látszanak, aminek köszönhetően különböző nemzetek és különböző kultúrák között megnyílik az út. Számos multinacionális vállalat működik hazánkban is, ahol mindennaposak a nemzetközi meetingek és a külföldi utazások egyaránt. Olvass hát tovább és tudj meg többet a tökéletes céges reklámajándékok titkáról!

2022. szeptember 1. 14:31

Strandzászlót keres, de elveszett a kínálatban?

Amikor kiállításra készülünk, vagy esetleg az üzletünk elé szeretnénk helyezni egy feltűnőbb hirdetést, vagy akár fesztiválok, rendezvények alkalmával van módunk a vállalkozásunkat minél szembetűnőbben megjeleníteni, akkor mára már megkerülhetetlen opcióként bukkan fel a strandzászló, ami nevével ellentétben nem csak strandon használható.

2022. szeptember 1. 14:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17