Milyen fémipari szalagfűrészt válassz?

forrás: Prím Online, 2022. június 28. 15:05

A szalagfűrész egy rendkívül praktikus találmány. A körfűrészekkel szemben, amelyek egy forgó fűrészlapot hajtanak meg, a szalagfűrészeknél egy rugalmas szalagot hajt körbe a gép, amely szintén folyamatos vágást tesz lehetővé. A szalagfűrészek nagy teljesítményű gépek, amelyekkel fától elkezdve a fémen át számos anyagot vágnak, nagyrészt komoly műhelyekben, illetve ipari létesítményekben.

A fémipari szalagfűrészek nagy keménységű, fémek, például acél vágására optimalizált rugalmassággal és fogmérettel készülnek, és gyors, hatékony vágást tesznek lehetővé. Mit érdemes tudni róluk?


 

Fém szalagfűrészek

 

A fémipari szalagfűrészek ugyanúgy működnek, mint fa vágására alkalmas testvéreik. Nagy teljesítményű, masszív gépek, amelyeket különleges szalaggal kell felszerelni. A keményfémek, például acél vágásához a szakemberek szerint a leginkább az úgynevezett bimetál szalagok alkalmasak. Mi is az a bimetál szalag? A nevéből is kitűnik, hogy ezek a szalagok két fém (acéltípus) előnyeit ötvözik, az egyik a rugalmasságért felelős rugóacél, a másik a vágásért felelős kopásálló gyorsacél.

 

Kockázatos használt gépet venni?

 

Erre nincsen egyszerű válasz. A helyzet hasonló a használt autó vásárláshoz. Ha jól választ az ember, majdnem ugyanakkora használati értéket kap meg jóval alacsonyabb áron. A mérleg másik serpenyőjében ott van a rejtett hibák kockázata, illetve a gép rövidebb várható élettartama. 

 

Szintén hátrány, hogy míg új modellből olyat választhatsz, amely az igényeidnek a lehető legjobban megfelel, addig használt masinákból általában limitált a választék. A lényeg, hogy az igényeidből érdemes kiindulni. Milyen gyakran üzemeltetnéd a gépet? Mekkora teljesítményre, élettartamra van szükséged? Ezen túl ha használt szalagfűrész beszerzésén gondolkodsz, nagyon jól jön, ha van hozzáértő ismerős, aki átvizsgálja a megvásárolandó masinát, és jól fel tudja mérni, milyen állapotban is van, hogy ne zsákbamagykát vegyél.

 

Fotó: Zákány Szerszámház: fémipari szalagfűrész a Bosch kínálatában

 

Mire figyelj oda a használat során?

 

A gép élettartamának megőrzéséhez van pár dolog, amire oda kell figyelni. Az első, elcsépeltnek hangzó tanács, hogy olvasd el alaposan a gyártó használati utasításait. Rá kell szánni az időt, de képbe kerülhetsz a legfontosabb tudnivalókkal, kockázatokkal kapcsolatban. A következő jó tanács minden szalagfűrészre megállja a helyét, nemcsak a fémipari szalagfűrészekre: nagyon figyelj oda a szalag megfelelő feszességére és a hajtás sebességére! Ezen a két dolgon múlik, hogy a gyártó szándékainak megfelelő, biztonságos módon vágd el a munkadarabokat, és ne okozz kárt a gépben vagy a szalagban. Az utolsó dolog pedig az, hogy nagyon figyelj oda a munkakörnyezetre! A biztonság ott kezdődik, hogy tiszta, átlátható környezetben dolgozol, ahol nincsenek zavaró tényezők.

 

Ha fémipari szalagfűrész vásárlásában gondolkodsz, keresd fel a Zákány Szerszámház honlapját, ahol kiváló minőségű szerszámok széles választéka, valamint szakértői tanácsadás vár!

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05