Digitális érettségi a társadalomnak

forrás: Prím Online, 2022. június 28. 18:51

Idén Magyarországon is ICDL névre vált a világ több mint száz országában elérhető Európai számítógép-használói jogosítvány, az ECDL. Mára több mint félmillió magyar állampolgár igazolhatja digitális készségeit moduljainak teljesítésével, amelyek között a szövegszerkesztés és más informatikai alapok mellett már távmunkához szükséges és programozási ismeretek is elsajátíthatók.

Az immár ICDL-nek (International Computer Driving License) nevezett oktatási keretrendszer egyre fontosabb a digitális kompetenciák megszerzéséhez, a meglévők javítására. Ezt igazolja többek között az is, hogy az informatika (új nevén: digitális kultúra) érettségi követelményei és egy 7 modulos ECDL bizonyítvány követelményei között jelentős átjárás van.

 

Vizsga nélkül jár az ICDL a 4-es és 5-ös informatikaérettségiért

Ezért is döntött úgy az ICDL hazai vezető szervezete, a Neumann Társaság már 2020-tól, hogy mentességet ad azoknak, akik rendelkeznek 4-es vagy 5-ös informatika érettségivel. Ez az idén is elérhető lehetőség azt jelenti, hogy az érettségizettek a megfelelő tudás birtokában könnyen egy olyan bizonyítványhoz juthatnak, amely a nemzetközi munkavállalásukban is nagy előnyt jelent.

 

Az ECDL/ICDL rendszer minőségbiztosított módon kompatibilis az EU-s szintmérő követelményekkel (pl. Digcomp), továbbá az itthon megszerzett bizonyítvány és tudás ugyanazt jelenti az EU-ban, Ázsiában és a világ több mint száz országában. Persze ez a jogosítvány sem különbözik az autóstól vagy a nyelvvizsgától abban, hogy a meglévő, igazolt tudást érdemes naprakészen tartani. Akár a meglévő bizonyítvány mellé is elvégezhetőek új modulok.

 

 

ICDL a profiknak

Pontosan az önfejlesztést és a munkaerőpiacon való helytállást segítheti, hogy a „hagyományos”, vagyis a 4 és 7 modulos ECDL bizonyítványok mellett idén már egy új, harmadik fajta minősítés megszerzésére is lehetősége van azoknak, akik speciálisabb digitális tudásukról kívánnak tanúsítványt szerezni.

 

Ahogy autós jogosítványból is létezik C kategóriás, amely a személyautók mellett a teherkocsik vezetésére is jogosít, a magyar ICDL iroda is bevezette – jó nemzetközi példák alapján – az „expert” kategóriát. Az ICDL PROFI minősítés a kulcs arra, hogy az egész életen át tartó tanulás jegyében az egyének digitális tudásuk fejlődéséről tanúsítványt kaphassanak. Ha például valaki Kódolási alapismeretekből, Webszerkesztésből, IT biztonságból és Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modulokból tesz sikeres vizsgát, számára automatikusan elkészül az ICDL PROFI minősítés. Jelenleg 10 modul számít bele az ICDL PROFI-ba.

 

ICDL és a munkavállalók

A munkáltatók és a munkavállalói érdekvédelem is felismerte az ICDL szerepét a munkavállalók képzésében. A VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) ECDL/ICDL programban való részvételi lehetőséget hirdetett meg a tagjai és egyéb társszervezetei számára. A programban 60 fő igénye szerint választhatott ki egy-egy ECDL/ICDL modult, amelynek az e-learning, interaktív tananyagát megkapta, és önállóan, saját tempóban készülhetett fel az adott modulból. A közismert alap modulok mellett például IT biztonságból is kaptak e-learning anyagot. Az újonnan bevezetett online tréning és konzultációs lehetőség nagyon hasznosnak bizonyult a programban.

 

Székesfehérváron is sikeres oktatássorozat zajlott le az ICDL égisze alatt, ott a közép-dunántúli régió informatikai kis- és középvállalkozásait innovációra ösztönző Innoskart klaszter keretében folytattak továbbképzést a népszerű, rugalmas ICDL-modulokkal.  

 

A Neumann Társaság a tagja is az Innoskart Digitális Klaszternek, amely az Interreg program keretében az eDigiStars projekt nyertese és egyik megvalósítója volt. Ez a program az 50+ munkavállalók számára nyújt képzéseket, elősegítve így sikeres munkaerővé válásukat illetve a cégen belüli előrelépésüket. A 40 órás, hibrid formában megvalósított képzés során olyan digitális kompetenciafejlesztést kaptak, mely nemcsak egy-egy program használatát magyarázza el nekik – persze ez is fontos szempont volt –, hanem átfogó képet kaptak a vállalati szférában használt megoldásokról és olyan informatikai alapfogalmakról, melyeket napi feladataik során használhatnak.

 

Ez valódi win-win helyzetet teremt: jó a munkavállalóknak, mert növeli versenyképességüket a munkaerőpiacon, de jó a munkáltatóknak is, hiszen már lassan nincs olyan munkakör, ami nem igényel valamilyen szintű digitális készséget. Egy képzett munkavállaló rugalmasabban osztható be és kevesebb támogatást igényel, így előnyös a cégnek is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Friss kutatással jelentkezik a Dell

A Dell Technologies új felmérése szerint, két évnyi gyors digitális átalakulás tapasztalatai alapján, az informatikai vezetők fele úgy gondolja, a cége tisztában van azzal, hogy mire van szükség a munkaerő digitális átalakításához. Azonban sok alkalmazottnak nehezére esik lépést tartani a gyors változással. A kutatás több mint 40 országban zajlott 10 500 válaszadó bevonásával. A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a cégek az átalakulásra irányuló projektek megtervezésekor nem vonják be kellően az alkalmazottakat. 

2022. november 26. 15:29

Digitalizációból állít követendő példát a hazai cégek elé a Digiméter

Mi a közös a közösségi médiára specializálódott Klausz Social Group ügynökségben, a Hunnia Kristály vendéglátóipari nagykereskedésben és a Lumenet prémium világítással foglalkozó webáruházban? Mind a három cég úgy döntött pár évvel ezelőtt, hogy a digitalizáció segítségével fejlődik tovább, amiben olyan sikeresnek bizonyultak, hogy 2022-ben elnyerték a Digiméter-díjat. 

2022. november 26. 13:25

Kutatás: fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, mégsem teszünk eleget a védelem érdekében

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. Egy friss kutatás rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. A Yettel az idei, 10. alkalommal megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónapot követően új, internet-biztonsági szolgáltatást indított.

2022. november 26. 11:40

A Schneider Electric megoldásaival takarékoskodik a CLAAS

A Schneider Electric által szállított hálózatfelügyeleti rendszerrel tette hatékonyabbá energiafelhasználását a CLAAS Hungária Kft. A megoldás a költségek csökkentése mellett a karbantartást is támogatja, és a vártnál jóval gyorsabb megtérülést hozott: egy év, vagy még rövidebb idő alatt visszahozták a befektetett összeget a rendszerek, a fűtésvezérlés például mindössze egy szezon alatt.

2022. november 26. 10:12

Majdnem minden háztartásban van tévé, erre használjuk a legtöbbet

Tízből kilenc háztartásban van tévé, amelyet a magyarok közel fele naponta 1-3 órára kapcsol be – derült ki egy friss kutatásból. A felmérésben részt vevők tévénézésre és streamingre használják leggyakrabban a készülékeket, és az árra a legérzékenyebbek, ha tévévásárlásra kerül a sor. A Hisense kutatásából az is kiderült, hogy sportközvetítéseknél a minél nagyobb képernyőméret és a tévé képfelbontása a legfontosabb, új készüléket pedig mindössze a megkérdezettek 13 százaléka venne az elkövetkezendő egy évben.

2022. november 25. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20