Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

forrás: Prím Online, 2022. július 6. 12:41

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja (JKK) tevékenységének egyik fókuszában az elektromobilitás áll. Az intézmény e területen is nagy hangsúlyt fektet a munkatársak tudásának folyamatos fejlesztésére. Ezt szolgálta az az angol nyelvű, kétnapos konferencia és képzés is, amelyet egy francia cég, a Powersys Solutions tartott. A programon az egyetem kutatói mellett partnercégek – például a Bosch – munkatársai vettek részt.

 

„A rendezvényen lehetőség nyílt egy ipari szimulációs szoftver, a JMAG megismerésére és használatára, ami villamos gépekkel és elektrodinamikával kapcsolatos munkákban bizonyulhat hasznosnak a későbbiekben. Segítségével végeselem-módszerekkel és más matematikai modellekkel oldhatók meg elektrodinamikai problémák. Elektromosmotor-fejlesztésre tervezzük alkalmazni. A képzés hozzájárult ahhoz, hogy a jövőben tovább erősítsük ipari együttműködéseinket” – fejtette ki Gulyás Péter szervező, a JKK kutatómérnöke.

 

A képzés résztvevői és lebonyolítói. (Fotó: SZE)

 

Az eseményt dr. Horváth Zoltán professzor, az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: az intézmény jelentős hagyományokkal és tudással rendelkezik a mérnöki és az informatikai területeken, és nagy erőket összpontosít a technológiai – többek között a járműipart segítő – kutatásokra. „Olyan aktuális területeken is egyre meghatározóbb a tevékenységünk, mint az elektromobilitás” – hangoztatta.

 

Martin Michels, a Powersys Solutions közép- és kelet-európai igazgatója kérdésünkre elmondta: a képzés annak köszönhetően jött létre, hogy cégük partnere, a Bosch a Széchenyi István Egyetemmel is szoros együttműködés ápol. Kiemelte, hogy a JMAG ipari szimulációs szoftver mind a vállalati munkában, mind az egyetemi kutatásokban jól használható.

 

A program résztvevőinek egyike dr. Kuczmann Miklós, a Széchenyi-egyetem Automatizálási Tanszékének professzora volt. „Az elektromobilitás térnyerésével egyre nagyobb szükség van a villamos gépek analizálására, vizsgálatára. Ennek fontos eleme lehet ez a szoftver, amivel pontosan és gyorsan, a mai kor követelményeinek megfelelően lehet ezeket a gépeket szimulálni, tervezni. Lényeges az is, hogy komplex rendszerként tudjuk vele kezelni az elektromos jármű motorját és az azt körülvevő egyéb elemeket, például az akkumulátort” – emelte ki a professzor. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Dachser üzembe helyezi első hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsiját

A Dachser zéró kibocsátású tehergépjárművei gyakorlati tesztjeit követően 2023-ban a logisztikai szolgáltató két hidrogén üzemanyagcellás (FCEV) tehergépkocsit helyez üzembe Németországban.

2022. augusztus 18. 17:07

Nemzetközi agilis konferencia Budapesten

A UST amerikai nagyvállalat és a budapesti székhelyű Sprint Consulting 2022. szeptember 22–23-án egy új, hibrid, nemzetközi együttműködésen alapuló, angol nyelvű agilis konferenciát indítanak Agile Get-Together címmel, melynek Budapest ad otthont. A rendezvény platina fokozatú támogatója a Morgan Stanley.

2022. augusztus 18. 11:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40