Intelligens konténereket gyárt egy magyar startup

forrás: Prím Online, 2022. július 11. 18:50

Intelligens konténer rendszerének fejlesztésével mérnöki vállalatként az iKont Kft. az építőipari kivitelezés tervezés, adminisztráció, üzemeltetés és ellenőrzés feladatainak építési területre kihelyezett helyszíni megoldását és így az építőipai logisztika és az ideiglenes infrastruktúra piacának megreformálását tűzte ki célul.

Az építőipar az egyik legösszetettebb ipari/gyártási folyamatok egyike. Három szakág (építészet, gépészet, villamos) több tucat altevékenységét kell összekoordinálni a munkavégzéstől kezdve az anyagrendelésen át a logisztika szintjéig.

 

Jelenleg az összes iparág közül ez az egyik – operatív és mikro szinten – legkevésbé digitalizált terület. Míg a gépgyártásban nem újdonság az automatizáltság és a robotizáltság, sőt már a mezőgazdaságban is szoftverek irányítják a vetést, trágyázást, permetezést, addig az építőiparban – a szakemberek előrejelzése szerint – a robbanásszerű fejlődés még csak a következő években várható.

 

Az építőipari három alapvető fázis (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) közül a digitális megoldásokat egyelőre inkább a tervezés területén alkalmazzák, illetve sziget-szerűen használnak szoftvert az üzemeltetés területén. A legnagyobb hátrányban a kivitelezés területe van, hazánkban igen kis százalékban használnak szoftveres megoldásokat ezen a téren.

 

 

Pedig ez a terület olyan irányítási és logisztikai problémával küzd a teljesség igénye nélkül, mint a munkaerő, anyagfelhasználás, eszközkezelés és dokumentumkezelés.

 

A cégnél úgy vélik, hogy az építőiparban e hiány kiküszöbölésével könnyebben lehetne a folyamatokat kontrollálni és átlátni. Ezáltal jelentősen javítható lenne a teljesítményt, csökkenthetők a költségeket és még a környezetvédelmi szempontok is javulhatnának.

 

Ezért is alkottak meg az iKont csapatával egy olyan hardvert és szoftvert magába foglaló komplex konténer rendszert, amely mikro szintű kontrollt biztosít az építőipari kivitelezések számára, közvetlenül bármilyen terepre telepíthető, mozgatható és amely kezelhető, akár csak telefonos applikációkon keresztül is.

 

A cég megoldásra négy területre fókuszál az ipari megvalósítások helyszínén: anyaggazdálkodás, eszköz(szerszám) kezelés, humán erőforrás kezelés, projektkezelés, szolgáltatás kezelés, dokumentálás és riportálas.

 

Az elmúlt években más 3 sikeres pilot projekten és bérbeadáson vannak túl a hazai piacon. A hazai piaci terjeszkedés mellett a társaság tervei között szerepel továbbá, hogy növelje nemzetközi jelenlétét elősorban Közép-Kelet Európában és az USA-ban.

 

„Az Ikont egy olyan iparágat fog elektronikusan megreformálni Magyarországon, amely hosszú évtizedek óta ugyanazon elavult technológián alapul és nem követte le a piaci trendeket, sem pedig a globálisan változó és sürgető igényeket. Szeretnénk úttörők lenni a építőipari kivitelezések digitalizációjának megreformálásában, ezért jelenleg is azon dolgozunk, hogy megnyithassuk az első hazai gyárunkat, amellyel újraindulhat az iKont intelligens konténerrendszerek tömeggyártása.” – mondta el Juhász Sándor, az iKont vezérigazgatója.

Kulcsszavak: építőipar iKont

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jelen kényelmével a tudatosabb jövőt kívánja építeni a Samsung

Új fejezetet nyit a Samsung a háztartási eszközök világában a Bespoke termékcsalád legújabb frissítéseivel, amelyeket a harmadik alkalommal megrendezett Bespoke Life 2023 eseményén mutatott be. A vállalat ismertette azt a már nem túl távoli jövőképet, amelyben a fenntarthatóság, az összekapcsolhatóság és a formatervezés újraírja a mindennapokat.

2023. június 10. 15:50

Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?

Mobil a családom? címmel országos kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programban az NMHH egyszerű tanácsokkal segíti a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

2023. június 10. 14:09

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.

2023. június 10. 12:14

Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein

Világszerte 3,2 millió, Magyarországon jelenleg 15 ezer hallgatója van a Cisco Hálózati Akadémia képzéseinek, míg a kezdetektől összesen 17 millióan kaptak a világon piacképes tudást a kezdeményezésnek köszönhetően. Szükség is van rá: felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.

2023. június 10. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39