Védőpáncélt minden konténerre!

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 6. 09:54

A vállalatok közel kétharmada használ konténereket, és a technológia népszerűsége folyamatosan nő. Ezzel együtt azonban a kiberbűnözők is egyre több figyelmet szentelnek a konténerizált alkalmazások sebezhetőségeinek kihasználásának. A SUSE szerint ezért a szervezeteknek nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a konténerek biztonságára, ebben pedig nyílt forráskódú megoldásokkal nyújt hatékony segítséget az átfogó védelem kialakításához. 

A Forrester felmérése alapján 2020-ban az észak-amerikai vállalatok 63 százalékánál már alkalmaztak konténereket, vagy folyamatban volt a bevezetésük, míg az európai országokban ugyanez az arány 59 százalék volt, amit azóta csak tovább nőtt. 

 

A vállalatok ugyanis egyre szélesebb körben vesznek igénybe konténertechnológiát, és konténerbe csomagolva futtatják a programokat, így ugyanis egyszerűbb számukra az alkalmazások fejlesztése és hordozása. A konténerek a legacy alkalmazások modernizálásához is hatékony támogatást nyújtanak, ami kulcsfontosságú az agilis működéshez, hogy a szervezetek lépést tudjanak tartani a piaci versennyel és a technológia fejlődésével.

 

 

Népszerű, de biztonságos is?

Nem csupán a vállalatok érdeklődése nő a konténerek iránt, de a kiberbűnözőké is. A Forrester szerint évek óta az alkalmazások számítanak a leggyengébb láncszemnek a vállalatoknál. A kiberbűnözők a legtöbb esetben ezeken keresztül tudnak behatolni a cégek rendszereibe azáltal, hogy kihasználják a sebezhetőségeket az alkalmazásokban vagy a konténer image-ekben. Ezért a SUSE szakértői szerint a biztonsági csapatoknak érdemes felkészülniük arra, hogy a cégeknél konténertechnológiát fognak használni sok projektben, új megoldások bevezetésénél és a meglévők modernizálásánál is.

 

A Forrester is azt tapasztalja, hogy a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a konténerek biztonságára: az elemző 24,8 százalékos összetett éves növekedési rátát vár a konténerbiztonsági megoldások piacán a 2020-tól 2025-ig terjedő időszakban. Szerencsére már jól használható megoldások érhetők el a konténerek biztonságának fenntartásához, és a SUSE-nak köszönhetően ezek most még könnyebben hozzáférhetők. 

 

Nyílt forráskódú védelem

A SUSE ugyanis tavaly felvásárolta a NeuVector nevű vállalatot, amelynek megoldása teljes körű, végponttól végpontig terjedő biztonságot kínál konténeres környezetben. Ez egy zárt forráskódú szoftver volt, ám az open source szoftverek mellett elkötelezett SUSE a többi termékéhez hasonlóan nemrég a NeuVector forráskódját is nyílttá tette. Így a közösség hozzáfér, és a vállalatok nagyobb biztonsággal használhatják a konténereket. Akinek pedig szüksége van rá, az professzionális, vállalati szintű támogatást is kap a SUSE-tól a konténerek védelméhez.

 

A NeuVector képes kezelni a sebezhetőségeket a konténeres környezetekben, illetve a nulladik napi sérülékenységekkel és a belső fenyegetésekkel szemben is védelmet nyújt. Együttműködik a Kubernetesszel és a főbb konténerfelügyeleti platformokkal, köztük a Red Hat OpenShift, a VMWare Tanzu, a Google GKE, az Amazon EKS és a Microsoft Azure AKS megoldásokkal. Természetesen jól integrálható a piacvezető SUSE Rancher konténermenedzsment-eszközökkel is, így azok a szervezetek, amelyek a SUSE Rancherrel kezelik konténereiket, mindössze néhány kattintással átfogó védelmet alakíthatnak ki a NeuVectorral a teljes Kubernetes környezetben. 

Kulcsszavak: konténer biztonság SUSE

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50