Hogyan lehet túlélni az érettségi előtti időszakot?

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 1. 11:47

Mindig az utolsó hetek és napok a legnehezebbek, hiszen az érettségi egy nagyon stresszes időszak. Amellett, hogy rengeteget kell tanulni ilyenkor, nagy az esély arra, hogy a diákok fáradtak, a pihenés hiánya pedig ronthat a teljesítményen. Éppen ezért nem érdemes állandóan csak magolni és nem aludni semmit, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk.

Ebben a cikkben megosztunk pár tippet, amivel könnyebben túl lehet élni az érettségi előtti napokat. 

 

Az utolsó tanulós hetek

 

Ha már úgy érzed, hogy az egyes tárgyak már kivülről mennek, de még vannak hiányosságok, akkor érdemes azokra hangsúlyt fektetni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzussal például lehetőség akad arra, hogy akár pár hét alatt készülj fel a vizsgára. A szakképzett oktatók által összerakott anyagoknak köszönhetően ugyanis kész vázlatokat kapsz kézhez, teszteken keresztül követheted nyomon a haladásodat. Nem lehetetlen tehát pár hét alatt sem felkészülni az érettségire, esetleg elmélyíteni az addigi tudásodat. Ez ráadásul hatással van a felvételi eredményekre is, így mindenképpen fontos lenne, hogy a lehető legjobb jegyet szerezd meg júniusban.
 


 

Ha nem tudsz aludni, az persze érthető, azonban nem a legjobb megoldás, ha nem pihened ki magadat. Ne rágódj, menj és sétálj egyet, találkozz a haverokkal, kapcsolódj ki, vidd el a kutyát egyet az erdőbe túrázni. Fontos ugyanis, hogy az agyadnak adj időt regenerálódni, hiszen ahogy futás után, úgy tanulás közben is szükség van arra, hogy pihentesd magad. 

 

Mit tehetünk bizonytalanság és stressz ellen?

 

Ha úgy érzed, hogy egyes tárgyakból még nem készültél fel kellően, akkor fektess ezekre hangsúlyt. Nem szabad stresszelni, hiszen az könnyen eluralkodik az emberen, onnan pedig nincsen menekvés. Ha úgy érzed, hogy itt a pánik, akkor egyszerűen mondd magadnak, hogy “meg tudom csinálni”. Bármennyire furcsán hangozhat, hatásos lehet, ha mantrázod magadban, hogy semmi gond, minden sikerülni fog. 

 

Ne feledkezz meg arról sem, hogyha már mindennel végeztél, akkor az utolsó napokban is érdemes ismételgetni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa lehetőséget ad arra, hogy tesztekkel bizonyítsd magadnak a tudásodat, hogy ne felejts el semmit a vizsga napjáig. Gondold át alaposan azokat a fogalmakat és neveket, amikre szükséged lehet és ne pánikolj!

 

Megoldások idegesség ellen

 

Az első és legfontosabb, hogy vegyél egy nagy lélegzetet. Az orron be négy másodpercig, majd pedig tartsd bent kettőig, ezt követően a szádon fújd ki hat másodpercen keresztül. Ne feledd, mindenki átmegy egyszer ezen, így felesleges idegeskedni, hogy nem fog menni. Ha egész eddig tanultál és készültél, akkor garantáltan nem fogsz megbukni, hiszen az évek során annyi tudást bőven összeszedtél, hogy átmenj. Egyik sem nehéz tantárgy, jellemzően a diákok jobban félnek az érettségitől, mint kéne. A végén mindig kiderül, hogy bőven elegendő lett volna az utolsó napokban csak átolvasni az addig megtanult tételeket.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért olyan nehéz legyőzni a függőségeket?

A függőség rabságába beleesni könnyű, kiszabadulni onnan viszont már annál nagyobb kihívás. Ez egyaránt érvényes az alkohol, a cigaretta, a drogok vagy akár a gyógyszerek okozta addikcióra. 

2022. szeptember 1. 16:55

A tökéletes fóliázás titka

Ha a lakásunk felújításra szorul, vagy ha szeretnénk rajta picit változtatni, feldobni pár dologgal, esetleg az ablakunkon látnak be, és ezt szeretnénk orvosolni, akkor a megoldás erre a fóliázás lesz! 

2022. szeptember 1. 15:35

Vége a szandálok idejének, de azért még ápoljuk a lábainkat is!

Sokan akadnak olyanok, akik a lábaik, lábkörmeik ápolására kevésbé fektetnek hangsúlyt attól kezdve, hogy beköszönt a hűvösebb, zoknis időszak. Pedig legyünk őszinték magunkhoz: ősszel és télen sem rejthetjük el mindig a lábainkat!

2022. szeptember 1. 15:14

Lepd meg külföldi partnereidet egy egyedülálló reklámajándékkal!

Manapság az országhatárok elmosódni látszanak, aminek köszönhetően különböző nemzetek és különböző kultúrák között megnyílik az út. Számos multinacionális vállalat működik hazánkban is, ahol mindennaposak a nemzetközi meetingek és a külföldi utazások egyaránt. Olvass hát tovább és tudj meg többet a tökéletes céges reklámajándékok titkáról!

2022. szeptember 1. 14:31

Strandzászlót keres, de elveszett a kínálatban?

Amikor kiállításra készülünk, vagy esetleg az üzletünk elé szeretnénk helyezni egy feltűnőbb hirdetést, vagy akár fesztiválok, rendezvények alkalmával van módunk a vállalkozásunkat minél szembetűnőbben megjeleníteni, akkor mára már megkerülhetetlen opcióként bukkan fel a strandzászló, ami nevével ellentétben nem csak strandon használható.

2022. szeptember 1. 14:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17