Hogyan lehet túlélni az érettségi előtti időszakot?

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 1. 11:47

Mindig az utolsó hetek és napok a legnehezebbek, hiszen az érettségi egy nagyon stresszes időszak. Amellett, hogy rengeteget kell tanulni ilyenkor, nagy az esély arra, hogy a diákok fáradtak, a pihenés hiánya pedig ronthat a teljesítményen. Éppen ezért nem érdemes állandóan csak magolni és nem aludni semmit, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk.

Ebben a cikkben megosztunk pár tippet, amivel könnyebben túl lehet élni az érettségi előtti napokat. 

 

Az utolsó tanulós hetek

 

Ha már úgy érzed, hogy az egyes tárgyak már kivülről mennek, de még vannak hiányosságok, akkor érdemes azokra hangsúlyt fektetni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzussal például lehetőség akad arra, hogy akár pár hét alatt készülj fel a vizsgára. A szakképzett oktatók által összerakott anyagoknak köszönhetően ugyanis kész vázlatokat kapsz kézhez, teszteken keresztül követheted nyomon a haladásodat. Nem lehetetlen tehát pár hét alatt sem felkészülni az érettségire, esetleg elmélyíteni az addigi tudásodat. Ez ráadásul hatással van a felvételi eredményekre is, így mindenképpen fontos lenne, hogy a lehető legjobb jegyet szerezd meg júniusban.
 


 

Ha nem tudsz aludni, az persze érthető, azonban nem a legjobb megoldás, ha nem pihened ki magadat. Ne rágódj, menj és sétálj egyet, találkozz a haverokkal, kapcsolódj ki, vidd el a kutyát egyet az erdőbe túrázni. Fontos ugyanis, hogy az agyadnak adj időt regenerálódni, hiszen ahogy futás után, úgy tanulás közben is szükség van arra, hogy pihentesd magad. 

 

Mit tehetünk bizonytalanság és stressz ellen?

 

Ha úgy érzed, hogy egyes tárgyakból még nem készültél fel kellően, akkor fektess ezekre hangsúlyt. Nem szabad stresszelni, hiszen az könnyen eluralkodik az emberen, onnan pedig nincsen menekvés. Ha úgy érzed, hogy itt a pánik, akkor egyszerűen mondd magadnak, hogy “meg tudom csinálni”. Bármennyire furcsán hangozhat, hatásos lehet, ha mantrázod magadban, hogy semmi gond, minden sikerülni fog. 

 

Ne feledkezz meg arról sem, hogyha már mindennel végeztél, akkor az utolsó napokban is érdemes ismételgetni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa lehetőséget ad arra, hogy tesztekkel bizonyítsd magadnak a tudásodat, hogy ne felejts el semmit a vizsga napjáig. Gondold át alaposan azokat a fogalmakat és neveket, amikre szükséged lehet és ne pánikolj!

 

Megoldások idegesség ellen

 

Az első és legfontosabb, hogy vegyél egy nagy lélegzetet. Az orron be négy másodpercig, majd pedig tartsd bent kettőig, ezt követően a szádon fújd ki hat másodpercen keresztül. Ne feledd, mindenki átmegy egyszer ezen, így felesleges idegeskedni, hogy nem fog menni. Ha egész eddig tanultál és készültél, akkor garantáltan nem fogsz megbukni, hiszen az évek során annyi tudást bőven összeszedtél, hogy átmenj. Egyik sem nehéz tantárgy, jellemzően a diákok jobban félnek az érettségitől, mint kéne. A végén mindig kiderül, hogy bőven elegendő lett volna az utolsó napokban csak átolvasni az addig megtanult tételeket.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09