Kanadában terjeszkedik a Chameleon Smart Home Zrt.

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 12. 19:03

Kanadában terjeszkedik az okosotthon-rendszereket fejlesztő magyar Chameleon Smart Home Zrt., amely a napokban három torontói toronyházban kialakított mintalakásában tette elérhetővé a 2021-es Dubaji Világkiállításon bemutatott innovatív megoldásait. 

A platformfüggetlen okosmegoldásokat fejlesztő és telepítő cég tervei szerint 2024 végéig több mint ezer torontói lakásban helyezi működésbe az otthonok okoseszközeinek irányítására, valamint a társasházi funkciók és szolgáltatások vezérlésére egyaránt alkalmas rendszerét. A tervek szerint a Chameleon részvényei a hazai középvállatok tőzsdei megjelenését elősegítő Mentor Program keretein belül 2022-ben regisztrálásra kerülhetnek a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán, a vállalat 2023-ban pedig Szingapúrban és Malajziában folytatja terjeszkedését. 

 

A Chameleon a 2021-es Dubaji Világkiállításon bemutatott megoldásával lép a kanadai piacra 

A Chameleon által kínált okosotthon-rendszer Kanadában is újdonságnak számít, ugyanis az alkalmazással a lakás okoseszközein kívül, a társasházi funkciók és szolgáltatások is egy helyről irányíthatók. A felhasználók így a víz- és áramfogyasztás mérése, az árnyékolás, a világítás, az audioeszközök, a nyílászárók, a hűtés vagy a fűtés vezérlése, illetve automatizálása mellett az alkalmazással szabályozhatják többek között a lépcsőház hűtését, fűtését, kezelhetik a kaputelefont, a garázskaput, de az applikációval időpontot is foglalhatnak a társasházban működő szolgáltatókhoz, sőt, közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetnek. 

 

„Míg az okosotthonok piaca globálisan várhatóan 115,7 milliárd amerikai dolláros árbevételt termel 2022-ben – amelyből az európai piac idén körülbelül 29,1 milliárd dolláros részt tesz ki –, addig a 38 milliós népességű Kanada esetében egy 2,5 milliárd dolláros piacról beszélhetünk idén” – ismerteti a tengerentúli terjeszkedés egyik fő okát Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Zrt. alapító-vezérigazgatója. „Jelenleg a kanadai háztartások 31,7 százaléka számít okosotthonnak, ráadásul ezek aránya 2026-ra 53 százalékra bővülhet az iparági becslések szerint” – teszi hozzá. 

 

 

A Chameleon elsőként Ontario fővárosában – egyben Kanada legnagyobb városában –, Torontóban kezdte meg a tevékenységét, ahol egy felső-közép, illetve egy felsőkategóriás lakásokat építő cég két toronyházában alakította ki összesen három bemutató lakását, amelyek segítségével elsősorban az építtető, az ingatlanberuházó, valamint az épület-menedzsmenttel foglalkozó cégekkel kívánja megismertetni okosotthon-rendszerét. A Chameleon a következő időszakban – helyi disztribúciós hálózatának kiépítésével párhuzamosan – Kanada más tartományaira is szeretné kiterjeszteni jelenlétét. 

 

„A Chameleon Smart Home Zrt. 2020-ban döntött a kanadai piacralépés mellett. Ennek sikeres lebonyolítása érdekében felvettük a kapcsolatot Magyarország Torontói Főkonzulátusának első beosztott, külgazdasági attaséjával, Igaz Mátéval, továbbá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kanadai partnerirodájának igazgatójával, Balla Sándorral, akik jelentős segítséget nyújtottak a Chameleon kanadai terjeszkedéséhez, különösen a piaci lehetőségeink felmérése és a potenciális helyi partnercégek felkutatása során. Közreműködésüknek köszönhetően értékes szakmai és üzleti partnerkapcsolatokat, és aktív jelenlétet tudtunk kialakítani Kanadában, amelyek egyik legkézzelfoghatóbb eredménye a most átadott három torontói bemutató lakásunk” – jegyezte meg Szarvas Péter. 

 

Évről évre duplázódó árbevétel és ázsiai terjeszkedés a cél 

A kanadai piacra történő belépésnek is köszönhetően a Chameleon tavalyi 250 millió forintos árbevétele az idei évben duplájára bővülhet, míg 2023-ban a tervek szerint 1,37 milliárd forintra emelkedhet a cég nettó árbevétele, amely 2024-ben már elérheti majd a 2,88 milliárd forintos szintet. Ehhez jelentős mértékben hozzájárulhat a Chameleon ázsiai piacokon tervezett megjelenése is: az okosotthonok fejlesztésére és gyártására specializálódott magyar vállalat 2023-ban Szingapúrban és Malajziában adja át új bemutató lakásait. 

 

5 év alatt eljutott a tőzsdei megjelenés kapujáig a Chameleon 

A 2017-ben alapított Chameleon Smart Home Zrt. által fejlesztett platformfüggetlen okosotthon-rendszert már több mint ezer társasházi lakásban és közel ötszáz családi házban használják Magyarországon, ám a cég megoldásai már Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetőek. A Chameleon 2019 óta összesen 1,015 milliárd forint értékben jutott forrásokhoz, elsősorban az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től. Ezeknek is köszönhetően a magyar cég a világon elsőként fejlesztett az okosotthont az okostársasházzal és az okosvárossal összekapcsoló, felhőalapú applikációt, amelyet tavaly a Dubaji Világkiállításon mutatott be. A Chameleon Smart Home Zrt. fejlődésének újabb szakasza indult el azzal, hogy a cég idén 40 millió forint összegű támogatáshoz jutott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénzügyminisztérium közös pályázatán, a hazai középvállalatok tőzsdei megjelenését segítő Mentor Program keretében, amelynek eredményeként a tervek szerint az idei év végéig a BÉT Xtend piacán is megjelenik a Chameleon. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AI megoldás segítheti a vállalatokat dekarbonizációs céljaik megvalósításában

Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.  

2023. március 22. 10:04

Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

Az okoseszközök és felhőalapú rendszerek egyre több iparágban jelentenek innovációt és az egészségügyi ellátásban, orvosdiagnosztikában is valódi áttörést hozhatnak. A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását. 

2023. március 21. 21:24

Changing reality – az útkeresésre, újratervezésre fókuszálnak a SMART 2023 konferencia előadói

Napjaink egyik legnagyobb kihívása elengedni a megszokott, jól ismert mintákat, berögződéseket, és új utakat, nézőpontokat keresni helyettük. A 2023. április 26-án a budapesti Akváriumban megrendezésre kerülő SMART 2023 konferencia előadói is ezt a témát járják körül Nancy Rademaker, az ügyfélközpontú innováció nemzetközi hírű előadójának keynote beszédét követően. Az IVSZ népszerű B2B üzleti eseményén szó esik majd arról, milyen hatással lesz a Metaverzum, az MI-technológiák és a decentralizált gazdaság az egyes szektorok jövőjére. Az előadók arra is választ keresnek, hogy miként lehet fenntartható világot alkotni egy alapvetően fenntarthatatlan környezetben, illetve hogyan változik meg a gazdaság és az üzlet a valós és a virtuális világ határának elmosódása nyomán.

2023. március 21. 20:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48