A Nissan a Siemensszel fejleszti az új e-crossover gyártósorait

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 5. 18:40

A Siemens készíti a Nissan új gyártósorait Japánban. A Tochigi prefektúrában lévő üzemben gyártják majd a tisztán elektromos crossover, az Ariya járműveit. Az új projekt a két vállalat hosszú ideje fennálló együttműködésén alapul, melynek keretében a Nissan már az eddigiekben is a Siemens szoftvereivel optimalizálta járműveinek tervezését és gyártását. Az átfogó, végpontokig érő digitális megoldásokkal az autógyártó az információforrások széles körét kapcsolja össze az életciklus-kezelő (PLM) platformokon keresztül. 

 

Cél a gyártás további digitalizációja

A Nissan újonnan kifejlesztett elektromos meghajtásának rendszerarchitektúrája a gyártási folyamatok – a hajtáslánc feldolgozásának és összeszerelésének – szabványosítását célozza. Ez a Siemens olyan termékeinek köszönhetően valósul meg, mint például a központi eszközként működő Simatic S7-1500 PLC és az ET200SP elosztott I/O modul. A Profinet ipari hálózati megoldás végpontokig érő kommunikációs kapcsolatot teremt a gyártási ponttól az irányítási szintig, a TIA Portal mérnöki keretrendszere pedig az összes automatizációs eszközt integrálja. Mindez teljes hozzáférést ad a digitális automatizálás folyamatának egészéhez, a digitális tervezéstől kezdve az integrált mérnöki tervezésen át az átlátható üzemeltetésig.

 

 

Egyre intelligensebb járműveikbe a gyártók mind nagyobb teljesítményű elektronikus vezérlőegységeket (Electronic Control Unit, ECU) építenek be – így van ez a Nissan Ariya esetében is. A Siemens diagnosztikai üzembe helyezési rendszere, a Sidis Pro – amelyet világszerte számos autógyártó vállalat bevezetett – a Nissan új gyártósorain adatokat ír az ECU-ba, és ellenőrzi a járművek elektromos alkatrészeit. A Sidis Pro fejlett járműdiagnosztikai és adatmenedzsment rendszerként optimálisan támogatja a minőségi autógyártáshoz szükséges ellenőrzés folyamatait.

 

A Nissan a Siemens támogatásával ismét előrelépett az intelligens gyár jövőképének megvalósításában.

 

Az autógyártás támogatása a Siemens egyik erőssége: legutóbb például a BMW osztrák üzeme döntött Siemens megoldások bevezetése mellett, a Mercedessel indult új fejlesztési projekt, valamint rekordidő alatt valósult meg egy távol-keleti üzem létrehozása is.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A virtuális valóság és a digitális ikrek is helyet kap a lakóautók tervezésében

A felhalmozott szaktudás mellett a legújabb tervezőmegoldásokat is felhasználja új modelljeinek fejlesztése során a Hymer lakóautógyártó. A prototípusgyártásban a digitális ikerpár kap szerepet, a fejlesztési folyamat egy része pedig a virtuális térbe helyeződik át a Siemens segítségével.

2022. október 4. 09:57

Forradalmi áttörést ért el az ElevenEs akkumulátorcella fejlesztésben

Európa első és legnagyobb, teljes mértékben piaci felhasználásra alkalmas LFP (lítium-vasfoszfát) akkumulátorcelláját az ElevenEs alkotta meg, az akkumulátorcellák fejlesztésének úttörőjeként. A legelső darabok 2023 első negyedévében jutnak majd el az ügyfelekhez tesztelés céljából. A vállalat bejelentette, hogy az EDGE névre keresztelt akkumulátorcelláját az EIT InnoEnergy éves rendezvényén, a The Business Booster keretein belül fogja bemutatni, amelyet idén szeptember 28-án, illetve 29-én Lisszabonban rendeznek meg.

2022. szeptember 27. 19:31

Szimulátorból előzgethetők az igazi pályán köröző valódi autók

Kísérleti eszközök bevetésével hasznosulnak az 5G hálózat képességei a Digital Twin projektben. A nagy pontosságú helymeghatározásnak és gyors adattovábbításnak köszönhetően a versenypályán száguldó autók küzdelmébe online módon lehet bekapcsolódni. A fejlesztési munka egyik lehetséges eredményeként a jövőben akár egy Forma–1-es futam résztvevőivel is összemérhetik képességeiket az interneten keresztül a kanapépilóták. 

2022. szeptember 25. 13:31

5G távvezérlésre átalakított versenyautót tesztelt a Vodafone

Az IoT alapú megoldások az 5G magánhálózat segítségével új távlatokat nyitnak a mobilitásban és az autóipar teljes értékláncában. Ennek kiváló példája a BME Formula Racing Team és a Vodafone legújabb fejlesztése, egy  távvezérlésre is átalakítható elektromos versenyautó, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói terveztek és építettek meg a Formula Student mozgalom keretén belül. A szeptember 17-i teszten a távirányítással vezérelt autó az 5G gyorsaságát, pontosságát és minimális késleltetését is bizonyította.

2022. szeptember 21. 14:59

Modena utcáin hajtották meg a vadi új GranTurismót

Az olasz luxusautó-márka még a hivatalos bemutató előtt meghajtotta a vadi új GranTurismo luxuskupé Modena és Trofeo felszereltségű, V6 Nettuno motorral szerelt modellverzióit. A márka ikonikus, megállíthatatlan energiájú modelljével a Maserati Family program keretében kiválasztott kollégák tettek néhány kört.

2022. szeptember 18. 13:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00