Médiatanács: 12 éven aluliaknak nem ajánlott a Jurassic World

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 8. 17:11

A Jurassic World: Krétakori tábor és sorozatok epizódjait kifogásoló bejelentésekről is döntött az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Mindkét esetben helytelen korhatár-besorolást állapított meg a testület. 

Nézői bejelentések alapján vizsgálta a hatóság a Netflix Jurassic World: Krétakori tábor című sorozat „A mag” című epizódját. A streamingszolgáltató által 7 éves kortól ajánlott rajzfilmben két lány szerelmet vall és megcsókolja egymást. A vizsgálat megállapította, hogy a műsorszámnak ez a jelenete, valamint a szereplőket üldöző, ijesztő lények megjelenítése káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére. A rajzfilmet a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolással lehetett volna csak elérhetővé tenni. Tekintettel arra, hogy a Netflix Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, a magyar hatóság nem járhat el vele szemben, ezért a Médiatanács értesíti a holland társhatóságot, kérve az eset kivizsgálását.    

 

A sorozat korhatár-besorolásával kapcsolatban korábban a Médiatanács döntéséhez hasonló megállapítást tett a British Board of Film Classification (BBFC) is, amely a teljes ötödik évadot a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” minősítéssel látta el. 

 

Helytelen korhatár-besorolással tette közzé A Fehér Lótuszt az HBO 

Az HBO Max kínálatában elérhető A Fehér Lótusz című sorozat 16+ korhatár-besorolását is kifogásolta egy bejelentő, az abban megjelenő pornográf tartalmak, valamint a gyógyszer- és kábítószer-fogyasztás egyoldalú ábrázolása miatt, amely nélkülözte ezeknek a szereknek az egészségre ártalmas hatásának, valamint a negatív társadalmi és emberi következményeinek bemutatását.

 

A sorozatot az IMDB szerint az Amerikai Egyesült Államokban „Mature Audiences”, azaz felnőtt közönségnek szóló ajánlással szerepel, valamint Angliában és Németországban is 18-as besorolást kapott. A streamingszolgáltató ennek ellenére a „16 éven felülieknek ajánlott” kategóriába sorolta a programot, az HBO tévéadásában pedig a „15 éven felülieknek ajánlott” besorolással jelent meg.  

 

A vizsgálat megállapította, hogy a sorozatban bemutatott, kábítószer hatása alatt, kábítószerért történő ellenszolgáltatásként megvalósuló szexuális kapcsolat a 16-18 éves korosztályra károsan hathat. A magyar szabályozás értelmében a műsorszám csak a „18 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolással kerülhetett volna adásba. Az HBO Max szolgáltatója Csehországban bejegyzett társaság, a Médiatanács értesíti döntéséről a cseh médiahatóságot és kéri az eset kivizsgálását.

 

Akadálymentesítés: jól működött a narráció

A Médiatanács a szeptember 5-i ülésén elfogadta azt a jelentést, amely három tévécsatorna, az RTL Klub, a TV2 és a Duna TV műsoraiban megvalósult, látássérülteknek készült audionarrációs akadálymentesítés arányát vizsgálta. A Médiatörvény szerint a közszolgálati és meghatározó piaci pozícióval rendelkező csatornákon az este 18:30 és 21:30 közötti magyar gyártású műsorszámok esetén kötelező elérhetővé tenni az akadálymentesítést. Az ellenőrzött napokon minden audionarrációval látható műsorszám előtt elhangzott a figyelemfelhívás. Bár előfordultak hiányosságok, az érintett programokban a narráció alapján a tartalom érthető, a cselekmény követhető volt. Az RTL Klubon három saját gyártású napi sorozat futott az érintett műsorsávban. A narráció jó minőségű volt, pontosan és jó ütemben közvetítette a nem verbális történéseket. A TV2 programjában a vizsgált műsoridőben két saját gyártású napi sorozat szerepelt a kínálatában, az epizódokat narrációval ellátva sugározták.

 

A Duna Televízió vizsgált napjain főműsoridőben az Indul a bakterház és a Macskafogó című filmeket tette hozzáférhetővé a csatorna a látássérült nézők részére. Ugyan mindkét műsorszám esetében feltárt kisebb hiányosságokat a vizsgálat, de a történetek érthetőek és követhetőek voltak a látássérült nézők számára. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05