Két és félszeresére növelte árbevételét a tőzsdei újonc ViVeTech

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 13. 09:55

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég 405 millió forint árbevétel mellett 7,3 millió Ft üzemi eredményt ért el az első félévben, míg az EBITDA 30,3 millió forint lett. Mind az eredmény, mind az EBITDA jelentős javulást mutat a tavalyi év első félévéhez viszonyítva – derül ki a ViVeTech Nyrt. féléves jelentéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en. 

A tőzsdei újonc ViVeTech Nyrt. közzétette első gyorsjelentését a 2022. első félévi eredményeiről, a magyar számviteli szabályok szerint készült nem auditált, nem konszolidált pénzügyi kimutatásai alapján. A 2011 óta aktív vállalat tevékenysége elsősorban az IT biztonságra, azon belül többek között az információbiztonsági stratégiák kialakításával, üzletfolytonossági tervek és üzleti hatáselemzések készítésével, minőségbiztosítással és projekt menedzsment támogatással kapcsolatos tanácsadásra, illetve saját fejlesztésű szoftvermegoldásainak a fejlesztésére terjed ki. A vállalat idén május 31. óta van jelen a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán, mint az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei vállalat. 

 

A cég üzleti tevékenységét a szezonalitás jellemzi: az év első felében jellemzően a projektek tervezése, előkészítése zajlik, így a ViVeTech esetében is inkább az év közepétől realizálódnak a bevételek. Az idei évet ezen túlmenően is kivárás jellemezte a vállalat meglévő és potenciális üzleti partnerei körében a makrogazdasági, piaci bizonytalanságok miatt. Ennek ellenére a részvénytársaság 405 millió Ft nettó árbevételt ért el 2022 első félévében, amely több mint két és félszerese a tavalyi év hasonló időszakának és közel 40 százaléka a tervezett éves nettó árbevételnek. A bevétel közel egytizede EUR alapú export árbevétel volt, amelyhez kismértékben már a június elején elindult logisztikai üzletág is hozzájárult.

 

A 2021-es év fejlesztési irányát folytatva, az első félévben is kiemelt hangsúlyt kapott a Vivesec IT biztonsági támogató megoldás továbbfejlesztése, amelyre jelentős erőforrást allokált a társaság. Ennek eredményeként elkészült az első működőképes prototípus (MVP) és az első szoftverlicenszek értékesítése is megtörtént.

 

2022 első hat hónapjában az EBITDA meghaladta a 30,3 millió Ft-ot, míg az adózás előtti eredmény 3,9 millió Ft veszteség lett. Ez lényeges javulás az egy évvel ezelőtti 98,1 millió Ft veszteséghez és -83,3 millió Ft EBITDA-hoz képest. A társaság mérlegfőösszege 2022. június 30-án 1,088 milliárd Ft, a saját tőke nagysága 525 millió Ft volt. Előbbi a 2021. év végéhez képest 17 százalékos csökkenést mutat, míg a saját tőke 35 százalékkal nőtt.

 

 

 

A ViVeTech 2020-ban nyert el támogatást a BÉT Mentoring Program keretében, a BÉT és a Pénzügyminisztérium közös, kis- és középvállalatok tőzsdei megjelenését, felkészülését elősegítő pályázatán. A tőzsdei bevezetés folyamata a tervezett ütemezés szerint zárult, és 2022. május 31-én elindult a kereskedés a ViVeTech részvényeivel a BÉT Xtend piacán. A tőzsdei bevezetést megelőzően a cég zártkörű tőkeemelést hajtott végre összesen 141 millió Ft értékben, melynek keretében több mint 30 új befektető – köztük magánszemélyek, gazdasági társaságok és befektetési alapok – jegyzett le 542 500 darab 10 Ft névértékű törzsrészvényt egyenként 260 Ft-os kibocsátási értéken. 

Kulcsszavak: +céginfó ViVeTech

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59