A digitális jegyzetelés lesz a tanulás jövője?

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 15. 15:34

A hagyományos füzetbe körmölés helyét egyre inkább átveszi a digitális jegyzetelés, amit ha helyesen alkalmazunk, hatékonyabb és élménytelibb lehet a tanulás – hívja fel a figyelmet egy tanulásmódszertani szakértő a tanévkezdés kapcsán. Ha a jegyzetelés során színeket, formákat, képeket is használunk, agyunk kreatív részét is aktivizáljuk, ez nagyban megkönnyíti az információfeldolgozást. A jegyzetelést is segítő okoseszközök iránt már augusztusban megnövekedett a kereslet: a MediaMarkt polcairól, legalább 20%-kal több fogyott, mint az előző hónapokban.

A jegyzeteléssel először az iskolában találkozik az ember, és ha jól megtanulja a technikát, nemcsak a tanulást könnyítheti meg, de a későbbiekben a munkát is. Viszont jegyzetelés és jegyzetelés között is óriási különbség van, hívja fel a figyelmet Lantos Mihály, tanulásmódszertani szakértő. 

 

„Az agyunk alapvetően két részre osztható, ha információ feldolgozásáról van szó.” – mondja a szakember. „A logikai rendszer segít megérteni a tananyagot, míg a kreatív és játékos rész a rögzítést támogatja azzal, hogy a megértett információkhoz élményeket kapcsol. Ezt figyelembe véve a jegyzetelésnek tehát kétféle típusát különböztethetjük meg: az egyik a hagyományos jegyzetelés, amikor egyetlen színnel, kizárólag szavakkal jegyzetelünk – itt leginkább a logikai rendszerünket, a bal agyféltekét dolgoztatjuk. A másik pedig a hatékony jegyzetelés, ahol színeket, formákat, képeket használunk a jegyzeteléshez – ezzel működésbe hozva agyunk kreatív és játékos részét, a jobb agyféltekét is, amellyel nagyban megkönnyítjük az információfeldolgozást.” – tette hozzá Lantos Mihály.

 

pexels.com

 

Le a filctollal, itt vannak a jegyzetelő appok!

A hatékony digitális jegyzetelést az okoseszközök számos funkciója támogatja. Ezeken a technológiai eszközökön, legyen az táblagép, laptop, vagy okostelefon, megannyi – akár ingyenesen is elérhető – szoftvert lehet a hatékony jegyzetelésre használni. Ezek segítségével nemcsak színezni lehet a szavakat, hanem formába is lehet helyezni azokat, képeket lehet hozzájuk csatolni, használatukhoz ráadásul jelentősebb technikai tudásra sincs szükség: az alkalmazások egyik típusánál előzetesen elkészített sablonok között válogathat a jegyzetelő, amelyeket csupán fel kell töltenie információval. Míg a másik verzióban digitális tollal is lehet írni, vagy rajzolni. 

 

„A billentyűzet lehetőségei lényegesen korlátozottabbak, míg a kézzel történő jegyzetelés sokkal nagyobb szabadságot ad, ami előhívja a kreativitást, a fantáziát, a játékosságot és a humort. Egyszerűen sokkal élvezetesebb így az információk megértése, rögzítése és pláne az előhívása sokkal hatékonyabb lesz” – tette még hozzá Lantos Mihály, a gépelésen keresztüli jegyzetkészítés és a kezet aktívabban használó módszer közti különbség kapcsán. „Tehát amit kézzel jegyzetelünk, arra könnyebben is emlékszünk” – tette hozzá. 

 

A digitális jegyzetelő programok előnye továbbá, hogy a dokumentumot elmentve, bárhol és bármikor elérhető, több eszközön is, de akár ki is lehet nyomtatni, ha kézzel fogható formában van rá szükség a továbbiakban. 

 

Egyre több korosztálynak van lehetősége tesztelni 

A műszaki áruház augusztusban érezte a legnagyobb felfutást a digitális jegyzetelést is segítő eszközök esetében, ami jól mutatja, hogy az egyetemisták mellett már a közép, és akár az általános iskolás diákok is előszeretettel alkalmazzák a digitális technológiákat. 

 

„Augusztusban közel 20%-kal többen vásároltak nálunk táblagépeket, mint júliusban, de a laptopok esetében is kétharmaddal többet adtunk el, mint nyár közepén” – mondta Pataki Norbert, a MediaMarkt IT kategória vezetője: „Azt tapasztaljuk, hogy egy tabletnél a kiválasztási szempontok közé egyre inkább bekerül a jegyzetelés mikéntje: a táblagépekre ún. aktív tollal is lehet jegyzetelni, bár ez a funkció inkább a felső-középkategóriás, vagy a prémium tabletek sajátja, és a ceruzát is külön kell hozzá megvenni. Laptopválasztásnál az elsődleges szempontok között inkább az akkumulátor üzemideje, a gép súlya, a kijelző mérete, illetve a márka szerepel. A laptopok esetén a jegyzetelés még inkább a gépelésben merül ki, ugyanis nagyon kevés laptop rendelkezik érintő kijelzővel.”

 

A jelen és közeljövő digitális technológiái

A digitális jegyzetelés a jövő, ezért a gyártók számos technológiai újdonsággal és fejlesztéssel készülnek ennek az egyre növekvő igénynek a kiszolgálására: a fentieken kívül ugyanis léteznek kifejezetten digitális jegyzetfüzetek is, melyeken keresztül, a laptophoz csatlakoztatva akár .doc fájlban is elérhetőek a jegyzetek. Továbbá, vannak „2-az-1-ben” átalakítható eszközök is, amelyek lényegében a laptop és a tablet keverékei, így akár tollal, akár gépelve is lehet rajtuk jegyzetelni. A tollak között egyébként találni olyat is egyes eszközöknél, ami írás közben leképezi és gépírássá alakítja a kézírást. 

 

App-ajánló a hatékony jegyzeteléshez, Lantos Mihálytól

Előre elkészített sablonokkal dolgozó alkalmazások: Coggle, Ayoa, XMind

Digitális tollal történő jegyzetelést támogató appok: Microsoft OneNote, Samsung Notes

Kulcsszavak: MediaMarkt okoseszköz

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A gyermekeket érő folyamatos pénzügyi nyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

A videójátékok térhódítása ma már a társadalom széles köre számára érzékelhető jelenség. A játékok az elmúlt években a gyermekek és a felnőttek számára is népszerű kikapcsolódási formává váltak, éppen ezért a videójátékkal kapcsolatos pénzügyi műveletek kérdésére is érdemes néhány percet szánnunk. A játékosok, vagy „gamerek” ma már nem csupán a szoftverek vásárlásakor, de azokon belül is számos olyan bevételszerzési formával találkoznak, amely a nagyobb pénzügyi tudatosság kialakításának szükségességét jelzi számunkra.

2023. június 5. 19:06

A diákmunkában elindult a nyári szezon

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás. 

2023. június 5. 17:10

Mesterséges intelligencia ír hirdetéseket egy ingatlanirodának

Az ingatlanpiac olyan szektor, ahol az ügynököknek gyakran szembe kell nézniük a mindennapi teendők mellett nagy mennyiségű adminisztrációs feladatokkal is. Egy forradalmi innováció azonban egészen új távlatokat nyit a szakmában: egy magyarországi ingatlanos hálózatnál már a mesterséges intelligencia (MI) generálja a hirdetési szövegeket. 

2023. június 5. 15:41

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

A győri Széchenyi István Egyetem újabb 32 hallgatója és oktatója nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját, akik idén is kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat. A pilóta nélküli járművektől a kis- és középvállalkozások helyzetén át egészen az egészséges csokoládé előállításáig számos érdekes kutatás hangzott el a rendezvényen.

2023. június 5. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39