Energiahatékonysági tőkeprogramot indít a Hiventures

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 29. 18:44

Újabb program indul a magyar vállalkozások energiaköltségeinek csökkentésére. Az elhúzódó háborúval és szankciókkal terhelt piaci környezet felértékeli az energiával és különösen annak megújuló válfajaival összefüggő megoldásokat. Ezért a Hiventures kis-, közép- és nagyvállalatokat célzó energiahatékonysági tőkeprogramot indít októbertől. A hazai energetikai és energiahatékonysági projektekben jelenleg is aktív befektetőnek számító tőkealap-kezelő ösztönző szerepet kíván betölteni az elsősorban ipari, gyártó, termelő vállalkozások energetikai hatékonyságnövelésre, költségcsökkentésre és stabil energiaellátás biztosítására irányuló beruházásainak megvalósításában. A tőkeprogram mellett energetikai startup program is indul.

A 21. század legjelentősebb stratégiai kihívásainak egyike a fenntartható energiaellátás, amelynek stabilitását és kiszámíthatóságát minden korábbinál kérdésesebbé teszi a jelenlegi kamatkörnyezet, az infláció, a szankciók és a szomszédunkban zajló katonai konfliktus okozta energiakrízis. Ez felértékeli az energiával és azon belül főleg a megújuló formákkal összefüggő projekteket, célokat, amelyek hatékonyságnövelésre, költségcsökkentésre, a stabil ellátás biztosítására fókuszálnak.

 

„Prioritásként kezeljük azokat a projekteket és beruházásokat, amelyek a vállalatok energiahatékonyságának növeléséhez, energiaköltségeinek csökkentéséhez, az energiaellátás stabilizálásához járulnak hozzá” – fogalmaz Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója. A hazai energetikai és energiahatékonysági projektekben jelenleg is aktív befektetőnek számító tőkealap-kezelő nagy agilitással veti bele magát annak támogatásába, hogy a hazai cégek innovatív megoldásokkal legyenek képesek reagálni a megváltozott piaci körülményekre és lehetőségekre. „Hasonlóan járunk el, mint a koronavírus-járvány által életre hívott mentőprogramjaink esetében, amikor speciális tőketámogatást nyújtottunk a pandémia által erősen sújtott területeken aktív cégeknek” – folytatja a vezérigazgató, aki hozzáteszi: „most más a célunk: azt szeretnénk, hogy a tőke ne legyen akadálya egyetlen jövőbe mutató energiaprojekt és beruházás megvalósulásának sem.” 

 

A vezérigazgató kifejtette: 2022 októberétől a Hiventures elindítja az Energiahatékonysági Vállalati Tőkeprogramot kis-, közép- és nagyvállalatok számára, hogy olyan beruházások megvalósulását segítse elő, amelyek javuló energiahatékonysághoz, alacsonyabb energiaköltségekhez és stabilabb energiaellátáshoz járulnak hozzá. A jelenleg tapasztalható magas kamatkörnyezetben a nemrégiben meghirdetett Széchenyi Kártya Program MAX segíthet, amelyben a cégek évi 0,5 százalékos nettó kamaton juthatnak hozzá a forráshoz. Ez a megoldás egészíthető ki a most megindított Energiahatékonysági Vállalati Tőkeprogrammal, amelynek keretében jellemzően 500 millió Ft felett igényelhető tőkebefektetés öt-nyolc évre. A finanszírozást 500 ezer eurónak megfelelő forint összegig ideiglenes válságkeret alapján notifikált, hozamtámogatott tőke jelenti, fölötte pedig piaci alapon megvalósuló tőke és tagi kölcsön a formátum, amelyért bár a Hiventures kisebbségi tulajdonrészt kér, az általa nyújtott finanszírozás alárendelt hitelezői pozíciót testesít meg.

 

„Bár a cég profilja lehet energiahatékonyság vagy zöldenergia, ez nem feltétel: elsősorban egy milliárd forint árbevétel feletti ipari, gyártó, termelő vállalkozások ezekkel összefüggő céljainak és projektjeinek megvalósulását kívánjuk elősegíteni” – mondja Katona Bence, aki szerint a piacon elérhető egyéb finanszírozási formáknál jóval kedvezőbb hozamelvárás, továbbá a rugalmas, a cég működésébe operatív szinten nem beavatkozó finanszírozási feltételrendszer teszi igazán vonzóvá a Hiventures megoldását.

 

A megújuló és egyben diverzifikált energiaellátást lehetővé tevő energiaprojektekben a Hiventures vállalati üzletága rendelkezik már tapasztalattal: legutóbb ez év szeptemberében adtak hírt a megújuló energetikai befektetésekre fókuszáló Solar Markttal kötött hosszú távú stratégiai megállapodásról, de több nagyobb volumenű, már bizonyított vagy éppen innovatív műszaki megoldáson alapuló megújuló energiatermelési beruházást finanszíroznak, különösen napenergiával kapcsolatosakat. A naperőmű fejlesztéseknek van ugyanis egy kifejezetten tőkeigényes korai stádiuma, amely hiteloldalról még nehezen kezelhető. 

 

A Hiventures startup üzletága előtt sem ismeretlen az energetikai terep. „Számos energiahatékonysághoz, energiatermeléshez kapcsolódó újszerű megoldás finanszírozásába kapcsolódtunk be az elmúlt öt és fél évben. Az ilyen tematikájú startupbefektetéseik száma megközelíti a harmincat” – számolt be a Hiventures vezérigazgatója. Hozzátette: elindítanak egy Energetikai Startup Programot is, hogy finanszírozási és mentorálási oldalról is támogassák a megváltozott piaci körülményekhez és lehetőségekhez való adaptációt, a gyorsabb fejlesztést és növekedési pályára állást. Ezzel elsődlegesen saját portfóliócégeiket célozzák meg, de új vállalkozásoktól sem zárkóznak el, amelyek az energiahatékonyságot célzó projektek skálázódásának és növekedésének fejlesztésével szeretnék javítani az esélyeiken a sikerhez vezető úton. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50