The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával

forrás: Prím Online, 2022. október 6. 11:26

A „Kőbe zárt zene” videosorozat pár perces filmalkotásai az építészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából. 

A sorozat következő része az osztrák fővárosba látogat, hogy szemügyre vegye a The ROCK Radisson RED Hotelt, mely a köz- és a magánszféra, a régi és az új, a funkció és a művészet sajátos elegyét adja.

 

Bécsben mindenből történelem, kultúra és szépség árad. A fejlesztés helyszínéül szolgáló telek a nyüzsgő Leopoldstadt kerületben, közvetlenül a Dunába ömlő csatorna mellett fekszik.  Ez a helyszín valóban többet érdemel egy szokványos szállodánál.

 

 

A feladat végrehajtására az ideális jelölt az INNOCAD volt, melynek figyelemre méltó projektjei közé tartozik Ausztriában a Golden Nugget, amit Mies van der Rohe-díjra jelöltek, valamint a grazi Történeti Múzeum új kiállítás-trilógiája. Az INNOCAD projektjei sajátosak és összetéveszthetetlenek, ugyanakkor produktívak, praktikusak, és közösségi tereket is magukban foglalnak. Martin Lesjak társalapító „új holizmusnak” nevezi ezt a filozófiát, melynek központi gondolata, hogy az építészetet többféle nézőpontból kell megközelíteni, és holisztikus módon kell támogatni a közösségeket, nem csak az esztétika irányából.

 

A The ROCK ennek a felfogásnak az egyik lenyűgöző mintapéldája.  A 179 szállodai szobán kívül ez a félig közterületnek számító épület rendezvényteret, nyilvános tetőtéri bárt és teraszt, udvart, éttermet és edzőtermet is magában foglal. Mindezt úgy, hogy megfelel az önkormányzat építési szabályzatában előírt szigorú magassági, terjedelmi és árnyékhatás-határértékeknek.

 

 

A korlátok azonban kreativitást szültek, és Oliver Kupfner vezető építész elmagyarázta, hogyan tudta a csapat okosan megvalósítani a koncepció egészén belül az előírások betartását. A titok nyitja a hotel homlokzatában rejlik, melynek szabályos rácsszerkezetet képező ablaksorai a precízen megtört lezárásokkal egy sziklaképződményre emlékeztetnek. Azon túl, hogy a megtört vonalvezetés vonzza a tekintetet, elvesz kicsit az épület tömegéből, utat engedve a fénynek, hogy az utca és a többi ingatlan is megfürödhessen benne. Ez teremti meg azt a kapcsolatot beltér és kültér között, amit a szálloda minden pontján hangsúlyozottan érzünk.  

 

A csupaüveg földszinttől az óvárosra nyíló kilátáson át a konzolos teraszig minden arra csábít, hogy kitekintsünk a szálloda épületéből. És akkor már David Leitner 24 méteres falfestményéről sem feledkezhetünk meg, melyben az utcai művészet tükröződik. Ez egy részben közösségi, részben kereskedelmi funkciót betöltő élő épület.

 

 

Az építészek az ABB kisfeszültségű kapcsolóberendezése mellett döntöttek a The ROCK alapvető funkcióinak zavartalan működése érdekében. Ez a technológia tervezésénél fogva észrevétlen marad, amit viszont egész biztosan érzékelnek a vendégek, az a közösségi terek KNX DIN sínre szerelt készülékekkel okosan szabályozott világítása és hőmérséklete. A matt fekete TENTON vezérlők és a vezetékezés tartozékai megkönnyítik a rendszer kezelését és maguk is hozzájárulnak a belső tér elegáns, modern megjelenéséhez. Ezek a megoldások – az újrahasznosítható anyagok alkalmazásával, a távfűtéssel és az épületen elhelyezett napelemekkel együtt – egy energiahatékony és fenntartható szállodát alkotnak. 

 

A The ROCK egy olyan projekt, mely minden szempontból igazán különleges. Sajátos design, mely egyszerre tartja tiszteletben és gazdagítja a városképet. Egy hely, ahol megpihenhetünk, vagy akár dolgozhatunk, ehetünk-ihatunk és társadalmi életet is élhetünk. Egy épület, mely belépésre csábít, miközben odabent minden arról szól, ami odakint zajlik. A The ROCK végül is az lesz, amivé tesszük. 

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

Kulcsszavak: ABB Kőbe zárt zene

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39