The ROCK, egy különleges építészeti projekt ABB technológiával

forrás: Prím Online, 2022. október 6. 11:26

A „Kőbe zárt zene” videosorozat pár perces filmalkotásai az építészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából. 

A sorozat következő része az osztrák fővárosba látogat, hogy szemügyre vegye a The ROCK Radisson RED Hotelt, mely a köz- és a magánszféra, a régi és az új, a funkció és a művészet sajátos elegyét adja.

 

Bécsben mindenből történelem, kultúra és szépség árad. A fejlesztés helyszínéül szolgáló telek a nyüzsgő Leopoldstadt kerületben, közvetlenül a Dunába ömlő csatorna mellett fekszik.  Ez a helyszín valóban többet érdemel egy szokványos szállodánál.

 

 

A feladat végrehajtására az ideális jelölt az INNOCAD volt, melynek figyelemre méltó projektjei közé tartozik Ausztriában a Golden Nugget, amit Mies van der Rohe-díjra jelöltek, valamint a grazi Történeti Múzeum új kiállítás-trilógiája. Az INNOCAD projektjei sajátosak és összetéveszthetetlenek, ugyanakkor produktívak, praktikusak, és közösségi tereket is magukban foglalnak. Martin Lesjak társalapító „új holizmusnak” nevezi ezt a filozófiát, melynek központi gondolata, hogy az építészetet többféle nézőpontból kell megközelíteni, és holisztikus módon kell támogatni a közösségeket, nem csak az esztétika irányából.

 

A The ROCK ennek a felfogásnak az egyik lenyűgöző mintapéldája.  A 179 szállodai szobán kívül ez a félig közterületnek számító épület rendezvényteret, nyilvános tetőtéri bárt és teraszt, udvart, éttermet és edzőtermet is magában foglal. Mindezt úgy, hogy megfelel az önkormányzat építési szabályzatában előírt szigorú magassági, terjedelmi és árnyékhatás-határértékeknek.

 

 

A korlátok azonban kreativitást szültek, és Oliver Kupfner vezető építész elmagyarázta, hogyan tudta a csapat okosan megvalósítani a koncepció egészén belül az előírások betartását. A titok nyitja a hotel homlokzatában rejlik, melynek szabályos rácsszerkezetet képező ablaksorai a precízen megtört lezárásokkal egy sziklaképződményre emlékeztetnek. Azon túl, hogy a megtört vonalvezetés vonzza a tekintetet, elvesz kicsit az épület tömegéből, utat engedve a fénynek, hogy az utca és a többi ingatlan is megfürödhessen benne. Ez teremti meg azt a kapcsolatot beltér és kültér között, amit a szálloda minden pontján hangsúlyozottan érzünk.  

 

A csupaüveg földszinttől az óvárosra nyíló kilátáson át a konzolos teraszig minden arra csábít, hogy kitekintsünk a szálloda épületéből. És akkor már David Leitner 24 méteres falfestményéről sem feledkezhetünk meg, melyben az utcai művészet tükröződik. Ez egy részben közösségi, részben kereskedelmi funkciót betöltő élő épület.

 

 

Az építészek az ABB kisfeszültségű kapcsolóberendezése mellett döntöttek a The ROCK alapvető funkcióinak zavartalan működése érdekében. Ez a technológia tervezésénél fogva észrevétlen marad, amit viszont egész biztosan érzékelnek a vendégek, az a közösségi terek KNX DIN sínre szerelt készülékekkel okosan szabályozott világítása és hőmérséklete. A matt fekete TENTON vezérlők és a vezetékezés tartozékai megkönnyítik a rendszer kezelését és maguk is hozzájárulnak a belső tér elegáns, modern megjelenéséhez. Ezek a megoldások – az újrahasznosítható anyagok alkalmazásával, a távfűtéssel és az épületen elhelyezett napelemekkel együtt – egy energiahatékony és fenntartható szállodát alkotnak. 

 

A The ROCK egy olyan projekt, mely minden szempontból igazán különleges. Sajátos design, mely egyszerre tartja tiszteletben és gazdagítja a városképet. Egy hely, ahol megpihenhetünk, vagy akár dolgozhatunk, ehetünk-ihatunk és társadalmi életet is élhetünk. Egy épület, mely belépésre csábít, miközben odabent minden arról szól, ami odakint zajlik. A The ROCK végül is az lesz, amivé tesszük. 

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

Kulcsszavak: ABB Kőbe zárt zene

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az autóipar megmutatja, hogyan kell a gyártást digitalizálni

A gyártási folyamatok digitalizációjának sikerességét négy tényező befolyásolja – ez derült ki a Roland Berger „Az Ipar 4.0 jelenlegi helyzete” című tanulmányából. A kutatás autóipari OEM-ek és top beszállítók tapasztalataira támaszkodva mutatja be a digitális gyártás sikertényezőit. A német hátterű tanácsadócég szerint a folyamatos priorizálás, a dedikált csapatok, az összehangolt céltérképek és a munkavállalók folyamatos képzése a legfontosabb. 

2023. március 25. 10:17

Kis és közepes méretű épületek intelligensebb és egyszerűbb kezelése

A most bejelentett Connect Box nyílt és könnyen kezelhető IoT-megoldást ad kis- és középméretű épületek felügyeletéhez. A teljesítmény felhasználóbarát monitorozásával és optimalizálásával lehetővé teszi az energiahatékonyság akár 30 százalékos növelését, valamint a beltéri levegőminőség jelentős javítását olyan létesítményekben, mint az iskolák, kiskereskedelmi üzletek, lakások és kis irodák.

2023. március 24. 19:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48