Radar a porszívón: első díjat nyert a Széchenyi István Egyetem innovációja a nemzetközi versenyen

forrás: Prím Online, 2022. október 17. 11:23

A legmodernebb radartechnológia innovatív felhasználása volt a feladat az Infineon Technologies nemzetközi versenyen, amelyen a győri Széchenyi István Egyetem csapata első helyet szerzett, megelőzve neves osztrák, indiai és magyar egyetemeket. A széchenyisek fejlesztésével a robotporszívó felismeri és nem zavarja a home office-ban dolgozókat, sőt akár emberi gesztusokból is „ért”.

Az Infineon Technologies félvezetőket gyártó világcég az idén második alkalommal hirdette meg digitális formában európai versenyét, amelynek fókuszában a radartechnológia változatos felhasználási lehetősége állt. A vállalat mindehhez a legmodernebb technikát biztosította a csapatoknak, hogy annak új felhasználási lehetőségét kutassák fel. Elsősorban olyan megoldásokat vártak, amelyek okosabbá, biztonságosabbá és zöldebbé teszik a világot. A Széchenyi István Egyetem számára kiemelt fontosságú téma a fenntarthatóság és az innováció. Az intézmény a győri kampuszon, valamint a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban dolgozó egyetemi munkatársakból, hallgatókból álló csapattal indult el a megmérettetésen.

 

Dr. Fodor Dénes, a Széchenyi-egyetem Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszékének tanszékvezetője és Lennert József járműmérnök mesterszakos hallgató (Fotó: Májer Csaba József)

 

A verseny második, online fordulójába nyolc csapat jutott, amelyet a Széchenyi István Egyetem nyert meg, holtversenyben a linzi Johannes Kepler Egyetemmel. A győztesek többek között a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Ausztriából a Karintiai Alkalmazott Tudományok Egyeteme és a Bécsi Műszaki Egyetem, valamint Indiából a Netaji Subhash Műszaki Főiskolát előzték meg. A Széchenyi-egyetem együttese eredményével részvételi lehetőséget szerzett az Infineon villachi téli vagy nyári egyetemére.

 

„Fejlesztésünk lényege, hogy a robotporszívó a radar segítségével az ember jelenlétét is felismeri és elküldi a berendezést egy másik helyiségbe, hogy ott folytassa a munkát. Ez az újítás például a home office-ban dolgozók számára jelenthet komfortos felhasználási lehetőséget, hiszen az eszköz úgy takarítja a lakást, hogy közben nem zavar a munkánkban” – ismertette a győztes alkalmazás lényegét dr. Fodor Dénes, a Széchenyi-egyetem Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszékének tanszékvezetője, a Járműipari Kutatóközpont e-Mobilitás Központjának tudományos vezetője. 

 

Hozzátette, létrehozott alkalmazásuk különlegessége, hogy a radar felismeri a gesztúrát, és ez alapján az előre definiált utasítássort el tudja végezni. „Leegyszerűsítve, ha a porszívó bejön a szobába, és mi teszünk egy hessegető mozdulatot, akkor a gép el fogja hagyni a helyiséget. Ehhez hasonló funkciót eddig csak kamerás rendszerek tudtak ellátni” – tette hozzá. A csapat mentoraként elmondta, a Széchenyi István Egyetem ZalaZONE-on létrejött tudományos és innovációs parkja jelentős kutatásokat végez az elektromobilitás és az autonóm járművek terén. „Ezért tartottam fontosnak, hogy a Győrben és Zalaegerszegen dolgozó kutatók, hallgatók egy csapatban kapjanak szerepet” – hangsúlyozta. Az autonóm porszívó átalakítását a ZalaZone-on végezték, amelyet távolról támogattak a győri kollégák.

 

A Széchenyi István Egyetem csapatának díjnyertes innovációja a radarral felturbózott” utonóm porszívó, amely egyszerű kézmozdulatokból is „ért”.

 

Dr. Fodor Dénes kiemelte: a verseny jelentősége, hogy egy valós ipari kihívásra kellett reflektálniuk a fiataloknak, akiknek ezáltal jelentősen bővült a gyakorlati tudásuk. Úgy fogalmazott, „célunk, hogy hallgatóink a piacon ténylegesen használható kutatás-fejlesztési ismeretekkel, nemzetközileg is keresett szaktudással rendelkezzenek. A most elért eredmény azt mutatja, hogy jó úton járunk.” 

 

„Olyan témát választottunk, amely tényleg gyakorlati haszonnal bír, hiszen a radarok efféle applikációjára még kevés a példa. A verseny során egy robotporszívót turbóztunk fel a rendelkezésünkre bocsátott radarral, ezzel lehetővé téve egyes szenzorok kiváltását, illetve új funkcionalitások létrehozását” – fogalmazott Lennert József járműmérnök mesterszakos hallgató, a Széchenyi-egyetem győztes együttesének „csapatkapitánya”.

 

Mint mondta, a verseny során egy nem várt nehézséggel is meg kellett birkózniuk, hiszen a radart tartalmazó csomag elkeveredett, és a tervezett szállításhoz képest jóval később, a háromnapos verseny második estéjén érkezett meg hozzájuk. „Emiatt a verseny első két napját az elmélet kidolgozásával és csomagvadászattal töltöttük, a tényleges megvalósításra mindössze egy napunk maradt. Végül a váratlan kihívásokat is sikerült leküzdenünk, ami talán még emlékezetesebbé tette számunkra a versenyt.” – emlékezett vissza a hallgató. 

 

A fiatal szakember szerint ennek révén bővültek műszaki ismereteik, és – mivel a verseny nyelve az angol volt – a nyelvtudásuk is pallérozódott. „Azonban a verseny fő hozadékának azt tekinteném, hogy mindannyian rájöttünk: sosem szabad feladni. A többi csapathoz viszonyítva leírhatatlan hátrányból indultunk, és még a verseny első napján sem tudhattuk, hogy annak vége előtt megérkezik-e hozzánk az eszköz. Szakmai tudásunkat, csapatszellemünket és kitartásunkat mégis siker koronázta” – zárta a hallgató.

 

A Széchenyi István Egyetem győztes csapatának tagjai: dr. Fodor Dénes (mentor), Lennert József (mesterszakos hallgató, győri csapatkapitány), Jagicza Márton (zalai csapatkapitány) Preszleg Richard, Józsa Dávid, Gergely Hunyadi, Elekes Ábel (megvalósítók). A verseny technikai támogatói: dr Háry András (ZalaZONE Ipari Park Zrt., igazgató), Pekk Letícia (projektmenedzser, ZalaZONE), dr. Szauter Ferenc (Széchenyi istván Egyetem Járműipari Kutatóközpont, központvezető)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átfogó körképet készített az okosórák kelet-közép-európai piacáról a Huawei

A kelet-közép-európai vásárlók mintegy 90 százaléka az egészségfigyelést tartja az okosórák legfontosabb funkciójának, az eszközök vásárlásakor pedig az akkumulátor üzemideje, a vízállóság és a meglévő okostelefonjaikkal való kompatibilitás az elsődleges szempontok – derült ki a Huawei első alkalommal közzétett, több európai kutatást összegző okosórapiaci körképéből. A klasszikus, kerek számlappal és fém házzal rendelkező készülékek a legkeresettebbek a megkérdezettek körében, az alapvető egészségkövető funkciók mellett pedig népszerűek a szív egészségével kapcsolatos mérési lehetőségek is.

2023. január 31. 20:23

Fenntartható divat debütált a párizsi Haute Couture divathéten

Az Epson a neves japán divattervezővel, Yuima Nakazatóval és a megegyező nevű YUIMA NAKAZATO márkájával együttműködve a 2023-as tavaszi-nyári párizsi Haute Couture divathéten olyan kreációkat mutat be, amelyek egyszerre lenyűgözőek és fenntarthatóak. Amellett, hogy a YUIMA NAKAZATO az Epson digitális textilnyomtatását használta egyedi és kreatív világképének visszaadásához, néhány alkotását egy új, fenntarthatóbb és az iparágat potenciálisan átalakító textilgyártási folyamat segítségével valósította meg.

2023. január 31. 18:50

Az ABB E-mobility leszállította az egymilliomodik EV-töltőt

Az ABB E-mobility bejelentette, hogy leszállította az egymilliomodik elektromosjármű-töltőjét, ami a legújabb mérföldköve a vállalat azon távlati céljának, hogy az intelligens és megbízható töltési megoldások folyamatos fejlesztésével lehetővé tegye a kibocsátásmentes jövőt.

2023. január 31. 17:11

Dr. Hasznics Milán lett a Qualysoft Csoport globális vezérigazgatója

Dr. Hasznics Milán igazgatósági tag tölti be 2023 januárjától az IT-tanácsadó és szolgáltató Qualysoft Csoport globális vezérigazgatói posztját. A kinevezés a szakember 2022-es magyarországi vezérigazgatói előléptetését követi. A magyarországi feladatkör mellett a cégcsoport német, osztrák, román, szerb és svájci tagvállalataiért is felelős.

2023. január 31. 15:29

Nem tudott pályára állni a NASA szoftvergazdálkodási programja

Nemrég tette közzé a NASA Főfelügyelői Hivatala a szervezet szoftvereszköz-gazdálkodására irányuló felülvizsgálatának eredményét, melyben több tízmillió dollár mértékű bírságot, túlköltekezést és jelentős fejlesztési lehetőséget állapított meg. Az eset jól példázza, hogy mekkora jelentősége is van a proaktív szoftvererőforrás-gazdálkodásnak, ami optimalizálja a szervezetek informatikai költségeit, miközben jelentősen minimalizálja a szerződési feltételek megszegéséből eredő kockázatokat is. 

2023. január 31. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46