Az informatika és a zene kapcsolatát vizsgálják a Neumann Társaság meetupján

forrás: Prím Online, 2022. október 19. 12:44

Manapság már egyáltalán nem csak a technozenészek használnak számítógépet a komponáláshoz, de vajon lehetséges, hogy az elektronikus eszközök hangszerből társszerzővé válnak? Egyebek mellett ezt a kérdést is megvitatja Kömlődi Ferenc jövőkutató (maga is több technotörténeti könyv szerzője) és dr. Kovács Balázs filozófus-esztéta, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézetének Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetője a Neumann Társaság soron következő, 2022. október 26-i online meetupján, amelyhez ingyenes regisztrációt követően bárki csatlakozhat.

ALGO-RITMUS: Algoritmusok a ritmusok mögött – terabájtok tánca címmel rendezi meg a Neumann Társaság soron következő online meetupját 2022. október 26-án (szerdán) 16 órától.

 

A Zoomon zajló eseményen Kömlődi Ferenc jövőkutatóval, íróval, a Neumann Társaság állandó bloggerével, és számos technotörténeti könyv szerzőjével, valamint dr. Kovács Balázs filozófus-esztétával, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézet Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetőjével beszélget Kürtössy Nándor zenei producer, kiadó, aki maga is a Neumann Társaság tagja.

 

 

Természetesen a téma jellegéből adódóan nemcsak egyszerű kerekasztalra, hanem számos hangzó példákkal (számítógéppel generált, kombinatorikus muzsikáktól a gépi tanulással készült variációkig) megfűszerezett beszélgetésre érdemes számítania az érdeklődőknek. Az eseményen részt vevő szakemberek egyebek mellett azt fogják megvitatni, hogy milyen hozzáadott értéket adott az informatika a zenéhez, vagy hogyan hatja át az elektronikus zenét az informatikai gondolkodásmód. 

 

A fenti témák mellett a zenei és digitális területen egyaránt otthonosan mozgó szakemberek szót ejtenek majd arról, hogy milyen módszerek és tudások járultak hozzá az elektronikus zenék műfajgazdagságához. Az előadás során az is kiderül majd, hogyan és milyen hatékonysággal alkalmazzák a mesterséges intelligencia technológiákat a jelenlegi elektronikus tánczenék szerzői.

 

Végezetül pedig arra a kérdésre is választ próbálnak találni, hogy a számítógép megmarad-e egyszerű (bár kétségkívül univerzálisan használható) hangszernek, vagy egyenesen az emberi zeneszerzők társszerzőjévé válik-e.

 

A meetup időpontja: 2022. október 26-án, 16 órától

 

Itt lehet regisztrálni az ingyenes részvételhez, az előadásba a Zoom platformon keresztül lehet majd bekapcsolódni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09