Az informatika és a zene kapcsolatát vizsgálják a Neumann Társaság meetupján

forrás: Prím Online, 2022. október 19. 12:44

Manapság már egyáltalán nem csak a technozenészek használnak számítógépet a komponáláshoz, de vajon lehetséges, hogy az elektronikus eszközök hangszerből társszerzővé válnak? Egyebek mellett ezt a kérdést is megvitatja Kömlődi Ferenc jövőkutató (maga is több technotörténeti könyv szerzője) és dr. Kovács Balázs filozófus-esztéta, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézetének Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetője a Neumann Társaság soron következő, 2022. október 26-i online meetupján, amelyhez ingyenes regisztrációt követően bárki csatlakozhat.

ALGO-RITMUS: Algoritmusok a ritmusok mögött – terabájtok tánca címmel rendezi meg a Neumann Társaság soron következő online meetupját 2022. október 26-án (szerdán) 16 órától.

 

A Zoomon zajló eseményen Kömlődi Ferenc jövőkutatóval, íróval, a Neumann Társaság állandó bloggerével, és számos technotörténeti könyv szerzőjével, valamint dr. Kovács Balázs filozófus-esztétával, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézet Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetőjével beszélget Kürtössy Nándor zenei producer, kiadó, aki maga is a Neumann Társaság tagja.

 

 

Természetesen a téma jellegéből adódóan nemcsak egyszerű kerekasztalra, hanem számos hangzó példákkal (számítógéppel generált, kombinatorikus muzsikáktól a gépi tanulással készült variációkig) megfűszerezett beszélgetésre érdemes számítania az érdeklődőknek. Az eseményen részt vevő szakemberek egyebek mellett azt fogják megvitatni, hogy milyen hozzáadott értéket adott az informatika a zenéhez, vagy hogyan hatja át az elektronikus zenét az informatikai gondolkodásmód. 

 

A fenti témák mellett a zenei és digitális területen egyaránt otthonosan mozgó szakemberek szót ejtenek majd arról, hogy milyen módszerek és tudások járultak hozzá az elektronikus zenék műfajgazdagságához. Az előadás során az is kiderül majd, hogyan és milyen hatékonysággal alkalmazzák a mesterséges intelligencia technológiákat a jelenlegi elektronikus tánczenék szerzői.

 

Végezetül pedig arra a kérdésre is választ próbálnak találni, hogy a számítógép megmarad-e egyszerű (bár kétségkívül univerzálisan használható) hangszernek, vagy egyenesen az emberi zeneszerzők társszerzőjévé válik-e.

 

A meetup időpontja: 2022. október 26-án, 16 órától

 

Itt lehet regisztrálni az ingyenes részvételhez, az előadásba a Zoom platformon keresztül lehet majd bekapcsolódni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átfogó körképet készített az okosórák kelet-közép-európai piacáról a Huawei

A kelet-közép-európai vásárlók mintegy 90 százaléka az egészségfigyelést tartja az okosórák legfontosabb funkciójának, az eszközök vásárlásakor pedig az akkumulátor üzemideje, a vízállóság és a meglévő okostelefonjaikkal való kompatibilitás az elsődleges szempontok – derült ki a Huawei első alkalommal közzétett, több európai kutatást összegző okosórapiaci körképéből. A klasszikus, kerek számlappal és fém házzal rendelkező készülékek a legkeresettebbek a megkérdezettek körében, az alapvető egészségkövető funkciók mellett pedig népszerűek a szív egészségével kapcsolatos mérési lehetőségek is.

2023. január 31. 20:23

Fenntartható divat debütált a párizsi Haute Couture divathéten

Az Epson a neves japán divattervezővel, Yuima Nakazatóval és a megegyező nevű YUIMA NAKAZATO márkájával együttműködve a 2023-as tavaszi-nyári párizsi Haute Couture divathéten olyan kreációkat mutat be, amelyek egyszerre lenyűgözőek és fenntarthatóak. Amellett, hogy a YUIMA NAKAZATO az Epson digitális textilnyomtatását használta egyedi és kreatív világképének visszaadásához, néhány alkotását egy új, fenntarthatóbb és az iparágat potenciálisan átalakító textilgyártási folyamat segítségével valósította meg.

2023. január 31. 18:50

Az ABB E-mobility leszállította az egymilliomodik EV-töltőt

Az ABB E-mobility bejelentette, hogy leszállította az egymilliomodik elektromosjármű-töltőjét, ami a legújabb mérföldköve a vállalat azon távlati céljának, hogy az intelligens és megbízható töltési megoldások folyamatos fejlesztésével lehetővé tegye a kibocsátásmentes jövőt.

2023. január 31. 17:11

Dr. Hasznics Milán lett a Qualysoft Csoport globális vezérigazgatója

Dr. Hasznics Milán igazgatósági tag tölti be 2023 januárjától az IT-tanácsadó és szolgáltató Qualysoft Csoport globális vezérigazgatói posztját. A kinevezés a szakember 2022-es magyarországi vezérigazgatói előléptetését követi. A magyarországi feladatkör mellett a cégcsoport német, osztrák, román, szerb és svájci tagvállalataiért is felelős.

2023. január 31. 15:29

Nem tudott pályára állni a NASA szoftvergazdálkodási programja

Nemrég tette közzé a NASA Főfelügyelői Hivatala a szervezet szoftvereszköz-gazdálkodására irányuló felülvizsgálatának eredményét, melyben több tízmillió dollár mértékű bírságot, túlköltekezést és jelentős fejlesztési lehetőséget állapított meg. Az eset jól példázza, hogy mekkora jelentősége is van a proaktív szoftvererőforrás-gazdálkodásnak, ami optimalizálja a szervezetek informatikai költségeit, miközben jelentősen minimalizálja a szerződési feltételek megszegéséből eredő kockázatokat is. 

2023. január 31. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46