Az informatika és a zene kapcsolatát vizsgálják a Neumann Társaság meetupján

forrás: Prím Online, 2022. október 19. 12:44

Manapság már egyáltalán nem csak a technozenészek használnak számítógépet a komponáláshoz, de vajon lehetséges, hogy az elektronikus eszközök hangszerből társszerzővé válnak? Egyebek mellett ezt a kérdést is megvitatja Kömlődi Ferenc jövőkutató (maga is több technotörténeti könyv szerzője) és dr. Kovács Balázs filozófus-esztéta, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézetének Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetője a Neumann Társaság soron következő, 2022. október 26-i online meetupján, amelyhez ingyenes regisztrációt követően bárki csatlakozhat.

ALGO-RITMUS: Algoritmusok a ritmusok mögött – terabájtok tánca címmel rendezi meg a Neumann Társaság soron következő online meetupját 2022. október 26-án (szerdán) 16 órától.

 

A Zoomon zajló eseményen Kömlődi Ferenc jövőkutatóval, íróval, a Neumann Társaság állandó bloggerével, és számos technotörténeti könyv szerzőjével, valamint dr. Kovács Balázs filozófus-esztétával, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézet Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetőjével beszélget Kürtössy Nándor zenei producer, kiadó, aki maga is a Neumann Társaság tagja.

 

 

Természetesen a téma jellegéből adódóan nemcsak egyszerű kerekasztalra, hanem számos hangzó példákkal (számítógéppel generált, kombinatorikus muzsikáktól a gépi tanulással készült variációkig) megfűszerezett beszélgetésre érdemes számítania az érdeklődőknek. Az eseményen részt vevő szakemberek egyebek mellett azt fogják megvitatni, hogy milyen hozzáadott értéket adott az informatika a zenéhez, vagy hogyan hatja át az elektronikus zenét az informatikai gondolkodásmód. 

 

A fenti témák mellett a zenei és digitális területen egyaránt otthonosan mozgó szakemberek szót ejtenek majd arról, hogy milyen módszerek és tudások járultak hozzá az elektronikus zenék műfajgazdagságához. Az előadás során az is kiderül majd, hogyan és milyen hatékonysággal alkalmazzák a mesterséges intelligencia technológiákat a jelenlegi elektronikus tánczenék szerzői.

 

Végezetül pedig arra a kérdésre is választ próbálnak találni, hogy a számítógép megmarad-e egyszerű (bár kétségkívül univerzálisan használható) hangszernek, vagy egyenesen az emberi zeneszerzők társszerzőjévé válik-e.

 

A meetup időpontja: 2022. október 26-án, 16 órától

 

Itt lehet regisztrálni az ingyenes részvételhez, az előadásba a Zoom platformon keresztül lehet majd bekapcsolódni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fényezőkabinokban dől el a járműjavító műhelyek sorsa

Olyan időket élünk, amikor a vállalkozások működésének egyik legfontosabb alapja a rugalmas alkalmazkodás. Mégpedig akár egyik napról a másikra. Nem kivétel ez alól a fényezési szektor sem, ahol az újabb és újabb nehézségek immár évek óta gyors egymásutánban követik egymást, fellélegzésre sem hagyva időt. Minden korábbinál szükségesebbé vált a költségek racionalizálása és a teljesítmény optimalizálása, nemcsak a profit növelésének, de az ügyfélkör megtartásának érdekében is.

2022. december 1. 20:47

Fejlessze a játékok hangzását a vadonatúj Philips TAG5106 fejhallgatóval

Az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips monitors márka licencpartnere örömmel jelenti be egy vadonatúj prémium gaming headset bevezetését, amelyet a kényelem, a kiváló hangzás és a fejlett vezeték nélküli technológiák ideális kombinációját kereső játékosok számára terveztek. 

2022. december 1. 19:54

Először került magyar cég a fejvadászok toplistájának élére

A fejvadászcégek között a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. lett az első a Budapest Business Journal (BBJ) – Book of Lists friss rangsorában. Idén először került magyar cég a lista élére. Dr. Molontay Patrik ügyvezető igazgató a munkaerőpiaci trendekről meglepő tényeket is közölt, előfordul, hogy a jelöltek már a jelenlegi fizetésük dupláját jelölik meg bérigényként.

2022. december 1. 18:30

Véget ért a V4-országok digitális készségeinek felmérése

Lezárult a visegrádi országok fiataljai körében zajló IT Fitneszteszt: a projekt keretében 3324 hazai diák és 133 tanár tesztelte le digitális készségeit, ötven százaléknál jobb eredményt a diákok közel 29 százaléka, és a tanárok több mint 61 százaléka ért el. Az eredmények részletes elemzése jelentős segítséget nyújthat az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplőknek is.

2022. december 1. 16:58

Új Dell PowerEdge megoldások a fenntarthatóbb adatközpontokért

A Dell Technologies bejelentette a Dell PowerEdge szerverek következő generációját, amely 4. generációs AMD EPYC processzorokkal rendelkezik. Az új rendszereket, amelyek minden eddiginél jobb alkalmazásteljesítményt nyújtanak, arra tervezték, hogy az ügyfelek hatékonyabban megbirkózhassanak napjaink kihívást jelentő, számításközpontú munkafolyamataival, például az adatok elemzésével.

2022. december 1. 15:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56