Három bronzérmet szerzett a magyar csapat a második Európai Lány Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2022. október 24. 15:36

Törökországban zajlott a hétvégén véget ért Európai Lány Informatikai Diákolimpia: Antalyából a magyar csapat jó eredménnyel, három bronzéremmel térhetett haza. A második alkalommal megrendezett EGOI napjainkban különösen fontos verseny, hiszen mind világszerte, mind itthon a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként - a verseny pedig pont a női tehetségekre irányítja rá a figyelmet,  hogy a versenyzők sikereit látva minél több lány kedvet kapjon ehhez a pályához.

Az október 16 és 23. között a törökországi Antalyában zajló EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 44 országából mintegy száz középiskolás lány vett részt. 

 

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt – tévesen – férfias szakmának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához – így például a CEOI-hoz, IOI-hoz – hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

 

A négyfős magyar delegációból a 2022-es EGOI-n hárman is bronzérmet kaptak:

● Éles Júlia (aki középiskolásként a tavalyi, online zajló EGOI-n ezüstérmet szerzett), az ELTE informatikai karának hallgatója

● Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium hallgatója

● Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium hallgatója

 

 

Szintén nagyon jó eredménnyel, a nemzetközi verseny középmezőnyében végzett az EGOI 2022-n Nagy Boglárka, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja.

  

A diákolimpikonok a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében zajló foglalkozásokon készültek fel az EGOI-ra, amelyben Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes is közreműködött. 

 

“A tavalyi első EGOI-hoz hasonlóan a feladatok idén is ugyanolyan nehezek voltak, mint a koedukált informatikai versenyeken, így az idei Európai Lány Informatikai Diákolimpián induló magyar diákok tapasztalatait is gyarapíthatták a részvételükkel. A diákok mellett az EGOI a  csapatvezető tanárok számára is hasznos, hiszen megbeszélhettük egymással a bevált oktatási gyakorlatainkat, és elősegítette olyan közös projektek életre keltését is, amelyek révén a lányok STEM tárgyak, s elsősorban az informatika felé való irányítását segítik. A verseny csapatvezetőinek többsége is nő volt, akik a diákok felkészítésében is közreműködtek, ezzel pozitív szerepmintákat is közvetítenek a lányok felé” – mondta el Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető – a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke. 

 

A magyar csapat támogatója a stratégiaimenedzsment-tanácsadó cég, a Boston Consulting Group volt. A BCG az EGOI 2022-n legmagasabb pontszámot elérő Éles Júliának különdíjként egy visiting associate pozíciót ajánlott fel, amelyet az egyetem második évének elvégzését követően tölthet be. Mivel a BCG a világ három legnagyobb stratégiaitanácsadó-cégének egyike, a vállalatnál szerzett munkatapasztalat a későbbi elhelyezkedésben is komoly segítséget jelenthet.

Kulcsszavak: Neumann Társaság EGOI

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fényezőkabinokban dől el a járműjavító műhelyek sorsa

Olyan időket élünk, amikor a vállalkozások működésének egyik legfontosabb alapja a rugalmas alkalmazkodás. Mégpedig akár egyik napról a másikra. Nem kivétel ez alól a fényezési szektor sem, ahol az újabb és újabb nehézségek immár évek óta gyors egymásutánban követik egymást, fellélegzésre sem hagyva időt. Minden korábbinál szükségesebbé vált a költségek racionalizálása és a teljesítmény optimalizálása, nemcsak a profit növelésének, de az ügyfélkör megtartásának érdekében is.

2022. december 1. 20:47

Jövőt idéző válaszok egy gyorsan változó világ kihívásaira: megnyílt a FutureZone3.0

A virtuálisan és fizikailag is megtapasztalható bemutatóterem mellett innovációs- és tudásközpontként működik a hivatalosan tegnap elrajtolt FutureZone3.0 a Magyar Telekom székházában. A T-Systems és a Cisco 12 éves együttműködésének fő célja a legizgalmasabb technológiák megoldás-orientált integrációja egy felhőalapú és a konnektivitásra építő világban.

2022. december 1. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56