Autonóm olaj- és gázipari működéssel a széndioxid-kibocsátás 300 000 tonnával csökkenthető

forrás: Prím Online, 2022. november 7. 13:31

Az ABB egy újabb „Energy Transition Equation” című jelentést tett közzé, melyben bemutatja, hogy ipari ügyfelei hogyan csökkenthetik széndioxid-kibocsátásukat és szervezhetik meg energetikai átállásukat a fenntarthatóbb jövő érdekében.

 

• Az ABB legfrissebb kutatásai arra mutatnak rá, hogy a nyílt tengeri kitermelést végző társaságok helyszínenként évente akár 300 000 tonnával tudják csökkenteni a globális széndioxid-kibocsátást*, ami annyit tesz, mintha 150 000 gépkocsit kivonnánk a forgalomból** 

• Az autonóm működésre való áttérés növeli az energiaellátás megbízhatóságát és kiszámíthatóságát 

• Évente akár 30 millió dollár megtakarítás***  is elérhető  

 

A kilenc hónapig tartó kutatómunka és modellszámítások nyomán kiadott jelentés rávilágít arra, hogy az autonóm működéshez szükséges automatizálást, digitalizálást és villamosítást szolgáló technológiák korai bevezetése és integrálása hogyan csökkentheti évente több mint 300 000 tonnával egy-egy nyílt tengeri létesítmény széndioxid-kibocsátását (ami megközelítőleg 25%-os csökkenésnek felel meg). Ez annyit tesz, mintha 150 000 belsőégésű motorral hajtott gépkocsit hirtelen kivonnánk a forgalomból. Ez a CO2-kibocsátási érték évről évre 5 millió tonna gleccserjég felolvadását okozza.**** 

 

  

„A világnak több energia kell” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries elnöke. „Az olaj- és gázipari infrastruktúra még a megújuló energiaforrások előteremtésének legkedvezőbb forgatókönyvei szerint is további befektetéseket igényel, hogy energiaszükségletünk kielégítése érdekében biztosított legyen az ellátás rendelkezésre állása és stabilitása. Itt az ideje tehát, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával valóban végrehajtsuk ezeket a befektetéseket annak érdekében, hogy a szénhidrogén alapú energiatermelés a lehető legfenntarthatóbb legyen, miközben tovább folytatjuk a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztéseket” – tette még hozzá.

 

A jelentés arra is kitér, hogy a vállalatok miként érhetnek el akár évi 30 millió dollár értékű megtakarítást termelésük hatékonyságának növelésével, miközben akár 120 000 dollár nettó bevételi többletre is szert tehetnek az autonóm működésnek köszönhetően. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a cégek nyílt tengeri létesítményekben foglalkoztatott munkavállalóinak átcsoportosítása a veszélyes tengeri munkakörökből az új szárazföldi munkakörökbe. 

 

 

Ennek végrehajtása során a munkaadók biztonságosabb munkakörnyezet, illetve munka és magánélet egyensúlyának megteremtését kínálhatják dolgozóiknak, és a munkavállalók átképzésével pótolni tudják az iparágra jellemző képességhiányokat, hogy ezzel is támogassák az olaj- és gázlelőhelyek feltárásának és kitermelésének adatalapú megközelítését. 

 

2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájának keretében az ABB 2021-ben 39%-kal csökkentette saját CO2-kibocsátását, és várakozásai szerint működése az évtized végére teljesen karbonsemlegessé tehető. A stratégia részletesen bemutatja, hogy az ABB hogyan támogatja ügyfeleit világszerte abban, hogy 2030-ig legalább 100 megatonnával csökkentsék éves CO2-kibocsátásukat, ami olyan, mintha 30 millió belsőégésű motorral hajtott gépkocsi egyik napról a másikra eltűnne az utakról.

 

A jelentés gazdasági modellszámításait a független közgazdász, Steve Lucas, a Developmental Economics*****  cég vezetője az ABB Energy Industries szakembereivel együttműködve, tudományos és iparági források elméleti kuta-tásokon alapuló adatainak felhasználásával végezte el. Az ABB 2023-ban fogja közzétenni az energia- és vegyianyag-piacokkal foglalkozó tanulmányait. 

 

_____________________

* Átlagos éves feltárás rögzített és úszó zöldmezős létesítményekben

** Forrás: Mit jelent pontosan 1 tonnányi CO2? Mi kézzelfoghatóvá tesszük. – Climate Neutral Group

*** Átlagos éves feltárás rögzített és úszó zöldmezős létesítményekben 

**** Forrás: Global warming to date could ‘obliterate’ a third of glacier ice – Carbon BriefNature Climate Change, by the researchers B. Marzeion, G. Kaser and F. Maussion.

***** https://developmenteconomics.co.uk/contact-us

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05