Autonóm olaj- és gázipari működéssel a széndioxid-kibocsátás 300 000 tonnával csökkenthető

forrás: Prím Online, 2022. november 7. 13:31

Az ABB egy újabb „Energy Transition Equation” című jelentést tett közzé, melyben bemutatja, hogy ipari ügyfelei hogyan csökkenthetik széndioxid-kibocsátásukat és szervezhetik meg energetikai átállásukat a fenntarthatóbb jövő érdekében.

 

• Az ABB legfrissebb kutatásai arra mutatnak rá, hogy a nyílt tengeri kitermelést végző társaságok helyszínenként évente akár 300 000 tonnával tudják csökkenteni a globális széndioxid-kibocsátást*, ami annyit tesz, mintha 150 000 gépkocsit kivonnánk a forgalomból** 

• Az autonóm működésre való áttérés növeli az energiaellátás megbízhatóságát és kiszámíthatóságát 

• Évente akár 30 millió dollár megtakarítás***  is elérhető  

 

A kilenc hónapig tartó kutatómunka és modellszámítások nyomán kiadott jelentés rávilágít arra, hogy az autonóm működéshez szükséges automatizálást, digitalizálást és villamosítást szolgáló technológiák korai bevezetése és integrálása hogyan csökkentheti évente több mint 300 000 tonnával egy-egy nyílt tengeri létesítmény széndioxid-kibocsátását (ami megközelítőleg 25%-os csökkenésnek felel meg). Ez annyit tesz, mintha 150 000 belsőégésű motorral hajtott gépkocsit hirtelen kivonnánk a forgalomból. Ez a CO2-kibocsátási érték évről évre 5 millió tonna gleccserjég felolvadását okozza.**** 

 

  

„A világnak több energia kell” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries elnöke. „Az olaj- és gázipari infrastruktúra még a megújuló energiaforrások előteremtésének legkedvezőbb forgatókönyvei szerint is további befektetéseket igényel, hogy energiaszükségletünk kielégítése érdekében biztosított legyen az ellátás rendelkezésre állása és stabilitása. Itt az ideje tehát, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával valóban végrehajtsuk ezeket a befektetéseket annak érdekében, hogy a szénhidrogén alapú energiatermelés a lehető legfenntarthatóbb legyen, miközben tovább folytatjuk a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztéseket” – tette még hozzá.

 

A jelentés arra is kitér, hogy a vállalatok miként érhetnek el akár évi 30 millió dollár értékű megtakarítást termelésük hatékonyságának növelésével, miközben akár 120 000 dollár nettó bevételi többletre is szert tehetnek az autonóm működésnek köszönhetően. Ennek egyik kulcsfontosságú eleme a cégek nyílt tengeri létesítményekben foglalkoztatott munkavállalóinak átcsoportosítása a veszélyes tengeri munkakörökből az új szárazföldi munkakörökbe. 

 

 

Ennek végrehajtása során a munkaadók biztonságosabb munkakörnyezet, illetve munka és magánélet egyensúlyának megteremtését kínálhatják dolgozóiknak, és a munkavállalók átképzésével pótolni tudják az iparágra jellemző képességhiányokat, hogy ezzel is támogassák az olaj- és gázlelőhelyek feltárásának és kitermelésének adatalapú megközelítését. 

 

2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájának keretében az ABB 2021-ben 39%-kal csökkentette saját CO2-kibocsátását, és várakozásai szerint működése az évtized végére teljesen karbonsemlegessé tehető. A stratégia részletesen bemutatja, hogy az ABB hogyan támogatja ügyfeleit világszerte abban, hogy 2030-ig legalább 100 megatonnával csökkentsék éves CO2-kibocsátásukat, ami olyan, mintha 30 millió belsőégésű motorral hajtott gépkocsi egyik napról a másikra eltűnne az utakról.

 

A jelentés gazdasági modellszámításait a független közgazdász, Steve Lucas, a Developmental Economics*****  cég vezetője az ABB Energy Industries szakembereivel együttműködve, tudományos és iparági források elméleti kuta-tásokon alapuló adatainak felhasználásával végezte el. Az ABB 2023-ban fogja közzétenni az energia- és vegyianyag-piacokkal foglalkozó tanulmányait. 

 

_____________________

* Átlagos éves feltárás rögzített és úszó zöldmezős létesítményekben

** Forrás: Mit jelent pontosan 1 tonnányi CO2? Mi kézzelfoghatóvá tesszük. – Climate Neutral Group

*** Átlagos éves feltárás rögzített és úszó zöldmezős létesítményekben 

**** Forrás: Global warming to date could ‘obliterate’ a third of glacier ice – Carbon BriefNature Climate Change, by the researchers B. Marzeion, G. Kaser and F. Maussion.

***** https://developmenteconomics.co.uk/contact-us

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Személyre szabott diagnosztika és hatékonyabb kezelések okoseszközökkel

Az okoseszközök és felhőalapú rendszerek egyre több iparágban jelentenek innovációt és az egészségügyi ellátásban, orvosdiagnosztikában is valódi áttörést hozhatnak. A hazai egészségügyben elsőként jelent meg az a technológia, amellyel az orvosok hozzáférhetnek a betegek által rögzített vércukorszint adatokhoz, ami sokkal hatékonyabb módon teszi lehetővé a személyre szabott terápiák felállítását. 

2023. március 21. 21:24

Changing reality – az útkeresésre, újratervezésre fókuszálnak a SMART 2023 konferencia előadói

Napjaink egyik legnagyobb kihívása elengedni a megszokott, jól ismert mintákat, berögződéseket, és új utakat, nézőpontokat keresni helyettük. A 2023. április 26-án a budapesti Akváriumban megrendezésre kerülő SMART 2023 konferencia előadói is ezt a témát járják körül Nancy Rademaker, az ügyfélközpontú innováció nemzetközi hírű előadójának keynote beszédét követően. Az IVSZ népszerű B2B üzleti eseményén szó esik majd arról, milyen hatással lesz a Metaverzum, az MI-technológiák és a decentralizált gazdaság az egyes szektorok jövőjére. Az előadók arra is választ keresnek, hogy miként lehet fenntartható világot alkotni egy alapvetően fenntarthatatlan környezetben, illetve hogyan változik meg a gazdaság és az üzlet a valós és a virtuális világ határának elmosódása nyomán.

2023. március 21. 20:03

Az Alza már az Alzaboxokon keresztül is fogadja a visszárut

Az Alza.hu ügyfelei mostantól a reklamált termékeket az AlzaBoxokon keresztül is visszaküldhetik. A Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban több mint 210 000 csomagautomatát működtető webáruház ismét egy újabb lépéssel közelebb került céljához, hogy hálózata a helyi közösségek számára minél hasznosabb legyen és kényelmesebbé tegye mindennapjaikat.

2023. március 21. 12:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48