Digitalizációból állít követendő példát a hazai cégek elé a Digiméter

forrás: Prím Online, 2022. november 26. 13:25

Mi a közös a közösségi médiára specializálódott Klausz Social Group ügynökségben, a Hunnia Kristály vendéglátóipari nagykereskedésben és a Lumenet prémium világítással foglalkozó webáruházban? Mind a három cég úgy döntött pár évvel ezelőtt, hogy a digitalizáció segítségével fejlődik tovább, amiben olyan sikeresnek bizonyultak, hogy 2022-ben elnyerték a Digiméter-díjat. 

2022. november 17-én osztották ki immáron másodszor a Digiméter-díjakat, amit a digitalizáció terén példamutató magyar kis-és középvállalkozások kaphatnak meg. A fődíjat – és a „Magyarország legdigitálisabb vállalkozása 2022” címet – a Klausz Social Group Kft. nyerte. A BKIK-által alapított „Legdigitálisabb budapesti vállalkozás” díját a Hunnia Kristály Kft. vehette át. Az INTREN „Legjobb online marketingért” járó különdíját pedig a Lumenet Kft. kapta. 

 

A Digiméter-díj 2022-es nyertesei a Digiméter projekt képviselőivel - középen díjjal a kezében Klausz Melinda (Klausz Social Group) és Zabari István (Lumenet)

 

A Digiméter kutatássorozat a kkv szektor digitális versenyképességét méri évente 2 alkalommal. A kutatások eredményei szabadon elérhetők, sőt az adatfelvételi időszak zárása után a kkv-k kitölthetik ugyanazt a kérdőívet a digimeter.hu oldalon (az „Én Digiméterem” menüpont alatt) és így képet kaphatnak arról, hogy hol tartanak a többiekhez képest, miben kellene javítaniuk. A Digiméter 2021-ben létrehozta a Digiméter-díjat, amellyel a kutatási eredmények alapján legjobban teljesítő vállalkozásokat jutalmazzák.

 

Arra a kérdésre, hogy miért fontos egy ilyen díj, Pintér Róbert, a Digiméter szakmai vezetője elmondta: „a díjazottak számára a kemény munka elismerésén túl az ismertség javítása és a márkaérték növelése lehet a cél. De a Digiméter-díj – bármilyen meglepő lehet – elsősorban nem a díjazottaknak szól, hanem azoknak akik fontolgatják, hogy belevágnak a digitalizációba, esetleg már csinálják is és követhető példákra volna szükségük. Ugyanis a sokszor elénk állított, nemzetközi szinten jegyzett márkák megugorhatatlanul messze vannak a magyar valóságtól. A Digiméter-díjazottak viszont közülünk kerülnek ki és azt üzenik, hogy bárki képes lehet a sikeres digitalizációra, ha szisztematikusan halad előre.”

 

A Klausz Social Group Kft-t, a Digiméter idei fődíjas cégét Klausz Melinda alapította, aki 2006 óta foglalkozik céges közösségimédia-marketinggel. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának egykori marketingvezetőjeként még az iwiw és MyVIP felületeken kommunikált először cégként, 2007-ben indította első blogját, 2009-ben adta fel első Facebook hirdetését. Az elmúlt évtizedben számos ügyfelének segített a digitális marketingben, miközben saját vállalkozásának működését is digitális alapokra helyezte át. 

 

A BKIK különdíjas Fibi András (Hunnia Kristály) átveszi a Digiméter-díjat Csókay Ákostól (BKIK)

 

A Hunnia Kristályt 1994-ben alapította Fibi András, a cég mára a HORECA (vendéglátó) ellátásban az egyik legnagyobb tapasztalattal bír idehaza. Az ügyvezető mindig is azt szerette volna, hogy a vevőinek ne kelljen bejönni a boltba a vásárláshoz. A ‘90-és évek végén készítették el az első honlapjukat, amit azóta öt alkalommal alakítottak át. Ma már az online vásárlás közvetlenül össze van kötve a számlázással, a készlet információval és a logisztikával is. A családi vállalkozásnál jelenleg generációváltás zajlik, ennek részeként a leendő vezetők folytatták az elmúlt években megkezdett digitalizációt több területen is, például a fizetés, vagy a belső és külső kommunikáció megújítása terén.

 

A Lumenet alapítója, Zabari István 2012-ben egy hosszú sörözés után tudta meggyőzni Lis László barátját, hogy biztos jól fizető világítástechnikai munkájukat cseréljék le valami olyanra, ami akkor még nem igazán létezett és áruljanak online márkás világítástechnikai termékeket. A gyártók az első években megmosolyogták ötletüket, de látva az elszántságot kiszolgálták őket, amit nem bántak meg, hiszen ma a Lumenet az összes általuk forgalmazott világítástechnikai márka legnagyobb magyar online partnere, de az Osram esetében például már a legnagyobb magyarországi partnere. A Lumenet csapata minden nap azon dolgozik, hogy szenvedélyükből a minőségi világításból minél többet online átadjanak weboldalukon, ezért 2020-ban 4K videó stúdiót építettek, mely segítségével valós környezetben tudják leendő vásárlóiknak bemutatni termékeiket. A közel 600 000 rendelést kiszolgált Lumenet az elmúlt 10 évben az e-kereskedelem szinte minden szakmai díját elnyerte, István pedig elkötelezett abban, hogy a megszerzett digitális tudást átadja a jövő magyar e-kereskedőinek, ezért több – szintén milliárdos forgalmú magyar – webáruház tulajdonossal közösen a közelmúltban megalapították az Ekereskedelmi Akadémia Kft-t.

 

A Digiméter-díj kapcsán a fő támogató Számlázz.hu ügyvezetője, Ángyán Balázs a digitalizáció fontosságát emelte ki a jelenlegi gazdasági helyzetben: “Már-már kilábaltunk abból a válságból, amit a covid és hatásai hoztak az életünkbe, amikor a magas infláció, a háború, a kata szabályok változása ismét alaposan felforgatták a vállalkozások mindennapjait. Egyre jobban beigazolódik, hogy a gyors alkalmazkodás képessége kulcsfontontosságú, akár a fennmaradás zálogát is jelentheti. A jövő rugalmas tervezéséhez adatokra van szükség múltról és jelenről, ami alapján időben felismerhetjük a változásokat, és reagálni is tudunk rájuk. A digitalizáció lehetővé teszi, hogy az adatok mindig megbízhatóan rendelkezésre álljanak, és hatékonyságnövelő automatizmusok táptalajaként szolgáljanak. Ennek felismerése minden vállalkozás számára fontos, és ezt segíti a Digiméter-díj is.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BlueVoyant kutatása azonosítja a legújabb kibertámadási technikákat és védekezési módszereket

BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat közzétette "Emerging External Cyber Defense Trends" című kutatásának megállapításait. A legújabb jelentés rávilágít a szervezetekre veszélyt jelentő, a hagyományos informatika peremterületein kívülről érkező kockázatokra és azok elhárításának módszereire. A dinamikus adathalászat, a smishing azaz SMS adathalászat, a DNS-infrastruktúrával való visszaélés, az új sebezhetőségek gyorsabb kihasználása és az egyre növekvő számú pénzügyi csalások jelentik a legújabb trendeket.

2023. március 21. 15:40

Digitális menedzserasszisztenst kapnak a WMMD ügyfelei

Közel 10 ezer regisztrált megrendelő, 200-nál több aktív produkció és 1000-nél is több megrendelés az elmúlt évben, havonta átlagosan 50 ezer kattintás, valamint a zeneipari tevékenység 360 fokos digitalizációját segítő funkciók – mindössze egy év alatt ezt érte le a Koncertbooking.com csapata, a cég szolgáltatásai a jövőben a WMMusicDistribution (WMMD) közel 1500 ügyfele számára is elérhetőek lesznek.

2023. március 21. 14:11

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Az Alza már az Alzaboxokon keresztül is fogadja a visszárut

Az Alza.hu ügyfelei mostantól a reklamált termékeket az AlzaBoxokon keresztül is visszaküldhetik. A Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban több mint 210 000 csomagautomatát működtető webáruház ismét egy újabb lépéssel közelebb került céljához, hogy hálózata a helyi közösségek számára minél hasznosabb legyen és kényelmesebbé tegye mindennapjaikat.

2023. március 21. 12:33

A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgálta a Samsung

Az internetes tartalmakat többnyire egyedül, a sorozatokat már társaságban szeretjük nézni, és az evéshez is szívesen kapcsoljuk be a tévét – derül ki a Samsung reprezentatív felméréséből*. A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgáló kutatás arra is rámutat, hogy sokan osztják meg a figyelmüket: egyszerre több mozgóképes tartalmat néznek, vagy éppen a tévézés mellett párhuzamosan más társasági vagy önálló tevékenységet végeznek.

2023. március 21. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48