Modern megoldások a fűtési költségek csökkentéséhez

forrás: Prím Online, 2022. november 28. 17:48

A hazai és nemzetközi piacon egyaránt jelentősen növekedtek az energiaárak. Ennek következtében a legtöbb háztartásban jelentősen emelkedtek a fűtési költségek is. Szerencsére számos házi praktika és modern technológia áll rendelkezésre az anyagi terhek redukálásához. Cikkünkben 3 modern megoldást mutatunk be a fűtési költségek csökkentéséhez.


Növekvő energiaárak, növekvő fűtési költségek: mit tehetünk?

 

Mielőtt bemutatnánk az ajánlásokat, érdemes röviden ismertetni az energiaárak változását az elmúlt időszakban. Az Európai Unió Tanácsa a következő meglepő mondattal jellemzi a helyzetet:

 

„2022-ben az energia ára soha nem látott magasságokba emelkedett az EU-ban.”

 

De vajon mekkora a változás? 2015-höz képest 2021 decemberére az alábbi módon változtak a termelői és fogyasztói energiaárak az EU-ban:

 

 • Energiaimport-árak: 80,8%-os növekedés.
 • Az Unión belüli ipari termelői energiaárak: 73,6%-os emelkedés.
 • A villamos energia, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok fogyasztói ára: 26,75%-os növekedés.

 

Ebből következően a fűtési költségek is szignifikánsan emelkedtek. Pénzügyi és ökológiai okokból egyaránt érdemes a fűtésre fordított energiát csökkenteni. Ennek hatékony módja lehet a korszerű és magasabb hatékonyságú fűtés és hőveszteség csökkentése. A következőkben ezekre mutatunk megoldást!Í

 

Három korszerű megoldás a fűtési költségek csökkentéséhez

 

1. Wi-Fi termosztát

 

A termosztát egy központi fűtésszabályozó elektronikai eszköz. Feladata a hőmérsékletmérés és -szabályozás. A vezérlőrendszer kezeli a fűtési- és hűtési rendszert az épületen belül. Legfontosabb előnyei:

 

 • hozzájárul a stabil és egységes hőmérséklet fenntartásához,
 • segít az egyszerű otthonautomatizálás létrehozásában (pl. adott időpontra felfűti a lakást),
 • csökkenti az energiafelhasználást,
 • növeli a lakók komfortszintjét.

 

Szemben a hagyományos eszközökkel, amelyeket csak személyesen lehet programozni, ma már elérhető Wi-Fi termosztát. A modern berendezés a konfigurálást követően csatlakozik az otthoni vezeték nélküli hálózatra. Így távolról irányítható és ellenőrizhető a lakás központi fűtési- és hűtési rendszere.

 

2. Korszerű hőszigetelés

 

Nem csupán az energiatakarékos és hatékony fűtés fontos a megtakarításokhoz, hanem a hőveszteség minimalizálása is. A hőszigetelés olyan befektetés, amely sokszor térülhet meg az idő során. Ennek kiszámításához a következő adatok szükségesek:

 

 • Teljes bekerülési költség: költségdíj + munkadíj
 • Hasznos élettartam: az időszak, ameddig a hőszigetelést használják
 • Megtakarítás: a fűtési költség csökkenése

 

A következő példában fiktív számok segítségével bemutatjuk a megtérülés mértékét:

 

 • Teljes bekerülési költség: 600.000 Ft
 • Hasznos élettartam: 15 év
 • Megtakarítás: 15.000 Ft / hó
 • Teljes megtakarítás: 15*12*15.000=2.700.000 Ft
 • Megtérülés: 2.700.000 / 600.000 = 4,5 

 

Tehát, a fenti példában a teljes megtakarítás értéke 2.700.000 forint, amely 4,5-szeres megtérülést jelent. Bár a fenti számok fiktívek, a metodika azonos minden lakásnál.

 

3. Redőny automatizálás

 

Napközben sok lakásban nem tartózkodnak, ilyenkor érdemes lehet a redőnyöket lehúzni. Ez segíthet a nyílászárókon keresztül távozó hő mennyiségét csökkenteni. Bár a módszer hatásos, mégis nehéz észben tartani. Szerencsére van megoldás, a redőny automatizálás.

 

Az okos otthon technológiák egyre szélesebb kör számára válnak elérhetővé. Az automatizálásnak köszönhetően motor végzi a redőny mozgatását. Amennyiben a motorizált redőny csatlakozik egy okosotthon HUB-ra, akár a következő kényelmi funkciók is beállíthatóak:

 

 1. redőnyök felhúzása napkeltekor
 2. redőnyök automatikus lehúzása napnyugtakor
 3. energiatakarékossági okok miatt a redőnyök lehúzása automatikusan, amikor üres a lakás

 

Extra tipp: hőmérsékletet csökkentése

 

Bár a fenti modern megoldások segíthetnek a hőveszteség és energiafelhasználás jelentős csökkentésében, mégsem mindenki számára implementálhatók. Számos háztartásban a hőmérséklet kismértékű csökkenése is segíthet a fűtési költségek redukálásában.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért jó márkafüggetlen szervizben javíttatni a telefonodat?

Az okostelefonok ma már sokunk életének szerves részei, szinte a nap 24 órájában velünk vannak, és a kommunikáció mellet a szórakoztatásunkat szolgálják, de pénzügyeink intézésére, vásárlásra is alkalmasak. Éppen ezért kivétel nélkül érzékenyen érint mindenkit, ha meghibásodik vagy megsérül a készülék. 

2023. január 13. 13:21

Amikor semmi pénzért sem cserélnénk le a kedvenc kotyogónkat

Már csak néhány lakásban találkozunk kotyogóval, mivel a legtöbb ember automata kávéfőzőre váltott, de nem mindenki. A szüleim vidéken élnek és a mai napig kotyogóval főzik a kávéjukat. Elmondásuk szerint sokkal erősebb így a kávé, mint bármilyen más kávégéppel készült ital. Azt nem tudom, ebben mi az igazság, azt viszont igen, hogy még ezek a darabok is szorulhatnak időnként némi tuningra.

2023. január 1. 13:31

A kézi címkézőgép jellegzetességei

A kézi címkézőgép használata minden olyan vállalkozás számára fontos, ahol napi szinten sok terméken kell a címkéket elhelyezni. Elképzelni is rossz, mi lenne akkor, ha egyenként kellene azokat felragasztani. 

2023. január 1. 13:25

Hogyan parkolj a reptéren?

Amikor közeledik az utazás időpontja, minden felelősségteljes utazó végiggondolja, hogy hogyan fog kijutni a reptérre. Opció lehet a taxi, a carsharing szolgáltatók vagy a saját autó használata. Ha viszont saját autóval megyünk ki a reptérre, szeretnénk azt biztonságban tudni, miután felszálltunk.

2023. január 1. 13:16

A budapesti sittszállítás egyszerűbb, mint gondolnánk

A konténerrendelés egy igazán népszerű megoldás, ha építkezésen, felújításon, bontáson vagy lomtalanításon keletkezett hulladékról van szó. Az előbbiekben említett négy művelet során rengeteg szemét elszállításáról kell gondoskodni, így egy gyors, hatékony és valamilyen szinten rugalmas szolgáltatásra van szükség, ez a sittszállítás.

2023. január 1. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Google vezérigazgatója jelentette be a Google Bard indulását

2023. február 7. 12:34

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51