Modern megoldások a fűtési költségek csökkentéséhez

forrás: Prím Online, 2022. november 28. 17:48

A hazai és nemzetközi piacon egyaránt jelentősen növekedtek az energiaárak. Ennek következtében a legtöbb háztartásban jelentősen emelkedtek a fűtési költségek is. Szerencsére számos házi praktika és modern technológia áll rendelkezésre az anyagi terhek redukálásához. Cikkünkben 3 modern megoldást mutatunk be a fűtési költségek csökkentéséhez.


Növekvő energiaárak, növekvő fűtési költségek: mit tehetünk?

 

Mielőtt bemutatnánk az ajánlásokat, érdemes röviden ismertetni az energiaárak változását az elmúlt időszakban. Az Európai Unió Tanácsa a következő meglepő mondattal jellemzi a helyzetet:

 

„2022-ben az energia ára soha nem látott magasságokba emelkedett az EU-ban.”

 

De vajon mekkora a változás? 2015-höz képest 2021 decemberére az alábbi módon változtak a termelői és fogyasztói energiaárak az EU-ban:

 

 • Energiaimport-árak: 80,8%-os növekedés.
 • Az Unión belüli ipari termelői energiaárak: 73,6%-os emelkedés.
 • A villamos energia, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok fogyasztói ára: 26,75%-os növekedés.

 

Ebből következően a fűtési költségek is szignifikánsan emelkedtek. Pénzügyi és ökológiai okokból egyaránt érdemes a fűtésre fordított energiát csökkenteni. Ennek hatékony módja lehet a korszerű és magasabb hatékonyságú fűtés és hőveszteség csökkentése. A következőkben ezekre mutatunk megoldást!Í

 

Három korszerű megoldás a fűtési költségek csökkentéséhez

 

1. Wi-Fi termosztát

 

A termosztát egy központi fűtésszabályozó elektronikai eszköz. Feladata a hőmérsékletmérés és -szabályozás. A vezérlőrendszer kezeli a fűtési- és hűtési rendszert az épületen belül. Legfontosabb előnyei:

 

 • hozzájárul a stabil és egységes hőmérséklet fenntartásához,
 • segít az egyszerű otthonautomatizálás létrehozásában (pl. adott időpontra felfűti a lakást),
 • csökkenti az energiafelhasználást,
 • növeli a lakók komfortszintjét.

 

Szemben a hagyományos eszközökkel, amelyeket csak személyesen lehet programozni, ma már elérhető Wi-Fi termosztát. A modern berendezés a konfigurálást követően csatlakozik az otthoni vezeték nélküli hálózatra. Így távolról irányítható és ellenőrizhető a lakás központi fűtési- és hűtési rendszere.

 

2. Korszerű hőszigetelés

 

Nem csupán az energiatakarékos és hatékony fűtés fontos a megtakarításokhoz, hanem a hőveszteség minimalizálása is. A hőszigetelés olyan befektetés, amely sokszor térülhet meg az idő során. Ennek kiszámításához a következő adatok szükségesek:

 

 • Teljes bekerülési költség: költségdíj + munkadíj
 • Hasznos élettartam: az időszak, ameddig a hőszigetelést használják
 • Megtakarítás: a fűtési költség csökkenése

 

A következő példában fiktív számok segítségével bemutatjuk a megtérülés mértékét:

 

 • Teljes bekerülési költség: 600.000 Ft
 • Hasznos élettartam: 15 év
 • Megtakarítás: 15.000 Ft / hó
 • Teljes megtakarítás: 15*12*15.000=2.700.000 Ft
 • Megtérülés: 2.700.000 / 600.000 = 4,5 

 

Tehát, a fenti példában a teljes megtakarítás értéke 2.700.000 forint, amely 4,5-szeres megtérülést jelent. Bár a fenti számok fiktívek, a metodika azonos minden lakásnál.

 

3. Redőny automatizálás

 

Napközben sok lakásban nem tartózkodnak, ilyenkor érdemes lehet a redőnyöket lehúzni. Ez segíthet a nyílászárókon keresztül távozó hő mennyiségét csökkenteni. Bár a módszer hatásos, mégis nehéz észben tartani. Szerencsére van megoldás, a redőny automatizálás.

 

Az okos otthon technológiák egyre szélesebb kör számára válnak elérhetővé. Az automatizálásnak köszönhetően motor végzi a redőny mozgatását. Amennyiben a motorizált redőny csatlakozik egy okosotthon HUB-ra, akár a következő kényelmi funkciók is beállíthatóak:

 

 1. redőnyök felhúzása napkeltekor
 2. redőnyök automatikus lehúzása napnyugtakor
 3. energiatakarékossági okok miatt a redőnyök lehúzása automatikusan, amikor üres a lakás

 

Extra tipp: hőmérsékletet csökkentése

 

Bár a fenti modern megoldások segíthetnek a hőveszteség és energiafelhasználás jelentős csökkentésében, mégsem mindenki számára implementálhatók. Számos háztartásban a hőmérséklet kismértékű csökkenése is segíthet a fűtési költségek redukálásában.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Webáruház, ahol minden egy helyen összpontosul

A kereskedelem egyidős az emberiséggel, de nyugodtan kijelenthető, hogy a pénz megjelenése óta nem történtek benne olyan jelentős változások, mint amelynek az utóbbi években szemtanúi lehetünk. Az internetes vásárlások megjelenése teljesen átformálta a világot, azon belül ezt a területet, és ennek a forradalomnak még messze nincs vége.

2023. március 15. 09:35

Így tudsz tökéletes névjegykártyát készíteni

A névjegykártya mindenki számára elengedhetetlen az üzleti életben. Akár üzletkötő vagy, akár vállalkozó, minden esetben szükséged lesz rá. Mai cikkünkben mutatunk pár érdekességet, melyek segítségével egyedi lehet a névjegyed. Ha érdekel, akkor tarts velünk!

2023. március 1. 20:05

Hogyan fokozható az arcszérumok hatása?

Az arcszérumok önmagukban alkalmazva is nagyon hatékonyak lehetnek az aktív összetevők magas koncentrációja révén, azonban egyes kozmetikai kezelésekkel, gépekkel tovább fokozhatók a pozitív hatások.

2023. március 1. 19:41

Jó tanácsok a galléros póló viseléséhez

A galléros pólók különleges helyet foglalnak el mind a férfiak, mind pedig a nők ruhatárában. Kellemes nyári viseletnek számítanak, azonban sokkal lényegesebb, hogy különböző ruhadarabokkal kombinálva más-más stílusú öltözködést tesznek lehetővé.

2023. március 1. 19:23

Érkezik a baba? Legyen emlékezetes a bejelentése!

Minden családban örömteli esemény a baba érkezése. Amikor megjelenik a két csík a teszten, Te is biztosan szétkürtölnéd legszívesebben a családtagoknak, barátoknak az örömötöket. De inkább válassz kreatív, ötletes és különleges módot a bejelentésnek, hogy mindenki számára emlékezetes és maradandó emlék legyen a szívet melengető esemény.

2023. március 1. 09:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20