Modern megoldások a fűtési költségek csökkentéséhez

forrás: Prím Online, 2022. november 28. 17:48

A hazai és nemzetközi piacon egyaránt jelentősen növekedtek az energiaárak. Ennek következtében a legtöbb háztartásban jelentősen emelkedtek a fűtési költségek is. Szerencsére számos házi praktika és modern technológia áll rendelkezésre az anyagi terhek redukálásához. Cikkünkben 3 modern megoldást mutatunk be a fűtési költségek csökkentéséhez.


Növekvő energiaárak, növekvő fűtési költségek: mit tehetünk?

 

Mielőtt bemutatnánk az ajánlásokat, érdemes röviden ismertetni az energiaárak változását az elmúlt időszakban. Az Európai Unió Tanácsa a következő meglepő mondattal jellemzi a helyzetet:

 

„2022-ben az energia ára soha nem látott magasságokba emelkedett az EU-ban.”

 

De vajon mekkora a változás? 2015-höz képest 2021 decemberére az alábbi módon változtak a termelői és fogyasztói energiaárak az EU-ban:

 

  • Energiaimport-árak: 80,8%-os növekedés.
  • Az Unión belüli ipari termelői energiaárak: 73,6%-os emelkedés.
  • A villamos energia, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok fogyasztói ára: 26,75%-os növekedés.

 

Ebből következően a fűtési költségek is szignifikánsan emelkedtek. Pénzügyi és ökológiai okokból egyaránt érdemes a fűtésre fordított energiát csökkenteni. Ennek hatékony módja lehet a korszerű és magasabb hatékonyságú fűtés és hőveszteség csökkentése. A következőkben ezekre mutatunk megoldást!Í

 

Három korszerű megoldás a fűtési költségek csökkentéséhez

 

1. Wi-Fi termosztát

 

A termosztát egy központi fűtésszabályozó elektronikai eszköz. Feladata a hőmérsékletmérés és -szabályozás. A vezérlőrendszer kezeli a fűtési- és hűtési rendszert az épületen belül. Legfontosabb előnyei:

 

  • hozzájárul a stabil és egységes hőmérséklet fenntartásához,
  • segít az egyszerű otthonautomatizálás létrehozásában (pl. adott időpontra felfűti a lakást),
  • csökkenti az energiafelhasználást,
  • növeli a lakók komfortszintjét.

 

Szemben a hagyományos eszközökkel, amelyeket csak személyesen lehet programozni, ma már elérhető Wi-Fi termosztát. A modern berendezés a konfigurálást követően csatlakozik az otthoni vezeték nélküli hálózatra. Így távolról irányítható és ellenőrizhető a lakás központi fűtési- és hűtési rendszere.

 

2. Korszerű hőszigetelés

 

Nem csupán az energiatakarékos és hatékony fűtés fontos a megtakarításokhoz, hanem a hőveszteség minimalizálása is. A hőszigetelés olyan befektetés, amely sokszor térülhet meg az idő során. Ennek kiszámításához a következő adatok szükségesek:

 

  • Teljes bekerülési költség: költségdíj + munkadíj
  • Hasznos élettartam: az időszak, ameddig a hőszigetelést használják
  • Megtakarítás: a fűtési költség csökkenése

 

A következő példában fiktív számok segítségével bemutatjuk a megtérülés mértékét:

 

  • Teljes bekerülési költség: 600.000 Ft
  • Hasznos élettartam: 15 év
  • Megtakarítás: 15.000 Ft / hó
  • Teljes megtakarítás: 15*12*15.000=2.700.000 Ft
  • Megtérülés: 2.700.000 / 600.000 = 4,5 

 

Tehát, a fenti példában a teljes megtakarítás értéke 2.700.000 forint, amely 4,5-szeres megtérülést jelent. Bár a fenti számok fiktívek, a metodika azonos minden lakásnál.

 

3. Redőny automatizálás

 

Napközben sok lakásban nem tartózkodnak, ilyenkor érdemes lehet a redőnyöket lehúzni. Ez segíthet a nyílászárókon keresztül távozó hő mennyiségét csökkenteni. Bár a módszer hatásos, mégis nehéz észben tartani. Szerencsére van megoldás, a redőny automatizálás.

 

Az okos otthon technológiák egyre szélesebb kör számára válnak elérhetővé. Az automatizálásnak köszönhetően motor végzi a redőny mozgatását. Amennyiben a motorizált redőny csatlakozik egy okosotthon HUB-ra, akár a következő kényelmi funkciók is beállíthatóak:

 

  1. redőnyök felhúzása napkeltekor
  2. redőnyök automatikus lehúzása napnyugtakor
  3. energiatakarékossági okok miatt a redőnyök lehúzása automatikusan, amikor üres a lakás

 

Extra tipp: hőmérsékletet csökkentése

 

Bár a fenti modern megoldások segíthetnek a hőveszteség és energiafelhasználás jelentős csökkentésében, mégsem mindenki számára implementálhatók. Számos háztartásban a hőmérséklet kismértékű csökkenése is segíthet a fűtési költségek redukálásában.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50