Legyen fenntartható az informatikai eszközök használata!

forrás: Prím Online, 2022. december 20. 19:10

A Dell Technologies nem kizárólag új termékek alkotására törekszik, hanem olyan új megoldásokat és technológiákat is kutat, amelyek összetett társadalmi kihívásokra jelenthetnek választ. A vállalat továbbfejlesztette az egy évvel korábban bemutatott  Luna koncepciót, a fenntartható számítógép tervét. A tavaly bemutatott megoldásban testet öltött a hulladéktermelés és károsanyag-kibocsátás csökkentése, az alapanyagok újrahasznosítását és az innováció új szintre emelését célzó törekvés.

 

Fókuszban az egyszerűség

 

Experience Innovation Group csoport mérnökei tovább finomították a Luna moduláris kialakítását, hogy ne legyen szükség ragasztókra és kábelekre, és a lehető legkevesebb csavart kelljen használni. Ez a rendszer javítását és elbontását is egyszerűbbé teszi. A koncepció drasztikusan leegyszerűsítheti és felgyorsíthatja a javítás és szétszerelés folyamatát, hozzáférhetőbbé teheti az alkatrészeket, és bővítheti az újrahasznosítási lehetőségek körét.

 

A jelenlegi módszerekkel közel egy óra az újrahasznosító partnereknek egy számítógép szétszerelése, mivel azokat csavarok, ragasztók és forrasztott elemek tartják össze. A továbbfejlesztett Luna modell esetében csupán néhány percet vesz igénybe a szétszerelés. A Dell Technologies még egy mikrogyárat is megbízott, hogy segítsen a tervezőcsapatuknak, így a végeredményül kapott eszközt akár robotok is gyorsan és egyszerűen elbonthatják.

 

 

Telemetria és automatizálás

 

A Luna fenntartható kialakítása, az intelligens telemetria és a robotizált automatizálás kombinációjával a Dell olyasvalamit alkotott, ami alapvető változásokat indíthat el az iparágban, és lehetővé teheti a tömeges újrahasznosítást. Nagy eredmény lenne, ha ezek az elektronikai eszközök úgy kerülnének forgalomba, hogy az alapanyagaik és összetevőik eleve a további használatra, a későbbi felújításra és újrahasznosításra lennének optimalizálva.

 

A Lunába beépített telemetria az egyes alkatrészek állapotának diagnosztizálására is lehetőséget biztosít. Mivel az ügyfelek eltérő módon használják a technológiai eszközöket, az egyes alkatrészek nem egyszerre érnek élettartamuk végére. Az otthonról dolgozók gyakran például különböző perifériaeszközöket, billentyűzeteket és monitorokat is használnak. Előfordulhat, hogy a laptop billentyűzete és a monitor még alig volt használva, amikor az alaplap már cserére szorul. A továbbfejlesztett Luna összeköti az egyes alkatrészeket a telemetriával, hogy optimalizálja az élettartamukat. Egyszerűbben fogalmazva ugyanaz az elv a követendő, mint az autóknál. Nem dobjuk ki az egész járművet, ha abroncsot vagy féket kell cserélni.

 

Egyre közelebb jutunk ahhoz a jövőhöz, amelyben minden eszköz moduláris kialakítású lesz. A robotika és az automatizálás beemelése elősegítheti az eszközök gyors szétszerelését, az alkatrészek állapotának és fennmaradó élettartamának monitorozását, valamint az alkatrészek hatékonyabb újrahasznosítását és felújítását, hogy semmi se vesszen kárba. Ez a projekt széles körű és messze mutató következményekkel járhat a Dell Technologies ügyfeleink és az iparág egésze számára.

 

 

Hogyan tovább?

 

Bár a Luna egyelőre „csak” egy koncepció, a Dell Technologies hosszú távú céljának szerves részét képezi, amelynek az a lényege, hogy a vállalat szeretne a körforgásos tervezési gyakorlatok alkalmazásával az eddiginél is nagyobb üzleti és társadalmi hatást elérni. Ahogy egyre közelebb kerül a fenntarthatóság növelésére kitűzött céljai eléréséhez, folytatja az innovációt, feszegeti a tervezési határokat, gyűjtik a visszajelzéseket, és újragondolja az üzleti modelleket. A Luna koncepciónak az a küldetése, hogy hozzásegítsen a fejlesztési áttörések eléréséhez és egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01