Két magyar csapat is kijutott az EIT RawMaterials versenyére

forrás: Prím Online, 2022. december 31. 13:50

Az EIT RawMaterials két hónapos programja elsősorban kis- és középvállalatok és startup-ok részére adott lehetőséget a meglévő innovatív termékük vagy szolgáltatásuk bemutatására. A verseny első részében a csapatok kiválasztása volt fókuszban, meglepően sok cég érkezett innovatív ötletekkel, Magyarországról két csapatot is beválogattak. Majd a kiválasztott csapatoknak több online bootcamp-et is biztosított az EIT RawMaterials, beleértve Design Thinking és Business Model Validation workshop-okat is. Ezenkívül a csapatok 2500 euro támogatást is kaptak az utazás és szállás költségeinek valamint az üzleti költségeknek a fedezésére.

 

 

A csapatok három fókusz téma közül választhattak:

 

1. Körforgásos üzleti modellek

 

Anyagmegoldások tervezése, megoldások, amelyek szisztematikusan kezelik a teljes életciklust, a nyersanyagellátástól az anyaginnovációig, a fejlett anyagokig, termékekig, termék-szolgáltatási rendszerekig, folyamatokig, a körforgásos termékek tervezéséig, új üzleti modellekig, új politikáig,

 

2. Fenntartható anyagok

 

CO2- és szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése az autóiparban; autonóm vezetés; mobilitás, mint szolgáltatás; gyártási költségek csökkentése; újrahasznosíthatóság javítása, 
Repülési innováció: CO2-kibocsátás csökkentése; zajcsökkentés; elektromos meghajtás; súly csökkentés; költségcsökkentés,

E-bike, e-board, e-roller innováció: súly csökkentés; költségcsökkentés; nagyobb hatótávolság, 

Bányászati gépek (nehézgépek és drónok) innovációs trendje: villamosítás; energiahatékonyság; megújuló energiák használata.

 

3. Erőforrások felelős biztosítása

 

Erőforrások biztosítása (geológia): átfogóbb és integráltabb adatkészletek az ásványlelőhelyek jelenlegi geológiai modelljeihez, mélységben és távoli helyeken történő célzottabb kutatás, intelligens és innovatív adatgyűjtés és -kezelés, a leállított bányák és zagyok újraértékelése.

 

(A magyar V-Chiller csapat harmadik helyezést ért el)

 

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mert sok kiemelkedő megoldás érkezett. A verseny harmadik helyezettje a magyar V-Chiller csapat lett, akik új, vákuum hűtésen alapuló gyorshűtési technológiát kínálnak. A technológia teljesen környezetbarát és akár 70%-os energiamegtakarítás is elérhető vele. Néhány éven belül a V-Chiller csapatának sikerült elérnie a tényleges COP 2,26-os teljesítménytényezőt, amely több mint kétszerese a jelenlegi hűtési technológiák által kínált hatékonyságnak. Jelenleg két pilotot futtat a startup a The Coca-Cola Company-val és az ABInBev-vel.

 

A második magyar csapat, amely indult a versenyen, a 2019-ben alakult Frulity Kft. lett, akik a kezdeti tervekkel ellentétben az innovatív megoldások felé terelte figyelmüket a Covid okozta lezárások. Ennek eredményeként sikerült megalkotni egy olyan eljárást, amely gáz üzemű (LPG/CNG/LNG) motorok esetén 20%-os üzemanyag megtakarítást biztosít igazolt módon. Az eljárás még bevezetési fázisban van, azonban a piaci visszajelzések alapján csak pozitív tulajdonságokkal találkoztunk, melyek közül a legjelentősebbek a 100%-os kompatibilitás, azonnali beépíthetőség, teljesítményszint megtartása és a karbantartási költségek csökkentése.

 

A verseny első helyezettje a görög Rotodyna Startup lett, akik 6000 euros vissza nem térítendő támogatást kaptak és értékes kapcsolati tőkét is a termékük piacra vezetésére.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo Yoga laptopjainak legújabb generációja az inspirációtól az önkifejezésig segíti a kreatív alkotókat

A hibrid világban való alkotás, fogyasztás és együttműködés most egyszerűbbé vált a Lenovo legújabb generációs Windows 11 Yoga laptopjaival, amelyek lenyűgöző teljesítményt, hihetetlen sokoldalúságot és egyszerű mobilitást biztosítanak elegáns és hordozható kivitelben.

2023. március 29. 21:30

A felhő gyors és kényelmes, de hogyan lesz biztonságos?

A felhőalapú IT rendszerekkel a vállalatok gyors, megbízható és könnyen elérhető technológiai szolgáltatásokhoz jutnak, amelyek maximálisan képesek támogatni az üzleti igényeket és a működést.  A felhőtechnológia alkalmazása ugyanakkor biztonsági kihívást is jelent a hozzáférések kezelése szempontjából, hiszen a vállalati IT infrastruktúra határai kibővülnek, így a védendő adatok köre is. Ezért elengedhetetlenül fontos egy felhőstratégia megalkotása és alkalmazása a vállalatok számára.

2023. március 29. 20:08

Így lehetünk sikeres streamerek

Az utóbbi pár évben hazánkba is nagy erőkkel robbant be a streaming piac, és egyre többen szeretnének belekóstolni a tartalomgyártás ezen formájába. De hogyan tudunk teljesen kezdőként elindulni ezen az úton? Az Euronics összegyűjtötte, hogy milyen alapeszközökre van szükség, és tippeket ad ahhoz, hogy sikeres streamerek legyünk. 

2023. március 29. 18:39

„Élj sokszínűen!” üzeni a Xiaomi az új Redmi Note 12 sorozattal

A Xiaomi bejelentette a piacon már jó ideje várt Redmi Note 12 sorozatot. A népszerű termékcsaládhoz négy készülék tartozik: a Redmi Note 12 Pro+ 5G, a Redmi Note 12 Pro 5G, a Redmi Note 12 5G, és a Redmi Note 12. 

2023. március 29. 17:11

Itt a kriptoról is mindent tudó ChatGPT és AI-képgenerátor

Kriptovilággal kapcsolatos, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot és ingyenes AI-alapú képalkotó technológiát fejlesztett a Binance. A Bicasso nevű programban olyan alkotásokat hozhatunk létre a mesterséges intelligencia segítségével, amiket eddig inkább csak sci-fikben tudtunk elképzelni. 

2023. március 29. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08